TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / Covid-19: Önkéntes karantént kér és korlátozásokat vezetett be az elnök Barcelonában

Covid-19: Önkéntes karantént kér és korlátozásokat vezetett be az elnök Barcelonában

Önkéntes karanténra kérte Barcelona lakóit a katalán elnök. Egyre több a beteg, már nemcsak Lleidában, hanem a katalán fővárosban és környékén is. Szombat reggel emellett szigorítások léptek életbe a térségben: a színházak, mozik, edzőtermek bezártak, a bárok pedig csak 50 százalékos kapacitással működhetnek. Mindeközben már majdnem az egész országban kötelező a maszkok használata távolságtól függetlenül. Legutóbb Valencia elnöke jelentette be, hogy szombattól él az új szabály, mert egyre több a gócpont a közösségben. 


Önkéntes karantén és megszorító intézkedések Katalóniában: az elnök pénteken arra kérte Barcelona és vonzáskörzetének lakóit, hogy vonuljanak önkéntesen karanténba és ne hagyják el otthonukat csak akkor, ha halaszthatatlan dolguk van, illetve létfontosságú tevékenységet kell elvégezniük, például bevásárlást vagy orvosi látogatást. Az Egészségügyi Minisztérium Covid-19 Nyomonkövetési Egységének igazgatója, Jacobo Mendioroz azt mondta: ha nem javulnak a járványügyi adatok, akkor kötelezni fogják Barcelona lakosságának karanténját ugyanúgy, ahogy Lleidáét.

Fotó: El Comercio Perú

A katalán elnök, Quim Torra ajánlásai mellett különböző korlátozások léptek életbe Barcelonában és környékén szombat reggel 9-kor, melyeket a bíróság is jóváhagyott. A döntés értelmében mostantól tilos a 10 főnél nagyobb társaságok találkozója, a bárok és éttermek csak befogadóképességük felét használhatják, a moziknak, színházaknak, edzőtermeknek és az éjszakai szórakozóhelyeknek pedig 15 napra ismét be kell zárniuk. A határozat érvényes a Barcelona vonzáskörzetében található összes városra, egyebek között L’Hospitalet de Llobregatra is, ahol Lleida után a legtöbb fertőzöttet regisztrálták az elmúlt napokban és eleve szigorítani akartak a szabályokon.

Fotó: Huffington Post

Barcelona közvetlen közelében mintegy 2,7 millió embert érintenek a korlátozások és őket is önkéntes karanténra kérte az elnök. Quim Torra szombat reggel találkozott az érintett városok polgármestereivel, hogy egyeztessenek a meghozott szigorító intézkedésekről. Többen nem értenek egyet vele és enyhítést kértek vagy egyáltalán nem akarják bevezetni az új szabályokat. Egyebek között azt kérték, hogy a bárok befogadóképességét ne kelljen 50 százalékra szorítaniuk, valamint nyitva tartanák a mozikat, színházakat is, mert sokak megélhetése kerül így veszélybe. 

Fotó: La Razón – A képen Quim Torra, katalán elnök

Lleidában eközben már napok óta él az új rendelkezés, amely korlátozza a lakók szabad mozgását. Quim Torra szavaztatta meg az új, törvényerejű rendeletet, amely lehetőséget biztosított neki arra, hogy életbe léptesse a karantént a régióban. Ezt azután tette, hogy a bíróság szembe akart menni az akaratával és nem engedélyezte volna a lleidai korlátozásokat. A törvény meghozatala után az illetékes bírók jóváhagyták az új szabályokat. Szombaton ugyanakkor bejelentették, hogy 7 lleidai régiót kivonnak a karanténkötelezettség alól, mert a fertőzöttek száma ezeken a helyeken nem indokolja a szigorítást. Ennek értelmében Artesa de Segre, Ponts, Massalcoreig, Grimenells, Sarroca de Lleida, Artesa de Lleida és Benavent del Segre mentesül a lleidai korlátozások alól. 

 

Fotó: RTVE

Az elmúlt 24 órában 628 új fertőzöttet regisztráltak Spanyolországban, ami a karanténfeloldás óta a legrosszabb szám. A legtöbb beteg továbbra is a katalánoknál és Aragóniában van, ahol már két provincia székhely, Zaragoza és Huesca is visszatért a 2-es karanténfeloldási fázisba, hogy fékezze a járványt. Salvador Illa egészségügyi miniszter és Fernando Simón, a veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központ igazgatója is azt nyilatkozta a napokban megtartótt sajtótájékoztatókon, hogy aggasztó a helyzet a két régióban és egyértelmű a közösségek közötti átfertőződés.

Fotó: Diario Més – Feketében Salvador Illa egészségügyi miniszter, mellette Fernando Simón, a veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központ igazgatója

Valencia közösségben is emelkedni kezdett a gócpontok száma: először Santa Polában találtak egy fertőzött családot, majd Gandia és Benidorm is bekerült a megfigyelendő területek közé. Az érintetteket elszigetelték és keresik azokat, akikkel kapcsolatban lehettek az elmúlt napokban. Emiatt Ximo Puig, Valencia elnöke is bejelentette: szombattól kötelező az állandó maszkviselet a közösség összes provinciájában és településén. A szabály  független a távolságtartástól, akkor is fel kell venni a maszkot, ha tartani lehet a 1,5-2 méter távolságot másoktól. Csak a bárokban, éttermekben és fürdés vagy napozás idejére lehet levenni a védőeszközt.

u

Fotó: Ultima Hora

Gandiában az éjszakai szórakozási lehetőségeket is korlátozzák szombattól – jelentette be Ana Barceló, a közösség egészségügyi tanácsadója. Azért döntöttek így, mert már 20 gócpont van Gandia régióiban. Barceló hozzátette: a Covid elsősorban családi összejöveteleken terjed, olyan családtagok között, akik nem laknak egy fedél alatt, valamint privát bulikon és az éjszakai szórakozóhelyeken.

Fotó: Cadena SER – A fotón Ana Barceló, Valencia közösség egészségügyi tanácsadója

Galicia is úgy döntött, hogy egész területére kiterjeszti a maszkviselési kötelezettséget vasárnaptól. Várhatóan Castilla-La Mancha, valamint Castilla és León is be fogja vezetni a szabályt és ha ez megtörténik, akkor Madrid közösség lesz az egyetlen, ahol még nem kötelező feltenni távolságtól függetlenül a szájmaszkokat. A Kanári-szigetek, Asztúria, Granada és Sevilla vezetése pedig bejelentette: véget ér a figyelmeztetések időszaka  és ettől a hétvégétől megbüntetnek a rendőrök mindenkit, aki nem veszi fel a maszkot. A büntetés összege Spanyolország minden közösségében 100 euró. 


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top