TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / Nyitnak a bárok, hotelek, de mit csinálhatunk még Spanyolországban hétfőtől?

Nyitnak a bárok, hotelek, de mit csinálhatunk még Spanyolországban hétfőtől?

Újra lehet találkozni a családtagokkal, barátokkal, a bárok, éttermek kinyithatják a teraszaikat, el lehet látogatni múzeumokba és a könyvtárakba – egyebek között ezek a lazítások lépnek életbe hétfőtől azokban a spanyolországi provinciákban és régiókban, amelyeket átengedett a kormány az 1-es fázisba. Több önálló közösség reklamál a döntés miatt: vannak, akik jogtalannak érzik, hogy a 0-ás szakaszban kell vesztegelniük, mások, például Murcia pedig a könnyítések helyett még korlátozná a szabad mozgást. A kormány eközben már  a repülőjáratok újraindításának tervezetén dolgozik. 


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

Fél Spanyolország átléphet hétfőn a 0-ásból az 1-es karanténfeloldási szakaszba – így határozott pénteken a kormány. Szinte teljes Észak-Spanyolország, valamint egész Murcia közösség csökkentheti a szigort, miközben Madrid, Andalúzia és Valencia reklamál. A főváros és tartománya felháborodott a döntésen és már hétfőn be akarja adni az újabb kérvényt annak ellenére, hogy mindvégig ők voltak a járvány gócpontja. Andalúzia és Valencia értetlenül áll a korlátozások előtt: előbbi közösségnek két tartománya, Málaga és Granada kimaradt a könnyítésekből, pedig szerintük ez indokolatlan, ezért kérik a kormánytól a mielőbbi átengedésüket az 1-es fázisba. Valencia is reklamál, mert egyik provinciáját sem szabadíthatja fel május 11-én. Mindössze néhány egészségügyi terület élhet az engedményekkel. 

Fotó: La Sexta

Murcia teljes egészében felszabadult, ám a közösség vezetője Fernando Lopez Miras a baszk Iñigo Urkulluval együtt azt kéri az ország vezetésétől, hogy korlátozza jobban a lakók mozgását, például ne engedélyezze a kulturális események megtartását, helyette legyenek inkább olyan ésszerű könnyítések, amelyek a gazdaság fellendülését célozzák, szemben az emberek szórakozásával, szabad mozgásával. Továbbá az autonóm közösségeknek szánt támogatások igazságos elosztását is szorgalmazzák. 

Nueva videoconferencia con el presidente Sánchez.

A un día de la Fase 1 en la #RegióndeMurcia, le pediré más control de movilidad y un reparto justo de los fondos para reactivar la economía y el empleo: el Consejo de Política Fiscal y Financiera debe fijar los criterios. pic.twitter.com/A7Uafp0USh

— Fernando López Miras (@LopezMirasF) May 10, 2020

Azok a régiók és tartományok, amelyek átmentek a kormány szűrőjén, hétfőtől komoly engedményeket adhatnak a lakóiknak. 

 1. A bárok és éttermek kinyithatják a teraszaikat és vendégeket ültethetnek az asztalaik 50 százalékához. A vendéglátóhelyeknek mellőzniük kell az étlapok használatát és egy asztalhoz maximum 10 fős csoportot ültethetnek.
 2. Azért 10 fő, mert hétfőtől ennyien találkozhatnak majd a családból, baráti társaságokból az utcán, illetve odahaza, betartva az 1-2 méteres távolságtartási szabályokat. 
 3. Provincián belül el lehet majd utazni a második rezidenciákra, nyaralókba és ott is lehet tölteni az éjszakát. 
 4. Azok az emberek, akik egy háztartásban élnek, utazhatnak egy autóban, maszk nélkül, tehát megszűnik a családtagok utazására vonatkozó, “egy autóban egy ember szabály”, a szupermarketbe azonban továbbra is csak egy személy mehet be egy famíliából. 
 5. Újra lehet majd szobákat foglalni a hotelekben, turisztikai szálláshelyeken, ahol az éttermi részen is lehet majd dolgozni, de kizárólag a náluk elszállásolt vendégeket szolgálhatják ki. A medencéket, spa részleget, játszószobákat és tereket, edzőtermeket, diszkókat továbbra is zárva kell tartaniuk. 
 6. Az 1-es fázisba átengedett régiók lakói hétfőtől elmehetnek a természetbe kirándulni családonként, baráti társaságonként maximum 10-en. 
 7. A hivatásos sportolók is elkezdhetik a munkát: megnyitják nekik a sportközpontokat, ahová maximum egy edzővel léphetnek be és előnyben kell részesíteni az egyéni edzéseket. A sportklubok maximum 10 sportolóval dolgozhatnak egyszerre. A szabadtéri sportlétesítményeket pedig csak előzetes egyeztetés és időpont foglalása után lehet megnyitni. 
 8. Kinyitják kapuikat a kulturális rendezvényeket, előadásokat tartó helyek is, de zárt térben csak 30 ember gyűlhet össze a programokon, szabadtéren pedig legfeljebb 200 fő. Nem lehet majd prospektusokat, szórólapokat osztogatni és a ruhatárat sem működtethetik. 
 9. A múzeumok is kinyithatnak, de csak kapacitásuk harmadát használhatják. Az érintőképernyős készülékeket és audio guide-okat tilos üzemeltetniük, továbbá a csomagmegőrzési szolgáltatás is várat még magára. 
 10. A könyvtárakban újra lehet majd olvasni és kölcsönözni, de a számítógépek még nem lesznek elérhetők. 
 11. A filmforgatási munkákat is lehet folytatni május 11-től, de csak előre meghatározott higiéniai előírások betartása mellett. 
 12. Kinyitják az oktatási és egyetemi központokat is, de kizárólag fertőtlenítési munkák elvégzése céljából. Az egyetemi kutatók bemehetnek a laborjaikba, amennyiben saját kutatást végeznek. A papíralapú munkát azonban mellőzniük kell. 
 13. Hétfőtől minden, legfeljebb 400 négyzetméteres, kereskedelmi tevékenységet végző üzlethelyiség újrakezdheti a munkát, kivéve azok, akiknek a boltja bevásárlóközpontban található. Minden tulajdonos a befogadóképessége 30 százalékát használhatja, a vásárlók között 2 méteres távolságot kell fenntartani. Ha ez nem kivitelezhető, akkor egyszerre csak egy vevő mehet be az üzletbe. A 65 év feletti klienseket előnyben kell részesíteniük. 
 14. Kinyithatnak az autókereskedések és a műszaki állomások, valamint a kertészetek is. 
 15. Újra fel lehet állítani a standokat a szabadtéri piacokon. Ezek működtetéséről és a szabályok betartásáról az önkormányzatok önállóan határozhatnak. 
 16. Meg lehet majd tartani a virrasztásokat, de zárt térben maximum 10-en, szabad levegőn 15-en gyűlhetnek össze. 
 17. A temetési szertartásokon szintén legfeljebb 15 ember vehet részt hétfőtől. 
 18. Kinyithatják az istentiszteletek megtartására szolgáló helyeket is, de csak a befogadóképességük harmadát használhatják. 

A spanyol kormány a következő napokban határoz a repülőjáratok újraindításáról. Bár a járvány miatt nem tiltották meg a Schengeni övezetből Spanyolországba való berepülést, az utazások száma megcsappant az utazókedv csökkenése miatt. A kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogyan és milyen feltételek, ellenőrzések mellett tudná újraindítani a légiforgalmat. A cél a vírushordozók kiszűrése, ezáltal az utazók egészségének védelme a repülőgépek kabinjaiban és a repülőtereken egyaránt.

Fotó: Vox

Spanyolország megvizsgálja a többi ország, köztük a németek és franciák lépéseit ezen a területen és ezután határoz majd a saját biztonsági intézkedéseiről. A Lufthansa tegnap bejelentette, hogy június 1-jén újraindítaná járatait Mallorcára, de ezt nem a sziget vezetése, hanem a kormány hagyhatja csak jóvá. 

Az elmúlt 24 órában 621 új fertőzöttet regisztráltak Spanyolországban és 143-an vesztették életüket a koronavírus miatt, ami március óta a legalacsonyabb szám a mediterrán országban. 


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top