TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / \”Turisztikai kísérleti terv\”: Német turisták jönnek jövő héttől a Baleár-szigetekre

\”Turisztikai kísérleti terv\”: Német turisták jönnek jövő héttől a Baleár-szigetekre

Hamarabb jöhetnek a turisták a Baleár-szigetekre. Egy \”turisztikai kísérleti terv\” keretében Mallorca, Menorca, Ibiza és Formentera 10.900 német nyaralót vár jövő héttől előre kijelölt hotelekbe. Andalúzia is csatlakozna a programhoz és már július 1-je előtt megnyitná reptereit a külföldiek előtt. Madrid, Barcelona és Lleida nem kérte átengedését a 3-as karanténfeloldási szakaszba, miközben Galícia már jövő héten ki is lépne belőle, ezzel együtt feloldva a térségben a szükségállapotot. Szerdán elfogadta a kongresszus az alapjövedelmet, az Oktatási Minisztérium pedig közzétette terveit a jövő évi tanévvel kapcsolatban. 


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

Előbb érkezhetnek a turisták a Baleár-szigetekre. Az Egészségügyi Minisztérium jóváhagyta az úgynevezett “turisztikai kísérleti tervet”, melynek keretein belül 10.900 német turista utazhat be jövő héttől Mallorcára, Menorcára, Ibizára és Formenterára. Azért választották Németországot, mert a szigetekre általában onnan érkezik a legtöbb nyaraló, emellett ott jók a fertőzöttségi adatok is. A turistáknak minimum 5 éjszakát kell eltölteniük a kijelölt hotelben vagy apartmanban, érkezésük után pedig szigorú ellenőrzésen, lázmérésen és kérdőívkitöltésen kell átesniük. Andalúzia szerdán jelezte, hogy csatlakozna a programhoz és július 1-je előtt fogadna külföldi turistákat. 

Fotó: Okdiario

Madrid, Barcelona és Lleida nem kéri átengedését a 3-as karanténfeloldási szakaszba. Mindhárom régió megvárja a következő hetet és azután döntenek a továbbiakról. Valencia, Castilla és León, Ceuta, Toledo, Albacete és Ciudad Real ugyanakkor elküldte kérvényét a kormánynak, melyben kérik június 15-ei átengedésüket a következő fázisba. Galícia eközben arra készül, hogy a kormány engedélyével 1 hét után kilép a szükségállapotból és megkezdi az újfajta normál kerékvágást. Észak-Spanyolország többi közössége, továbbá Murcia, Andalúzia, Melilla és a szigetek is megvárják inkább a riasztási állapot hivatalos, június 21-ei lezárását. 

Fotó: Diario de Sevilla

Be kellett zárni két oktatási központot a barcelonai Mataróban, mert két kisgyerek valószínűleg megfertőződött a Covid-19-el. A bezárás összesen 10 családot érintett, kettőt az óvodában és nyolcat az általános iskolában. Ők jelenleg arra várnak, hogy teszteljék őket a vírusra. Amíg meg nem születik az eredmény, a két intézményt elővigyázatosságból zárva tartják. Az Egészségügyi Minisztérium keddről szerdára 167 új fertőzöttet regisztrált Spanyolországban.

Fotó: RTVE

Minden gyerek visszamehet az iskolába szeptembertől – ez áll az Oktatási Minisztérium következő tanévről szóló tervezetében. A kormány jelenlegi terve szerint tehát ősszel kinyithatnak az iskolák és online tanítás helyett a gyerekek ismét beülhetnek az iskolapadba.  Az osztályok létszámát ugyanakkor 20 főben kell majd maximalizálni és a gyerekek között 1,5-2 méter távolságot kell fenntartani. Ez a szabály a 10 év alatti kicsikre nem fog vonatkozni, sőt, nekik a maszkot sem lesz kötelező hordani. Azok a gyerekek is bemehetnek az iskolába, akik nem férnek bele a 20 főbe, de nekik az egyéb helyiségekben, például a könyvtárban, étkezőben, egyéb közös használatú helyiségekben fognak órát tartani. Az oktatási miniszter, Isabel Celáa már most arra kéri az autonóm közösségek oktatási központjait, hogy “optimalizálják az iskolai tereket” a következő tanévre. A tervezetben emellett az áll, hogy a foglalkozásokat, amennyiben lehetséges, a tanároknak igyekezniük kell a szabadban megtartani, valamint felügyelniük kell majd arra is, hogy a gyerekek betartsák az általános higiéniai előírásokat, úgy mint a kézmosást, fertőtlenítést és az eldobható zsebkendőbe történő orrfújást. 

 

Fotó: La Vanguardia

Megszavazta a kongresszus az alapjövedelmet. Ez azt jelenti, hogy június 26-án kifizetik az első 250 ezer embernek a létfenntartáshoz szükséges pénzt, melyet havonta fognak megkapni úgy, mintha fizetést utalnának a számlájukra. Egyértelmű volt a szavazás eredménye: 297-en igennel voksoltak, köztük a legnagyobb ellenzéki párt, a PP is támogatta a kormány döntését. A Vox, amely a kormány elleni tüntetéseket szervezte az elmúlt hetekben, tartózkodott. A támogatásra a legrászorultabb családok jogosultak. A törvény elfogadásával a közeljövőben összesen 850 ezer háztartáson fog segíteni a kormány a fix alapjövedelemmel. 

 

Fotó: RTVE

Meghallgatta a bíróság a kormány madridi küldöttét, José Manuel Francot a nőnapi tüntetések ügyében. Francot azzal vádolják, hogy március 5-e és 14-e között tömeges megmozdulásokat engedélyezett a fővárosban, köztük a március 8-ai nőnapi demonstrációkat, melyek összefüggésben lehetnek a koronavírus-járvány elterjedésével.

Fotó: Europa Press – José Manuel Franco, a kormány madridi küldötte

A férfi a bíróság előtt őt váró újságíróknak azt mondta, hogy “semmilyen tényező” nem indokolta azt, hogy az emberek alapvető gyülekezési jogát megtiltsa. Hangsúlyozta: “abban az időszakban az egészségügyi szakértők azt mondták, meg lehet tartani az eseményeket” és eszerint hozta meg a döntéseket. Hozzátette: nem bizonyítható, hogy a fertőzöttek számának március 9-ei meredek emelkedése a nőnapi tüntetésekhez kapcsolható. 


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top