TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / Vulkánkitörés La Palmán: 6.000 embert evakuáltak a falvakra ömlő ezerfokos lávafolyam elől

Vulkánkitörés La Palmán: 6.000 embert evakuáltak a falvakra ömlő ezerfokos lávafolyam elől

Fotó: El Periódico

Majdnem pontosan öt évtizednyi pihenés után kitört a kanári-szigeteki Cumbre Vieja vulkán. A La Palmán fekvő hegy belsejéből vasárnap délután óta több mint ezerfokos láva ömlik a környékbeli településekre, ahonnan kedd kora délutánig már 6.000 embert evakuáltak. 


Ötven év \”pihenés\” után vasárnap délután kitört a kanári-szigeteki La Palmán fekvő Cumbre Vieja vulkán. Az első robbanásra El Paso lakói figyeltek fel, ott rögzítették először a több méter magasba lövellő magmát.  

#BREAKING #SPAIN #LaPalma

� CANARY ISLANDS, LA PALMA : VOLCANO ERUPTION!
LA CUMBRE VIEJA VOLCANO ERUPTS FOR FIRST TIME SINCE 1971! � �

NOW: After several earthquakes were felt over the weekend, #CumbreVieja Volcano is erupting! #BreakingNews #Video #Volcano #Eruption pic.twitter.com/aBsWgmlyYx

— loveworld (@LoveWorld_Peopl) September 19, 2021


Azóta már kilenc ponton ömlik le az 1075 fokos kőzetanyag a hegyoldalon, egyenesen rá a környékbeli épületekre. Kedd reggelre már 183 lakóházat és 300 gazdaságot emésztett fel a tűz. 

Fotó: El Periódico

Az állatokat a rendőrség a helyi állatvédő szervezetekkel együtt folyamatosan menti. 

EVACUACIÓN // A salvo. Autoridades de Cumbre Vieja, en la isla española de La Palma, evacuaron los animales en peligro por la lengua de lava del volcán en erupción. El fenómeno natural comenzó el domingo y hasta ahora se han abierto nueve bocas por las que sale lava. pic.twitter.com/Yt8TVK7boH

— La Estrella | Panamá (@EstrellaOnline) September 21, 2021

Kedd kora délutánig 6.000 embernek kellett hátrahagynia otthonát. Valamennyien tétlenül kénytelenek végignézni, ahogy mindenük odaveszik a lávafolyamban. Az önkormányzatok számlát nyitottak, ahová várják magánszemélyek, cégek és vállalkozók támogatását, mellyel segíthetik az otthontalanná vált embereket a talpra állásban.

Fotó: El Confidencial

A katasztrófavédelmi szakemberek folyamatosan dolgoznak a veszély elhárításán, hétfő éjjel segítségükre érkezett a katonai sürgősségi egység is, délután pedig Sevillából és Gran Canariáról is átcsoportosítottak embereket a szigetre.

��Impresionantes imágenes de la lava que llegó a las casas tras la erupción del volcán Cumbre Vieja, en Canarias, #España.

�La última erupción había sido en 1971https://t.co/XxsV7LQ7Y7 pic.twitter.com/rrmEaw9BZy

— Rosario3.com (@Rosariotres) September 21, 2021


 

�� Ilhas Canárias, La Palma: O vulcão Cumbre Vieja com sua fúria, produzindo uma onda de lava que destruiu cerca de 100 casas pic.twitter.com/4wu3rVZh9v

— JOÃO (@Joo00556315) September 21, 2021

Az iskolákban lefújták a tanítást, a környéken nyaraló kb. 500 turistát pedig biztonságos helyre szállították. Magyarország Kanári-szigeteki főkonzulátusa továbbra is várja azoknak a magyaroknak a jelentkezését, akik a szigeten élnek, vagy a vulkán közelében tartózkodnak és segítségre, információra van szükségük. 

 

A légiforgalom egyelőre zavartalan a térségben, de a Binter Canarias biztonsági okokból hétfőn inkább úgy döntött, törli La Palmára tartó járatait. A Cumbre Vieja erupcióját a La Gomera és Gran Canaria között közlekedő repülőjáratról is tisztán lehet látni. 

Así se ve la erupción del volcán de #LaPalma desde el vuelo NT352 que cubre la ruta Gran Canaria – La Gomera. #volandoconBinter pic.twitter.com/JErtIaVQOH

— Binter (@BinterCanarias) September 19, 2021

Pedro Sánchez kormányfő vasárnap lefújta Egyesült Államokba tervezett útját és a helyszínre utazott, hogy személyesen mérje fel a terepet. Azt nyilatkozta: mindenki biztonságban van, a katasztrófavédők – amennyire lehet- kézben tartják az eseményeket. Megköszönte az előrejelző szakemberek munkáját, akik már múlt héten riasztották a kormányt, miután naponta több mint félezer földrengést regisztráltak a térségben (szeptember 11-18 között több mint 4 ezer földmozgás történt La Palmán, köztük több majdnem elérte a 4-es errőséget; jelenleg is folyamatosan remeg a föld a szigeten). Hála nekik a helyi falvak lakói összecsomagolva várták a kiürítést. 

☑️Enhorabuena por la gestión coordinada de los operativos en las primeras horas de la #erupciónvolcánica en la zona de Cumbre Vieja #LaPalma
Nuestro apoyo a las familias afectadas, deseando que no haya ningún daño humano y el menor daño material posible.https://t.co/1c3ivoIyWO

— ZEC (@CanariasZEC) September 20, 2021


Kedden a Partido Popular elnöke, Pablo Casado is elutazik La Palmára, hogy személyesen fejezze ki együttérzését a kitelepítettekkel. VI. Fülöp király még vasárnap telefonon hívta fel a kanári-szigeteki elnököt, hogy kifejezze sajnálatát a történtekkel kapcsolatban. A királyi család csütörtökön teszi tiszteletét a szigeten. 

A Cumbre Viejából ömlő láva jelenleg 300 méter/órás sebességgel folyik lefelé a hegyoldalon, szerdára elérheti a tengert. Szakemberek attól tartanak, hogy ha ez bekövetkezik, akkor súlyos robbanások alakulhatnak ki, valamint káros gázok szabadulhatnak fel, melyek akár savas esőt is okozhatnak a térségben, veszélybe sodorva az emberek egészségét. Meteorológusok szerint utóbbira kisebb az esély, a robbanások ténye azonban nem elhanyagolható, hisz a több mint ezer fokos láva a mindössze 20-23 fokos tengervízzel fog összeütközni. 

Official magma fissure has opened on the La Palma island after a moderate M4.0 Earthquake struck the slope North West of the La Cumbre Vieja volcano, which is now in eruption after 50 years. The eruption is currently VEI2. pic.twitter.com/iPEkHUjlC3

— Aero (@Dedicated_Being) September 19, 2021

Timelapse of the moon rising behind the mountain, serenely watching the eruption. Beautiful. #Vulcano #vulcao #cumbrevieja #LaPalmaeruption pic.twitter.com/h1SQWnKzXc

— Apaiss (@Apaiss1) September 19, 2021


Azt nem tudják pontosan megmondani, hogy a kitörés mennyi ideig tart majd. Az Országos Földtani Intézet szakemberei szerint 24-84 nap közé lehet becsülni a jelenség lefolyásának idejét. A Cumbre Vieja legutóbb 1971 októberében tört ki, az akkori erupciókat szintén egy földrengés-sorozat előzte meg és közel három hétig tartott, mire a hegy belseje lecsillapodott. 


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top