TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / LA LIGA: A 32. forduló és a hétközi mérkőzések összefoglalója

LA LIGA: A 32. forduló és a hétközi mérkőzések összefoglalója

A hét legfontosabb témája egyértelműen a bajnoki címért zajló csata volt, ahol a top 3 csapat, azaz az Atlético Madrid, a Barcelona és a Real Madrid elszalasztotta az alkalmat, hogy pontokat hozzon a többieken, ezzel pedig visszahozták a versenybe a Sevillát is. A többi együttes is küzdött tovább saját céljai eléréséért, legyen az akár az európai kupaszereplés vagy a kiesés elkerülése. Ezen a héten rendezték meg a Copa del Rey döntő miatt elmaradt mérkőzéseket is, így a Barca, a Granada, az Athletic Bilbao és a Real Valladolid már nincsenek mérkőzés hátrányban.


A szombati négy mérkőzés 

Elche 1-0 Levante / Real Valladolid 1-1 Cádiz / Valencia 1-1 Alavés / Real Madrid 0-0 Real Betis

Szombaton három mérkőzésből négy a kiesés elleni küzdés körül forgott. Az Elche nehéz helyzetben volt a vonal alatt, míg a Levante jelenleg a semmi közepén van, az európai szereplés elúszott, a kiesés viszont őket nem veszélyezteti. Ez meg is látszott Paco López csapatán, akik hetek óta nyeretlenek és teljesen motiválatlanok. És az Elche pont egy védelmi hiba után ragadta magához a vezetést a 32. percben, a felezővonalnál szerezték meg a labdát, amit Lucas Boyé végigvitt és kegyetlenül lőtt. A mérkőzés végén a Levanténak voltak ugyan helyzetei, de gólt nem tudtak szerezni, így az Elche nagyon fontos 3 pontot  zsebelt be.

Az Elche győzelme után a Real Valladolidnak fontos lett volna hogy hazai pályán legyőzze a bentmaradást már talán bebiztosító Cádizt. Támadásban is lépett fel a Valladolid, ami a 14. percben érett be, Óscar Plano kapott az ötösön belül egy labdát és kicselezte a kapust, hogy az üres kapuba lőhessen. Hiába generált több nyomást a Real, a 64. percben egy szöglet után kiegyenlített a Cádiz, a nagy kavarodás után Cala talált közelről a kapuba, így 1-1-es döntetlennel ért véget a mérkőzés.

Ezután folytatódott a döntetlen sorozat Valenciában. A szintén a kiesés elkerüléséért teperő Alavés érkezett vendégként a Mestallaba. Az Alavés már a 10.percben megszerezhette volna a vezetést, de Jota gólját az akció előtt történő les miatt elvették. Az 57.percben született egy újabb lesgól, Guedes okosan passzolt kettő az egy ellen szituációban Gameironak, de Maxi Gómez már az akció közben lesre helyezkedett. Az első szabályos gólra a 84.percig kellett várni, amikor egy szabadrúgás utáni beadást követően a lefejelt labda John Guidetti elé került és a svéd csatár könnyen talált a hálóba. A Valencia nem adta fel, Guedes rohant el a jobb oldalon és a beadását követő Gómez-fejest még védte az Alavés kapusa, de a kipattanót Gayà már gólra váltotta. A baszk csapat most egy ponttal a kieső zóna felett helyezkedik el a tabellán.

A nap utolsó mérkőzésén a remek formában lévő Real Betis utazott a Real Madridhoz. Az Estadio Di Stefanoban a szokásához méltón ismét esett az eső. A mérkőzésen nem született gól, köszönhetően a két kapus remek szereplésének: mind Courtois, mind Bravo hibátlan volt, és emellett a kapufák is gyakran segítették őket, így a két csapat 1-1 ponttal távozott.

Fotó : El Desmarque – A képen José Gayà gólöröme az Alavés ellen

A vasárnapi marathon

Huesca 0-2 Getafe / Villarreal 1-2 Barcelona / Celta Vigo 2-1 Osasuna / Sevilla 2-1 Granada / Athletic Bilbao 2-1 Atlético Madrid

A vasárnapi játéknap több izgalmas mérkőzést tartogatott. A nap egy kiesési derbivel indult, ahol a Huesca fogadta a Getafe együttesét. A mérkőzés legjobb játékosa Enes Ünal volt, aki a két góljával eldöntötte a találkozót. Először a 20. percben Jaime Mata fejesét hiába védte Andrés Fernández, a kipattanót közelről a hálóba bombázta a török csatár. Később, az 52. percben Ünal a lövőtechnikáját is megmutatta: a tizenhatoson kívülről lőtt laposan egy hatalmas gólt, így a Getafe nagyon fontos 3 pontot tudott szerezni.

A papíron a legizgalmasabb összecsapás a Villarreal és a Barcelona közötti mérkőzés volt. A Villarreal nem kezdte rosszul a mérkőzést, az első helyzete azonban Frenkie de Jongnak volt, aki az ötösön belülről lőtt, de Sergio Asenjo egy hatalmas vetődéssel védeni tudott. A 26. percben a hazai csapat megszerezte a vezetést, a Barca térfelén Samu Chukwueze kapta a labdát és a rajta védekező Jordi Alba elcsúszott, így egyedül vezethette a labdát a kapura, amit gólra is váltott. Két perccel később azonban elindult az Antoine Griezmann Show. A francia a 28.percben kapott egy kiváló indítást Minguezatól és pimaszul átemelte Asenjot. A 35. percben Griezmann kapott egy ajándék passzt Juan Foyth-tól, aki azonban a Villarreal védője, így a francia világbajnoknak már csak a kapus mellett kellett elgurítania a labdát. A második félidő inkább egy csúnyább jelenetről maradt emlékezetes: a pálya közepén Manu Trigueros ugrott a labdáért, amit el is rúgott, viszont ha nem is szándékosan, de lábon talpalta Messit, ami kiállítást ért. A katalán csapat nem tudta gólra váltani az emberelőnyét, így a végedermény nem változott.

Fél hetes kezdéssel kettő, jó futballt játszó csapat találkozott Vigóban, ahol a Celta a kiváló formában érkező Osasunat fogadta. A vezetést a hazai csapat szerezte meg a 42. percben, a csapat sztárja, Iago Aspas előbb egy bicikli-csellel átverte a védőjét, majd Sergio Herrera mellett a kapuba lőtt. Kisebb Osasuna helyzetek után a 64. percben a Celta Jeison Murillo szöglet utáni fejesével megduplázta az előnyét a hazai csapat. A 77. percben Roberto Torres egy büntetőből még szépíteni tudott, de a vigói csapat otthon tartotta a 3 pontot.

Az előző mérkőzéssel egyidőben játszották a Sevilla-Granada közötti összecsapást is. Az andalúz csapat magabiztosan játszott, előbb Ivan Rakitic szerezte meg a vezetést egy tizenegyes után a 16. percben, majd az egész szezonban remekül játszó Lucas Ocampos duplázta meg az előnyt a 53.-ban. A mérkőzés végén Roberto Soldado büntetőjével szépített a Granada, de a mérkőzés legérdekesebb jelenete ezután következett, ugyanis a bíró 1 perccel korábban fújta le azt, mint kellet volna, ezért több játékosnak az öltözőből kellett visszajönnie. Ez az 1 perc már nem befolyásolt semmit, a Sevilla győzelmével már csak 3 pontra van az első helytől.

A nap utolsó összecsapása az Athletic Bilbao és a bajnokságot vezető Atlético Madrid között volt. A baszk csapat már a 8. percben megszerezte a vezetést, Capa rohant el a jobb oldalon és a beadását Berenguer fejelte Oblak kapujába. A madridiak kiegyenlítésére a 77. percig kellett várni: egy bal oldali szöglet után a montenegrói védő, Stefan Savic mindenkinél magasabbra ugrott és a kapuba fejelte a labdát a rosszul kifutó Unai Simón mellett. A mérkőzés azonban itt még nem ért véget és a baszkok védője, Iñigo Martínez szintén egy szöglet után fejelt hatalmas erővel Oblak mellett a kapuba. A matracosok így ismét pontokat buktak és amennyiben a Barcelona nyer a Granada ellen csütörtökön, elveszítik az első helyezésüket.

Fotó – La Voz de Galicia: A képen Iñigo Martínez fejesgólja

A hétközi mérkőzések

Eibar 0-1 Real Sociedad / Athletic Bilbao 2-2 Real Valladolid / Barcelona 1-2 Granada

Még a 32. forduló részeként az Eibar fogadta a Real Sociedadot. Az utolsó helyen álló Eibar ismét vereséget szenvedett. A mérkőzés egyetlen gólját a svéd csatár Alexander Isak szerezte a 26. percben. A Sociedad 3 ponttal tudta növelni az előnyét a döntetlenző Betis és a Barcelonától kikapó Villarreal előtt az 5. helyért folyó csatában.

A papíron 33. forduló elmaradt mérkőzéseit szerdán és csütörtökön pótolták a La Ligában. Szerdán a Bilbao a szombaton döntetlenező Real Valladolidot fogadta. Az első gólt Jon Morcillo szerezte meg a baszk együttesnek, aki a tizenhatoson kívülről ballal szerzett hatalmas találatot. Morcillo a 32. percben szerezhetett volna egy kapásgólt is, ezt azonban a Valladolid kapusa kivédte. A második félidőben ébredezett a Valladolid, de ehhez kellett a kapusuk, Jordi Masip több védése is. Végül a 70. percben kiegyenlített a kasztíliai csapat, egy szöglet után pont az egyik legkisebb játékos, Fabián Orellana fejelt gólt. A 76. percben azonban egy kontratámadás után a Bilbao visszaszerezte a vezetést, Williams beadását Raúl García váltotta találatra. A bajnokságban eddig legtöbb döntetlent játszó Valladolid azonban ismét hozta a már elvárhatót és az izraeli csatár, Shon Weismann kiegyenlített a 85. percben, így a két csapat 1-1 ponttal távozhatott.

A hét legfontosabb mérkőzését csütörtökön rendezték meg: a Barcelona fogadta a Granadat a Camp Nouban. Győzelem esetén a Barcelona az első helyre állt volna. Ehhez méltón kezdtek a katalánok és Messi a 23. percben meg is szerezte a vezetést a hazaiaknak. A Granada viszont jól sáfárkodott a helyzeteivel és miközben a Barca nem tudott több helyzetet gólra váltani, a dél-spanyol csapat megnyerte a mérkőzést.

Fotó : Mediotiempo – A képen a Granada gólöröme a Barcelona elleni mérkőzésen

Előbb egy Mingueza-hiba után a 63. percben Darwin Machís talált be, majd egy beadás után a 79. percben Jorge Molina fejelt ter Stegen mellett a hálóba. A két gól között még a Barca edzőjét, Ronald Koemant is kiállították. A Granada így 18 százalékos labdabirtoklással nyerte meg a mérkőzést, tökéletes helyzetkihasználással. A Barcelona ezzel a vereséggel visszacsúszott a 3. helyre, 2 ponttal lemaradva az Atlético Madrid mögött.


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top