TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / KÜLFÖLD: Spanyolország is engedélyezi az eutanáziát / Az EMA szerint biztonságos az AstraZeneca vakcinája

KÜLFÖLD: Spanyolország is engedélyezi az eutanáziát / Az EMA szerint biztonságos az AstraZeneca vakcinája

 

Fotó: Hay Derechos

Elfogadta a spanyol parlament az eutanázia-törvényt. Ez azt jelenti, hogy a krónikuks betegek hamarosan a délnyugat-európai országban is rendelkezhetnek saját életükről. Jóváhagyta szerdán az Európai Bizottság az vakcinaútlevelet. A dokumentum ingyenes lesz mindenkinek, akit beoltottak a covid-19 ellen és kiolvasható lesz belőle, hogy a tulajdonosát egy vagy két dózisssl oltották-e be, átesett-e a betegségen vagy pedig PCR-tesztet végeztek el rajta annak érdekében hogy utazhasson. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön bejelentette, hogy az előzetes vizsgálatok alapján biztonságosnak ítélik az AstraZeneca vakcináját. Belgiumban közben elkezdődhetett a koronavírus-járvány negyedik hulláma, a németek is ettől tartanak, Szászország vezetője szerint hiba volt feloldani a korlátozásokat. 


Spanyolország is engedélyezi az eutanáziát

Elfogadta a spanyol Parlament az eutanázia-törvényt. A több mint egy évig tartó feldolgozási szakasz után – melyet a járvány félbeszakított-, a csütörtöki plenáris ülésen  jóváhagyták a kormányzó szocialisták javaslatát. Az új törvény három hónapon belül hatályba lép és lehetőséget biztosít majd arra, hogy a súlyos vagy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, illetve cselekvőképtelen emberek rendelkezhessenek a saját életükről és kérhessék saját halálukat. Az eutanáziát állami -és magánkórházakban, valamint a betegek otthonában is végre lehet majd hajtani.

Vakcinaútlevél jóváhagyva

Elfogadta szerdán a vakcinaútlevél tervezetét az Európai Bizottság. Az elnök, Ursula von der Leyen azt mondta: a testület azt akarja elérni az új dokumentum bevezetésével, hogy az európaiak szabadabban utazhassanak, valamint, hogy enyhüljenek a piac működőképességét nehezítő intézkedések negatív hatásai.

Fotó: WFLA

Az uniós oltási igazolás, vagyis a zöld tanúsítvány nem lesz diszkriminatív, az uniós állampolgárok alapvető jogainak tiszteletben tartásán alapul. A tanúsítvány a beoltottságot fogja igazolni, valamint tartalmazni fogja az oltások számát, az elvégzett PCR-tesztek eredményeit, és azt is, hogy a tulajdonosa átesett-e már a koronavírus-fertőzésen.

Biztonságos az AstraZeneca vakcinája

Biztonságosnak ítélte az AstraZeneca-vakcinát az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Csütörtöki bejelentésük szerint ugyan még tartanak a vizsgálatok, de az előzetes adatok alapján ki lehet jelenteni, hogy a brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett készítmény veszélytelen; nem látnak összefüggést az európai trombózisos esetek és az oltóanyag között.

Fotó: El Confidencial

 

Már 25 millió embert beoltottak a britek

A briteknél az oltási kampány századik napján elérte a 25 millió főt a koronavírus elleni vakcinával beoltottak száma. Ez azt jelenti, hogy már legkevesebb ennyien megkapták az első dózist, a másodikat pedig szintén rengetegen, 1 millió 700 ezren vették fel. Ez egyben azt is jelenti, hogy Nagy-Britannia felnőtt lakosságának a fele már védett a koronavírussal szemben. A brit egészségügyi miniszter sikertörténetnek nevezte oltási kampányukat. Az országban kétféle oltóanyagot használnak: a Pfizer-BionTech és az AstraZeneca ellenszereit.

Támogatják a keletnémetek a Szputnyik V-t

Három keletnémet tartomány is támogatja az orosz oltóanyagot. A Berliner Morgenpost című német lap tudósítása szerint három régióvezető is áldását adná a Szputnyik V vakcina EU-s használatára. A türingiai kormányfő  elmondta: a szövetségi kormánynak nagyobb erőfeszítéseket kellene tennie az alternatív oltóanyagok engedélyezéséért. Úgy fogalmazott, hogy az AstraZeneca-féle oltóanyag bizonytalanságokat okoz, ami hátráltathatja, sőt veszélyeztetheti az oltási kampányt.

Fotó: DW

Szászország kormányfője is megszólalt az ügyben. Ő azt nyilatkozta, hogy egy csöppet sem kételkedik az orosz vakcina hatékonyságában. Azonban kiemelte, hogy várni kell az EMA engedélyére, e nélkül ugyanis nem lehet elkezdeni az oltóanyag használatát. Ugyanígy vélekedik a témával kapcsolatban a szomszédos Szász-Anhalt tartomány vezetője. Reiner Haseloff kiemelte, hogy szívesen fogadnak minden olyan ellenszert, amely hatásos és biztonságos.

Németország: hiba volt lazítani?

Szászország miniszterelnöke szerint hiba volt lazítani a koronavírus megfékezése érdekében meghozott korlátozó intézkedéseken. Az elnök szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: úgy véli, hogy a döntéshozóknak jobban meg kellene fontolniuk a szakértők  javaslatait.

Michael Kretschmer kiemelte, hogy nem működik a lazítási módszer és ezen  változtatni kell. Vissza kell szerezni az ellenőrzést a járvány felett. Úgy fogalmazott: „Az események elébe kell menni, nem pedig rohanni utánuk.

Fotó: Ministerpraesident Sachsen – A képen Szászország miniszterelnöke, Michael Kretschmer

Belgiumban már a negyedik hullám tombol?

Ismét emelkedik a koronavírusos betegek száma Belgiumban. Sokan vitáznak azonban arról, hogy ez vajon még a harmadik, vagy már a negyedik hullám. 

A legtöbb belgiumi tartományban nő a koronavírus-járvány fertőzöttjeinek és halálos áldozatainak száma. Rengetegen kerülnek kórházba a szövődmények miatt. Külön tragédia, hogy Belgium a 27 tagállam közül a 24. helyen áll beoltottsági szempontból. Magyarországhoz viszonyítva nagyjából feleannyian kaptak vakcinát – ezt nyilatkozta Yves van Laethem, járványügyi szakember külföldi portáloknak. Mindenki tisztában van azzal, hogy csak a lakosság átoltottsága hozhat megoldást, azonban akadozik az ellenszerek beadása. Eddig mindössze a lakosság 7%-a kapott oltást, ebből 3,5% vette fel mindkét dózist.

Fotó: Today24News – A képen Yves van Laethem, járványügyi szakember

A magas fertőzöttségi számok ellenére demonstrációt szerveztek a brüsszeli Atomiumnál, amelyen több százan vettek részt. Főleg a vendéglátósok követelték a kormánytól a korlátozások feloldását, azonban egyre messzebb a nyitás időpontja.

Az országban április 18-ig érvényes a ki- és beutazást megtiltó korlátozás. A szabályozás csak rendkívüli esetben engedélyezi az utazásokat. A kormány úgy számol, hogy húsvét után az általános- és középiskolások visszatérhetnek a személyes oktatáshoz, valamint a vendéglátóhelyek is kinyithatnak. A járványügyi bizottság március végén ül majd össze, akkor döntenek az esetleges enyhítésekről.

Szigorítanak Lengyelországban

Lengyelországot sem kíméli a vírus, ott is gyorsuló ütemben terjed a covid-19. Eddig csak egyes régiókban korlátoztak, mostantól azonban az egész országra érvényes tilalmak lépnek életbe. Ezek március 20-tól április 9-ig lesznek érvényben – derült ki Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján.

Közölte azt is, hogy a koronavírus brit változata okozza a járványügyi adatok romlását, ugyanis jelenleg ez okozza a  fertőzések 52%-át.

Tizenhat vajdaság közül négyben már bezártak a szállodák, a kulturális intézmények és a sportuszodák. A bevásárlóközpontokban csak az alapvető élelmiszert áruló üzletek, szolgáltatások működnek.

Niedzielski elmondta azt is, hogy folytatják a kórházak járványosztályainak bővítését. A miniszterelnöki hivatal főnöke, Michal Dworczyk elmondta: több mint 3 millió ember már megkapta az oltás első dózisát és eddig összesen 4,5 millió vakcinát adtak be.


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top