TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / Döntött a Parlament: életbe lép a maszkviselési törvény és szeptemberig marad az ERTE

Döntött a Parlament: életbe lép a maszkviselési törvény és szeptemberig marad az ERTE

Június 30-a után is ERTE-n maradhatnak azok a vállalkozók, akik a járvány miatt elveszítették a munkájukat. Hetekig egyeztetettek az egyéni vállalkozók és a kormány képviselői, végül a szeptember 30-ai határidőben állapodtak meg, eddig kapnak segítséget a bajbajutott vállalkozók. Az ellenzék támogatásával megszavazta a kongresszus az új normál kerékvágásról szóló törvényt is, mely kötelez minden Spanyolországban tartózkodó személyt a maszkviselésre és a higiéniai szabályok betartására. 


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

Elfogadta a miniszterek tanácsa a vállalkozók támogatásának meghosszabbítását. Rendkívüli gyűlést tartottak pénteken, miután több kudarcba fulladt egyeztetés után végül mégis meg tudtak állapodni egymással az egyéni vállalkozók és a kormány képviselői. A koronavírus-járvány miatt bajba került vállalkozók, akik éltek az úgynevezett ERTE (vállalkozók ideiglenes foglalkoztatási rendje) lehetőségével, szeptember 30-ig biztonságban érezhetik magukat. Az ERTE azt a célt szolgálja, hogy a vállalkozók ne menjenek csődbe, hanem fenntarthassák magukat. A kormány emellett jóváhagyta az egyéni vállalkozók rendkívüli juttatásainak meghosszabbítását is, mely azoknak jár, akiknek kevesebb lett a munkájuk a járvány miatt. 

Az ERTE-t azok a vállalkozók vehetik igénybe, akik még mindig nem tudták újrakezdeni a munkát a Covid-19 miatt, vagy azok, akik ugyan elkezdtek dolgozni, ám az újabb gócpontok kialakulása miatt ismét meg kellett szakítaniuk tevékenységüket. Az ERTE-s támogatásokat eredetileg június 30-ig lehetett volna felvenni, ezt a dátumot toldották meg 3 hónappal. Sokan egyébként még a mai napig nem kapták meg, illetve vissza az ígért összeget, annyira túlterhelt a rendszer. 

Fotó: Nueva Tribuna

Jóváhagyta a kongresszus az új normál kerékvágásról szóló törvényt, méghozzá nagy többséggel és a legnagyobb ellenzéki párt, a PP támogatásával. Ez az a törvény, mely kötelezővé teszi a maszkok használatát nyilvános és zárt térben abban az esetben, ha nem tartható fenn 1,5-2 méter távolság a többi embertől. Aki megszegi a szabályt, azt 100 euróra büntetik. Emellett a törvény előír bizonyos higiéniai szabályokat is, melyeket továbbra is kötelezően be kell tartani. Ilyen például, hogy a munkahelyekre, az üzletekbe, plázákba, éttermekbe való belépés előtt mindenkinek kötelezően fertőtlenítenie kell a kezét. Szupermarketek estében pedig továbbra is kötelező lesz a kesztyű viselete is. 

Fotó: El Diario –  A képen Salvador Illa egészségügyi miniszter, a csütörtöki kogresszusi ülésen

Készül az otthoni munkavégzésről szóló új törvény is. A cégek többsége amiatt a kiszivárgott hír miatt aggódik, miszerint nekik kell állniuk a munkavállalóik otthoni munkavégzése kapcsán felmerülő költségeket. Maria Jesús Montero kormányszóvivő nyugalomra intett mindenkit: szerinte még semmi sem biztos, ezek csak tervezetek, melyeket át kell beszélni. A még kidolgozatlan dokumentum szerint az otthoni munkavégzés önkéntes lesz, a dolgozó kérhet rugalmas munkabeosztást, a munkáltató pedig nem tehet különbséget az otthonról és a munkahelyről dolgozó alkalmazottai között. Ugyanakkor a törvény lehetőséget biztos arra a vállalatoknak, hogy időnként ellenőrizzék az otthonukban dolgozó munkatársakat. 

Fotó: Europa Press – A képen Maria Jesús Montero, kormányszóvivő

A kormányszóvivő pénteki sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy amint egy idősotthonban egy koronavírusos beteget regisztrálnak, rögtön újrafertőzött területnek kell nyilvánítani az érintett intézményt és az ilyen helyzetekre előírt protokoll szerint kell cselekedni. Montero ezt azután közölte, hogy Madrid csütörtökön bezárt 44 idősotthont, miután újra felütötte fejét a betegség. Ezekben az otthonokban egy időre ismét felfüggesztették a látogatásokat.

Fotó: El Periódico – A képen egy madridi idősotthon

Nemcsak Madridban, hanem Baszkföldön, Extremadurában és a katalán Lleidában is regisztráltak betegeket idősotthonokban. Mindegyik intézményben elkülönítették az érintetteket és kontroll alatt tartják a vírust. Murciában eközben Bolíviából érkezett emberek miatt van készenlét és fokozott tesztelés, Valenciában pedig egy húsfeldolgozó üzem munkatársai fertőzték meg egymást. Előbbivel kapcsolatban a kormányszóvivő megemlítette: elkerülhetetlen és lehetetlen határt szabni annak, hogy betegek is beutazzanak az országba.

Fotó: RTVE

Amióta elkezdődött a karanténfeloldás már több mint 40 gócpontot figyeltek az egészségügyi hatóságok, ebből jelenleg 21 még mindig aktív. Az elmúlt 24 órában 191 új beteget regisztráltak a kórházak. A legtöbbet Aragónia közösségben (72), melynek 4 régiója visszalépett a 2-es karanténfeloldási szakaszba az új fertőzöttek magas száma miatt. 


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top