TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / Sporthírek: A Giro d’Italia első 10 szakaszának összefoglalója

Sporthírek: A Giro d’Italia első 10 szakaszának összefoglalója

A Giro d’Italia, az olaszországi kerékpáros körverseny, ami egy a három Grand Tour versenyből, épp ezért hatalmas történelme van, és nagy kultúrája az olaszoknál. A szakaszgyőzelmek mellett a négy trikóért megy a csata: a legfontosabb, az összetett győztesének jár a rózsaszín trikó, a sprint pontverseny győztese a ciklámen trikót nyeri meg, a hegyi pontokért járó verseny győztesé a kék trikó, még a 25 év alattiaknak van külön összetett verseny a fehér trikóért, de mivel a legtöbb összetett esélyes nem töltötte be ezt a kort, ezért nagy valószínűséggel ezt ugyanaz nyeri mint a Maglia Rosa-t. A körversenyen két magyar indult: Valter Attila a Groupama-FDJ színeiben és Dina Márton az Eolo-Kométa csapatában. Előbbi  sporttörténelmet is írt, ugyanis ő lett az első magyar aki rózsaszín trikót viselhette, és egyben ő volt az első magyar aki Grand Touron vezette az összetett.


Első szakasz : Torino -› Torino / 8.6 km

Az első szakasz Torinóban egy rövid időfutam volt, más versenyeken prológnak is hívnák, de itt hivatalos szakasz volt. Az esélyes az Ineos Grenadiers kerékpárosa, a hazai pályán versenyző Filippo Ganna volt. Ganna az időfutam világbajnoka is, és könnyedén nyert, 10 másodperccel a szintén olasz Edoardo Affini előtt, ami ilyen rövid szakaszon hatalmas különbség.

Második szakasz : Stupinigi (Nichelino) -› Novara / 179 km

Az első nem időfutamot a második nap rendezték, novarai befutóval. Több neves sprinter érkezett a versenyre, mint Caleb Ewan (Lotto Soudal), Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), Giacomo Nizzolo (Qhubeka Assos), Elia Viviani (Cofidis) és az eltiltásából visszatérő Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma). A szakaszt mégis az Alpecin-Fenix csapat versenyzője, a belga Tim Merlier nyerte meg, és ezzel meg is szerezte karrierjének első Grand Tour szakaszgyőzelmét.

Harmadik szakasz : Biella -› Canale / 190 km

A harmadik szakszra ismét sprintbefutót váltak, egy ember azonban keresztülhúzta a sprinter csapatok számításait. Ő pedig nem más, mint Taco van der Hoorn volt, aki az Intermarché-Wanty csapat kerékpárosa. A holland története különleges, ugyanis a szezon elején úgy nézett ki nem lesz csapata, miután a Jumbo-Visma keretében nem jöttek be a számításai, és egy kisebb csapathoz kellett igazolnia. Végül az Intermarché csapatában lett egy üresedés, és őt igazolták le. És ezen a szakaszon be is mutatta hogy igazán mire képes: egy egész napos szökés után ő ért célba elsőnek 4 másodperc előnnyel, ezzel ő is megszerezte első Grand Tour diadalát, valamint az Intermarché első szezonbeli győzelmét is. A mezőnyhajrát Davide Cimolai nyerte Peter Sagan előtt, így ők értek be 2. és 3. helyen.

Fotó : Cycling Weekly – A képen Taco van der Hoorn, a harmadik szakasz győztese

Negyedik szakasz : Piacenza -› Sestola / 187 km

A negyedik napon volt a verseny első hegyi befutója, ahol már számítani lehetett az összetett esélyesek csatájára. Már a szakasz elején kialakult egy szökevény csoport, amiben Dina Márton és Valter Attila is részt vett. A nap végén azonban az amerikai Joe Dombrowski ért elsőnek, aki az UAE Team Emirates versenyzője. Az amerikai 13 másodperccel ért be Alessandro De Marchi előtt, aki átvette a vezetést összetettben. Valter Attila a 6. helyen ért célba, és ezzel felvehette a fehér trikót, mivel az esélyesek mögötte értek célba.

Fotó : Eurosport – A képen Valter Attila a fehér trikóban a negyedik szakasz után

Ötödik szakasz : Modena -› Cattolica / 177 km

A 177 kilométer hosszú ötödik szakasz a peloton számára egy könnyű nap volt a peloton számára, ugyanis ismét egy sprint szakasz következett a sorban. A napot a sprinterekkel rendelkező csapatok irányították, és a mezőny egyben érkezett meg a befutóhoz. A szakaszt Caleb Ewan (Lotto Soudal) nyerte, aki teljesítette az első feladatot a céljából, ami az hogy mind a három Grand Tour versenyen nyerjen legalább egy szakaszt. Azonban egy szerencsétlen eset is történt, a Bahrain-Victorious csapat első számú embere, Mikel Landa az utolsó kilométereken elesett, miután eltörte a kulcscsontját, így fel kellett adnia a Girot.

Hatodik szakasz : Grotte di Frasassi -› Ascoli Piceno (San Giacomo) / 160 km

A hatodik napon egy újabb hegyi szakasz volt, és a nap végén az egész ország örülhetett Valter Attila sikerének. A nap győztese ismét a szökevények közült került ki, a Bahrain-Victorious Landa bukása után elérte az egyetlen fennmaradt célját, a szakaszgyőzelmet, ugyanis elsőként a svájci Gino Mäder ért be az első helyen. Ebben oroszlánrésze volt a csapat szlovén kerékpárosának, Matej Mohoricnak, aki Mäder segítője volt a szökésben. Mäderen kívül az esélyesek csoportja mindenkit utolért Egan Bernal és az Ineos vezetésével, míg Valter Attila egy kicsit lemaradva 12. helyen ért be. Ez egyúttal azt is jelentette, hogy a negyedik szakaszon történt sikeres szökése miatt átvette az összetettben a vezetést, és első magyarként felvehette a rózsaszín trikót.

Hetedik szakasz : Notaresco -› Termoli / 181 km

A hegyi nap után ismét egy átvezető szakasz következett, ismét egy sík befutóval. Az UAE Team Emirates sprintere, Fernando Gaviria egy hosszú indítással próbálta meglepni a mezőnyt, de ez nem sikerült, a győztes a második szakaszát megnyerő Caleb Ewan lett, míg a 2. helyen Davide Cimolai, a 3. helyen a második szakasz győztese Tim Merlier ért célba. Valter ezen a napon könnyedén meg tudta tartani a Maglia Rosa-t.

Nyolcadik szakasz : Foggia -› Guardia Sanframondi / 170 km

Az egy sima egy fordított minta alapján a 8. napon egy hegyi szakasz jött a sorban. A szökevény csoportból a szakaszt ezúttal a Cofidis versenyzője, Victor Lafay vitte el magabiztos előnnyel, mögötte a csoport többi tagja szinte együtt érkezett meg. A Cofidisnak ez volt az első Grand Tour szakaszgyőzelme a 2019-es Vuelta óta. A peloton is egybe maradt, hiába diktált az Ineos hatalmas tempót, Valter ismét meg tudta védeni a rózsaszín trikót, amiben nagy szerepe volt a csapatának, a Groupama-FDJ-nek is.

Kilencedik szakasz : Castel di Sangro -› Campo Felice (Rocca di Cambio) / 158 km

Az első komolyabb hegyi szakasz a kilencedik napon volt, ahol már ténylegesen volt esély arra hogy az esélyesek között különbségek alakuljanak ki. A szakasz végére az Ineos csapata legyalult minden más versenyzőt, és ezt Bernal tökéletesen kihasználta, miután támadott a fárasztás után, és megnyerte a szakaszt. A legjobban még Aleksandr Vlasov (Astana) és Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) tudta Bernarral tartani a lépést, ők 7 másodperc hátrányban értek célba. Valter 49 másodperc hátránnyal végzett, így összetettben visszacsúszott a még mindig csodálatos 5. helyre. Az összetettet így Bernal vezeti 14 másodperccel a sérülése után felépülő Remco Evenepoel (Quick-Step) előtt, a Top 5-ben Attilán kívül a fentebb említett Vlasov és Ciccone van még.

Fotó : El Mundo – A képen Egan Bernal szakaszgyőzelme

Tizedik szakasz : L’Aquila -› Foligno / 139 km

A keddi pihenőnap előtt még egy sprint szakaszt rendeztek hétfőn folignói befutóval. A szakasz során egész nap Bora-Hansgrohe csapata dolgozott Peter Sagan miatt. A csapatból ki kell emelni Giovanni Aleottit, aki a szakasz végén végig elől tartotta a Sagant. Gaviria ezen a napon is egy hosszabb indítással próbálta meglepni a mezőnyt, de ez megint nem sikerült, Peter Sagan nyerte a szakaszt a végigdolgozott nap végén. Az összetett állása nem változott ezen a napon. A verseny szerdán folytatódik, egy 4 csillagos nehézségű, nagy szintemelkedéssel bíró szakasszal.


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top