TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / Sport: A Giro d’Italia 11-16. szakaszainak az összefoglalója

Sport: A Giro d’Italia 11-16. szakaszainak az összefoglalója

Az elmúlt héten az első pihenő nap után további 6 szakaszt rendeztek az olasz kerékpáros körversenyen. Az Ineos kolumbiai kerékpárosa ez idő alatt tovább tudta növelni az előnyét, és megállíthatatlannak bizonyult. A magyarok szempontjából Dina Márton szökési próbálkozásai mellett Valter Attila összetett helyezésért küzdését lehetett tovább követni ezeken a szakaszokon.


Tizenegyedik szakasz : Perugia -› Montalcino / 162 km

A tizenegyedik napon ismét egy hegyi szakasszal folytatódott a Giro. Ezen a szakaszon is elengedték azokat a versenyzőket szökni, akiknek az összetettre nem volt kihatásuk. A Strade Bianchihoz hasonló murvás részen az Ineos Filippo Ganna vezetésével több esélyest is le tudtak szakítani, köztük Remco Evenpoelt. A pelotonban, először Emanuel Buchmann támadt, amire Vlasov próbált válaszolni. Az orosszal egyedül Egan Bernal tudta tartani a lépést, de a kolumbiai őt is leszakította, majd miután felért a németre őt is kikerülte, tovább növelve ezzel az előnyét. A szakaszt végül 21 éves Mauro Schmid nyerte a Qhubeka Assos színeiben Alessandro Covi előtt.

Fotó : CyclingTips – A képen Mauro Schmid öröme amint áthaladt a célvonalon

Tizenkettedik szakasz : Siena -› Bagno di Romagna / 212 km

Hasonlóan az előző szakaszhoz, a tizenkettedik nap is 4 csillagos nehézségű hegyi nap volt. A 212 kilométeres szakasz a leghosszabb volt ezen a napon, bagno di romagnai befutóval. A szakasz több kiesővel indult az esések miatt, a Carlos Soler, Gino Mäder, Alessandro De Marchi triónak fel kellett adnia a versenyt, a volt rózsaszín trikós, De Marchi még vissza se tudott ülni a kerékpárjára megpróbálva a folytatást a törött kulcscsontja miatt. Ismét kialakult egy nagyobb szökevény csoport, de a végén csak 4 kerékpáros maradt : Andrea Vendrame (AG2R), Christopher Hamilton (DSM), George Bennett (Jumbo-Visma) és Gianluca Brambilla (Trek). Ebből a négyesből a befutóra ketten maradtak, mivel Bennett és Brambilla összevesztek, és emiatt lemaradtak. A szakaszt végül a hazai Andrea Vendrame nyerte meg. A főmezőnyben Giulio Ciccone próbált meg támadni a rutinos, Tour és Giro győztes Vincenzo Nibali segítségével, de az Ineos ezt levédekezte, és az esélyesek együtt érkeztek meg a befutóba.

Tizenharmadik szakasz : Ravenna -› Verona / 198 km

A tizenharmadik napon egy könnyebb szakasz érkezett, sprintbefutóval. A nap végén a Qhubeka Assos csapat sprintere, Giacomo Nizzolo diadalmaskodott. Az örök másodiknak titulált olasz 11 darab második hely után tudott végre szakaszt nyerni a Giron, senki nem tudott ezen a napon a közelébe kerülni.

Fotó : CyclingTips – A képen Nizzolo öröme a várva várt Giro szakaszgyőzelme után

Tizennegyedik szakasz : Cittadella -› Monte Zoncolan / 205 km

A könnyedt sprintszakasz után egy kegyetlen hegyi befutóval fogadták az olasz szervezők a versenyzőket. A tizennegyedik napon azonban nem azt az oldalát mászták meg a versenyzők amin Christopher Froome 2019-ben a hatalmas diadalát alkotta, hanem a másikat, ami utoljára 2003-ban lett teljesítve az olasz körversenyen. A szökés végén az olasz Lorenzo Fortunato diadalmaskodott, megszerezve ezzel Dina Márton csapatának, az EOLO-Kométának az első Grand Tour szakaszgyőzelmét. A pelotonban először Simon Yates támadott, amit ezen a napon is csak Egan Bernal tudott lekövetni, majd az Ineos versenyzője kikerülte a brittet. A nap végén Bernalnak már 1 perc 33 másodperc előnye volt a második Yates előtt.

Tizenötödik szakasz : Grado -› Gorizia / 147 km

A dombos szakasz egyből egy fordulattal indult, hiába próbáltak a szökés iránt érdeklődő támadni, egy baleset miatt neutralizálták a versenyt, így minden kezdődhetett elölről. Több versenyzőnek fel kellett adnia a versenyt, köztük az akkor összetettben 6. helyen álló Manu Buchmannak is. 22 kilométerrel a vége előtt Victor Campanaerts (Qhubeka Assos) támadott, amit Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix) és a spanyol Albert Torres (Movistar) tudott követni. A szakaszt végül a belga versenyző nyerte, megszerezve a Qhubeka Assos harmadik szakaszgyőzelmét a versenyen.

Tizenhatodik szakasz : Sacile -› Cortina d’Ampezzo / 153 km

A keddi pihenőnap előtt hétfőn az olasz La Gazzetta dello Sport által kikiáltott király szakaszt rendezték a Giron, a rossz körülmények miatt viszont a szakaszt le kellett rövidíteni. Ezen a napon, ismét az Ineos dolgozott a pelotonban, és erre érkezett Bernal támadása, amire ezen a napon se volt senkinek válasza, így Bernal megnyerte a második szakaszát is ezen a napon. A napon a 2. Romain Bardet (DSM), a 3. Damiano Caruso (Bahrain-Victorious) érkezett meg 27.másodperces hátránnyal.

A pihenőnap előtt így az összetettet kristály tisztán Egan Bernal vezeti, a 2. Damiano Caruso 2 perc 24 másodperc, a harmadik a brit Hugh Carthy (EF) 3 perc 40 másodperces hátránnyal.

Fotó – Reuters : A képen Egan Bernal győzelme a tizenhatodik szakaszon

Az összetettben a lehető legjobb helyezésért küzdő Valter Attila jelenleg a 13. helyen áll, 17 perc 23 másodperces hátránnyal az első Bernalhoz képest.


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top