TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / Madrid: a hóvihar miatt tovább csúszik az iskolakezdés és jön a hosszabb kijárási tilalom

Madrid: a hóvihar miatt tovább csúszik az iskolakezdés és jön a hosszabb kijárási tilalom

Rendkívüli karantént, járhatatlan utakat, szeméthegyeket és újabb szigorító intézkedéseket hagyott maga után a Filomena névre keresztelt vihar Madridban. A spanyol főváros polgármestere katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítaná Madridot, miközben Madrid Közösség elnöke a koronavírus-járvány miatt vezet be újabb korlátozásokat, köztük az éjszakai kijárási tilalom meghosszabbítását. Castilla és León ugyanezt teszi, ám drámaibban és állítólag szabálytalanul. A napokban több autonóm vezető nyomatékosan kérte a kormányt az otthoni karantén kihirdetésére, ám a központ szerint erre nincs szükség. Válaszul a régióvezetők egymás után vezetik be az újabb korlátozásokat: Murcia betiltotta a nem egy fedél alatt élők összejöveteleit, Kantábria bezárta hétvégére a bevásárlóközpontokat, a Baleár-szigetek a vendéglátóhelyeket és az edzőtermeket, Valencia pedig bejelentette, hogy márciusban biztosan nem lesz Fallas.


Egymás után jelentik be a spanyol autonóm közösségek a koronavírus miatti korlátozásokat. Pénteken Madrid elnöke közölte, hogy újabb egészségügyi zónákat zárnak karanténba, valamint este 11-re hozzák előre az éjszakai kijárási tilalom kezdetét, ami azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyeknek emiatt legkésőbb 22 órakor be kell zárniuk. Madrid még a Filomena hóviharból sem ocsúdott fel: ismét elnapolták az iskolakezdést, 4-ből 3 utca továbbra is járhatatlan és hegyekben áll a szemét a város több pontján. Castilla és León eközben a központi kormánnyal hadakozik: este 8-ra hozták előre az éjszakai tilalom kezdetét ám ez a kormány szerint szabálytalan lépés volt. Murcia a nem egy fedél alatt élők találkozóit tiltotta meg a napokban. 

Rekordot döntenek az adatok

Az elmúlt napokban rekordokat döntött a betegek száma Spanyolországban: december elején naponta kevesebb mint 900 kórházi felvétel történt a covid-19 miatt, január 14-én, csütörtökre ez a szám megháromszorozódott, akkor 2.849 ember került be valamelyik egészségügyi intézménybe. Fernando Simón, a veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központ igazgatója csütörtökön úgy fogalmazott: “akár tetszik, akár nem, mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy karácsonykor az emberek nagyobb szabadságot kaptak, mint kellett volna” épp ezért várható volt, hogy a számok megugranak. Simón ennek ellenére úgy véli, hogy nincs szükség az otthoni karantén kihirdetésére úgy, mint tavaly márciusban. Szerdáról csütörtökre közel 36 ezer új fertőzött került be az egészségügyi nyilvántartásba, csütörtökről péntekre ez a szám már 40.197 főre ugrott, ami egy héten belül már a harmadik rekord adat. 

Karantént kérnek az autonóm vezetők 

Bár a kormány szerint nincs szükség arra, hogy a tavaszihoz hasonló karantént vezessenek be Spanyolországban, a közösségi vezetők ezt másképp gondolják. Asztúria, Castilla és León Murcia és Andalúzia nyomatékosan kéri a kormányt a házi karantén mielőbbi bevezetésére. Hozzátették azt is, hogy ha ez nem történik meg, akkor arra kérik a központi vezetést, hogy biztosítsa nekik a törvényes eszközöket ahhoz, hogy saját területükön joguk legyen bezárni az embereket az otthonukba. Mivel a kormány egyelőre nem reagált, Castilla és León máris határozott lépésre szánta el magát: előrehozták az éjszakai kijárási tilalom kezdetét este 8 órára. Salvador Illa egészségügyi miniszter szerint viszont ezt a régió elnöke nem teheti meg, ugyanis erre nem adtak neki felhatalmazást. Az októberben kihirdetett szükségállapot értelmében ugyanis a régióvezetők csak meghatározott időintervallumban korlátozhatják lakóik szabad mozgását, ami azt jelenti, hogy a legkorábbi időpont, amikor a tilalom kezdődhet, az este 10 óra. Ezt írta felül pénteken Castilla és León elnöke, aki közölte, hogy szombattól este 8-tól senki sem tartózkodhat engedély nélkül az utcán. Egyéb szigorító intézkezdéseket is bejelentettek: karanténba zárták a provinciákat és nem lehet 4 fősnél nagyobb baráti és családi összejöveteleket szervezni a közösség területén.

Fotó: El Mundo – A képen Alfonso Fernández Mañueco, Castilla és León elnöke

Madrid a koronavírus mellett a hóval is küzd

Madrid még mindig nem ocsúdott fel a múlt heti, Filomena névre keresztelt hóviharból. A főváros polgármestere kérvényezte a kormánytól, hogy nyilvánítsa katasztrófa sújtotta övezetté Madridot, ahol továbbra is 4-ből 3 utca gyakorlatilag járhatatlan és több ponton halomban áll a szemét, ugyanis a kukásautók sem tudnak közlekedni.

Fotó: El espanol

Az emberek nagy része még mindig nem tud munkába menni, a gyerekek iskolakezdését pedig ismét elnapolták, most az a terv, hogy jövő héten szerdán nyitják ki az oktatási intézményeket. 

Madrid Közösség elnöke, Isabel Díaz Ayuso pénteken elrendelte a koronavírus-járvány miatt meghozott korábbi korlátozások szigorítását. Ez azt jelenti, hogy hétfőtől az éjszaki kijárási tilalom egy órával korábban, este 11-től kezdődik. Emiatt a vendéglátóhelyeknek legkésőbb  22 órakor be kell majd zárniuk, csakúgy, mint a moziknak, színházaknak. Az új szabályok minimum két hétig lesznek érvényben. Emellett az elnök hétfőtől újabb egészségügyi területeket zárat karanténba (összesen 11-et) Ez azt jelenti, hogy már 47 zónában és 19 községben korlátozzák a ki-bejárást. Az alábbi területek kerülnek fel január 18-án a lezárt zónák listájára:  

  1. Las Matas (Laz Rozas)
  2. Sierra de Guadarrama (Collado Villalba)
  3. Parque Coimbra (Móstoles)
  4. Alicante, Naranjo, Parque Loranca (Fuenlabrada)
  5. Fuente el Saz
  6. San Agustín de Guadalix
  7. El Molar
  8. Pedrezuela
  9. La Cabrera

A korábban lezárt területek listája ide kattintva érhető el. 

A madridi egészségügyi hivatal emellett azt javasolja mindenkinek (de nem teszi kötelezővé), hogy mellőzzék az összejöveteleket azokkal az emberekkel, akikkel nem élnek egy fedél alatt.

Aragónia lezárta provinciaszékhelyeit 

Aragónia kormánya pénteken bejelentette, hogy lezárja a közösség három fővárosát és további 6 községet, valamint este 10 órára hozza előre az éjszakai kijárási tilalom kezdetét szombattól. Huesca, Zaragoza és Teruel mellett elszigetelik egy időre Calatayudot, Ejeát, Tarazonát,  Alcañizt, Cuarte de Huervat és Utebot. További szigorítás, hogy a találkozók létszámát 4 főre csökkentették, és este 6-ig minden, nem létfontosságú tevékenységet végző üzletnek be kell zárnia hétvégente (péntektől vasárnapig). Az új előírások minimum február 15-ig maradnak érvényben. 

Murcia betiltotta a nem egy fedél alatt élők találkozóit

Murcia elnöke szerdán jelentette be, hogy csütörtöktől betiltja a nem egy fedél alatt élők összejöveteleit.  Ez azt jelenti, hogy csak azok ülhetnek be egy bárba, étterembe együtt, akik ugyanabban a lakásban élnek. Ugyanez a szabály vonatkozik a privát összejövetelekre is, tehát hivatalosan senki sem fogadhat otthonában barátokat vagy máshol élő családtagokat sem, sőt, az elnök megtiltotta az idegenekkel együtt utazást is. 

Fotó: El espanol – A képen Fernando López Miras, Murcia elnöke

A többi autonómia is szigorított

Kantábria bezáratta hétvégére bevásárlóközpontjait és továbbra is fenntartja közösségi karanténját, Navarra este 9-re hozta előre a vendéglátóhelyek kötelező zárási időpontját és betiltotta a bárteraszokon a cigarettázást. La Rioja lezárta szombattól Logroño belvárosát és megtiltja a nem létfontosságú utazásokat az autonómia teljes területén délután 5 órától. Galícia elnöke szerdán közölte, hogy este 10 órára hozzák előre az éjszakai kijárási tilalom kezdetét, az üzleteknek emiatt legkésőbb fél 10-ig be kell zárniuk, továbbá négy főben korlátozzák az összejövetelek létszámát. Santiagoban, La Coruñaban és Orenseben a vendéglátóhelyek csak délután 6-ig tarthatnak nyitva, Santiagoban emellett ráadásul csak a kültéri asztalokhoz lehet leülni.

Fotó: El espanol

A baszkok fenntartják a közösség karanténját, a kijárási tilalom este 10-től reggel 6-ig tart, emellett lezárták Vizcayat, Guipúzcoat és Álavat, továbbá az összes,  úgynevezett “vörös zónában” lévő települést. Extremadura község-szintű karantént hirdetett csütörtöktől és jövő hét szerdáig bezáratta az összes, nem létfontosságú tevékenységet végző üzletet, valamint a vendéglátóhelyeket azokon a településeken, ahol 5 ezer főnél többen élnek. Az andalúzok is este 10-re tették a kijárási tilalom kezdetét és újabb, szigorúbb intézkedések bevezetését tervezik. A Baleár-szigetek vezetése bezáratta a bárokat, éttermeket, a 700 négyzetméternél nagyobb területen működő üzleteket (kivéve a szupermarketeket) és edzőtermeket két hétre. Valencia elnöke már múlt héten kihirdette a korlátozásokat, azóta azonban az is biztossá vált, hogy az idei Fallast sem fogják megrendezni márciusban. A valenciaiak hagyományos, bábégetős-télűző fesztiválját már tavaly tavasszal is el kellett törölni a koronavírus-járvány miatt.

****FRISSÍTÉS****

Az andalúz kormány is bejelentette péntek este 9-kor az új korlátozásokat, melyek a következők:

  1. megtiltják a provinciák közötti szabad mozgást
  2.  nem lehet 4 fősnél nagyobb találkozókat szervezni Andalúzia területén
  3. a vendéglátóhelyeknek és az üzleteknek legkésőbb este 6-kor be kell zárniuk
  4. ha a központi kormány engedélyezi, akkor az éjszakai kijárási tilalom kezdési időpontja 20:00-ra kerül át ugyanúgy, mint Castilla és Leónban
  5. elrendelték 219 község karanténját, ahol 100 ezer főre 500-nál több beteget tartanak nyilván, illetve bezáratták a vendéglátóhelyeket és az üzleteket 91 községben, ahol ugyanez a szám 1000 fő fölött van

    Az új intézkedések január 17-étől (vasárnap) érvényesek 

Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top