TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / Madrid: megvétózták a cigitörvényt és önkéntes karantént kérnek a lakóktól

Madrid: megvétózták a cigitörvényt és önkéntes karantént kérnek a lakóktól

Önkéntes karanténra kérik Madrid lakóit. Miután az egyik bíró megvétózta a cigi- és diszkótörvényt, így próbálja a közösség vezetése megfékezni a koronavírus terjedését. Az elmúlt napokban folyamatosan 4 ezer fő körül volt az új fertőzöttek száma, egyharmaduk Madridban él. Baszkföld az egészségügyi vészhelyzet bevezetése után hivatalosan is bejelentette: ez már a járvány második hulláma. Több település került karanténba a héten, valamint újabb korlátozásokat vezetett be több európai ország a Spanyolországból érkezőkkel szemben. A közösségek emellett a tanévkezdésre, a madridi tanárok pedig tüntetésekre készülnek. 


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

 

Önkéntes karantént kér Madrid a legfertőzöttebb régiók lakóitól. Miután sem az új cigitörvényt, sem az éjszakai élet beszüntetését nem tudták érvénybe léptetni egy bírói döntés miatt, ezért a lakossághoz fordultak. A legtöbb beteget Carabanchel, Usera, Villaverde, Puente de Vallecas, Alcobendas, Móstoles, Parla és Fuenlabrada régióban regisztrálják. Ezeken a területeken még több tesztet fognak elvégezni, illetve azt ajánlják a lakóknak, hogy maradjanak otthon, csak akkor menjenek ki, ha létfontosságú dolguk van és mérsékeljék a szociális összejövetelek számát. A kanári-szigeteki Valleseco polgármestere szintén önkéntes karantént kér 4.000 lakójától. 

Fotó: RTVE

\”Sérti az alapvető jogokat\” – egyebek között ezzel indokolta vétóját  az a madridi bíró, aki miatt a közösség vezetői nem tudták bevezetni az új cigi – és diszkótörvényt. Madrid közösség így végül nem tiltotta be az utcai dohányzást  és az éjszakai szórakozóhelyeket sem záratták be. A többi autonómiában már bevezették az új előírásokat. A madridi bíró azzal indokolta döntését, hogy az intézkedések “alapvető jogokat sértenek”, “nem gyűjtötték és pubilikálták őket előzetesen a hivatalos közlönyben”, valamint “nem lehet ilyen törvényeket életbe léptetni anélkül, hogy a központi kormány szükségállapotot hirdetne ki”. Isabel Díaz Ayuso, Madrid közösség elnöke már napokkal ezelőtt jelezte: szükség lenne ismét egy egységes vezetésre, mert az emberek összezavarodnak attól, hogy minden közösség másképp kormányoz. A bíró döntése után kitett egy bejegyzést a Twitterre, melyben megerősítette ezt az álláspontját. 

Ya advertí el pasado día 15, y en numerosas ocasiones, que necesitamos que el Gobierno central deje de estar ausente porque provocaría decisiones en cascada de las autonomías, y unas son aceptadas y otras no. La dejación de funciones expande la pandemia.

— Isabel Díaz Ayuso (@IdiazAyuso) August 22, 2020

A legnagyobb ellenzéki párt, a PP vezetője, Pablo Casado is arról beszél, hogy szükség lenne újra a központi irányításra, főleg miután az elmúlt két napban több mint 8 ezer új fertőzöttet regisztráltak Spanyolországban. Casado a Twitteren Pedro Sánchez miniszterelnököt bírálta, mondván, \”mosta kezeit és vakációra ment, miközben az elmúlt 24 órában 3.650 új fertőzöttet regisztráltak\” az egészségügyi hatóságok.

3.650 contagios en 24h, 70.420 en 15 días y 125 muertos en una semana. Simón confiesa que “las cosas no van bien y podría haber muchos muertos”. Pero Sánchez se lavó las manos y se fue de vacaciones en plena segunda oleada sin hacer los cambios legales que proponemos hace meses: pic.twitter.com/W82latUiv4

— Pablo Casado Blanco (@pablocasado_) August 22, 2020

“A dolgok nem mennek jól, minden nap egyre nagyobb az átfertőzés mértéke” – ezt mondta Fernando Simón, a veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központ vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján. Ezután a közösségi oldalakon népszerű “influencerek” segítségét kérte. Azt mondta: “bárki, akinek van némi lehetősége a lakosság befolyásolására, az tudatosítsa az emberekben azt, hogy mi a tennivalójuk ebben a helyzetben és ne azt, hogy mit ne csináljanak.” Napok óta folyamatosan 4 ezer fő körül van az új fertőzöttek száma, akiknek egyharmada Madridban él.
MAGYARUL FELIRATOZVA.

Ez már a koronavírus-járvány második hulláma – jelentette be Baszkföld, miután a hét elején kihirdették az egészségügyi vészhelyzetet. Az új belentést azután tették meg, hogy több mint 700 fertőzöttet regisztráltak 1 nap alatt, ami a járvány kezdete óta a legmagasabb szám a baszk régióban. A szülőket arra kérik, hogy mérsékeljék a gyerekeik baráti összejöveteleit. 

Több település került karanténba az elmúlt napokban. Elsőként egy albacetei falu, Villamalea 4 ezer lakóját szigetelték el, mivel egy nap alatt 99 új Covid-fertőzöttet regisztráltak. A gócpont egy Alicantéban ünnepelt legénybúcsú miatt alakult ki. A córdobai Montalbán önként vonult karanténba, miután több lakó áthágta a fiesztákra, összejövetelekre vonatkozó szabályokat és 52-en betegedtek meg egyszerre.

Fotó: Cordópolis – A képen Montalbán központja 

A segoviai Cantalejo és Carrascal del Rio szombat reggel óta van karanténban és két hétig maradnak elszigetelve a fertőzöttek kiugróan magas száma miatt. A caceresi Alcántara visszalépett a 2-es karanténfeloldási fázisba és minimum két hétig korlátozzák a lakók szabad mozgását. A burgosi Aranda de Duero viszont 14 nap után kiszabadult a karanténból. Péntek óta ismét szabadon mozoghatnak az ott élők, de továbbra is elővigyázatosságot kérnek mindenkitől.

Több város is bejelentette a héten, hogy esténként lezárja tengerpartjait. Kedden Marbella, szerdán Orihuela önkormányzata közölte, hogy este 9-től (Marbellában fél 10-től) tilos kimenni a tengerpartra, így akarják elkerülni az éjszakai összejöveteleket, bulikat. A lezárás reggel 7-ig érvényes mindkét városban. Castilla-La Mancha eközben saját alkoholtörvényt hozott. Szombaton közölték, hogy mostantól este 10 és reggel 8 között betiltják az alkohol vásárlást a közösség teljes területén annak érdekében, hogy megfékezzék a fiatalok utcai alkoholizálását. 

Fotó: Diario Sur

Málta is szigorított a Spanyolországból érkezőkre vonatkozó szabályokon: tesztet kérnek a Madridból, Barcelonából és Gironából érkező utazóktól. Az új szabály augusztus 21-e éjfélkor lépett életbe. Kedden Svájc és Ausztria is korlátozásokat jelentett be. Ausztria mostantól a Baleár-szigetekről hazatérőktől is negatív teszteredményt kér, csak így lehet mentesülni a 2 hét karantén alól. Svájc is megköveteli a tesztet, viszont ennek ellenére is 10 nap karanténba küldi a beutazókat. A Kanári-szigetek az egyetlen olyan terület Spanyolországban, amely mentesül a svájci és osztrák szigorítások alól. A belga kormány pénteken közölte, hogy tiltólistára teszi Madrid közösséget, Baszkföldet, a Baleár-szigeteket, valamint Burgos és Almería provinciát is. Ez azt jelenti, hogy ezekbe a régiókba is tilos mostantól a beutazás Belgiumból, kivéve létfontosságú esetekben. Akik ezekről a területekről utaznak Belgiumba, azoknak 14 napra karanténba kell vonulniuk, illetve teszteltetniük kell magukat. 

Az El Periódico oldalán megtalálható a lista és a térkép azokról az országokról, amelyek karanténba küldik, vagy PCR-tesztet kérnek a spanyol területről érkezőktől, illetve azoké, akik lezárták a határaikat Spanyolország előtt. A lista és a térkép minden alkalommal frissül, amikor új bejelentés érkezik valamelyik ország kormányától. 
Kattints ide, hogy el tudd olvasni a listát. 

Emellett a spanyol külügyminisztérium Twitter oldalára is felkerül a friss térkép és lista. 

✈️� Restricciones a los viajes de ciudadanos provenientes de #España ⤵️

ℹ️ Consulta en nuestra web la lista actualizada a las 14:30 horas de hoy:

➡️ https://t.co/jwj4h35eJJ pic.twitter.com/42CZ8xT5uP

— Exteriores (@MAECgob) August 20, 2020


Készülnek a tanévkezdésre az autonóm közösségek. Katalónia, Valencia és Kantábria bejelentette, hogy egy nyilatkozatot kér a szülőktől, melyben garantálják, hogy nem viszik be a gyereket az iskolába lázasan, vagy a Covid-19 fertőzés egyéb tüneteivel. Madrid és Murcia pedig már eldöntötte: a köztes tervvel kezdik meg az új tanévet, ami azt jelenti, hogy lesznek osztályok, akiket online oktatnak, másoknak, elsősorban a kisebbeknek pedig személyes foglalkozást tartanak. 

Fotó: RTVE

A madridi iskolai szakszervezetek szerdán bejelentették, hogy a tanárok tüntetni fognak a tanévkezdés első napjaiban. Hiába ugyanis a sok oktatási tervezet, szerintük továbbra is teljes sötétségben tapogatóznak az iskolakezdést illetően. Azt állítják, valójában nincsenek kidolgozott eljárási rendek, az “Oktatási Minisztérium csak tétlenkedik”, illetve nem kapták meg a beígért forrásokat sem. A tanárok szerint a félintézkedések miatt egész Madrid közösség ki van téve a járványveszélynek. A Covid-biztosokról azt mondják: minden iskolában a korábbi személyzet egyik tagját jelölik ki erre a pozícióra, ami extra munkával, stresszel és hatalmas felelősséggel jár, ahelyett, hogy egy ehhez értő szakembert állítanának munkába. 


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top