TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / Sporthírek: A tokiói Olimpia második felének eseményei és a magyar érmesek

Sporthírek: A tokiói Olimpia második felének eseményei és a magyar érmesek

Fotó: Infostart 

A vasárnapi záró ceremóniával véget ért a hivatalosan 2020-as tokió Olimpia, ahol Magyarország 6 arany-, 7 ezüst-, és 7 bronzérmet szerzett a rengeteg kiváló egyéni és csapat teljesítmény mellett.


A koronavírus-járvány miatt habár a nézők a helyszínekről hiányoztak, a japánok és a sportolók mégis megoldották hogy az Olimpia ne a világ jelenlegi helyzetéről, hanem a sportteljesítményekről maradjon emlékezetes.

A magyar érmesek teljes listája :

Arany (6) :

Szilágyi Áron (vívás, férfi kard)

Milák Kristóf (úszás, férfi 200m pillangó)

Kopasz Bálint (kajak-kenu, férfi K-1 1000m)

Lőrincz Tamás (birkózás, férfi kötöttfogás -77kg)

Tótka Sándor (kajak-kenu, férfi K-1 200m)

Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra (kajak-kenu, női K-4 500m)

Ezüst (7) :

Siklósi Gergely (vívás, férfi párbajtőr)

Milák Kristóf (úszás, férfi 100m pillangó)

Varga Ádám (kajak-kenu, férfi K-1 1000m)

Berecz Zsombor (vitorlázás, férfi finn)

Lőrincz Viktor (birkózás, férfi kötöttfogás -87kg)

Rasovszky Kristóf (nyíltvízi úszás, férfi 10km)

Csipes Tamara (kajak-kenu, női K-1 500m)

Bronz (7) :

Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád (vívás, férfi kardcsapat)

Tóth Krisztián (judo, férfi -90kg)

Kozák Danuta, Bodonyi Dóra (kajak-kenu, női K-2 500m)

Kovács Sarolta (öttusa, női egyéni)

Hárspataki Gábor (karate, férfi -75kg)

Női vízilabda-válogatott

Férfi vízilabda-válogatott

Az Olimpia második felének a magyar érmesei :

A magyarok legsikeresebb sportága a kajak-kenu volt, aminek a versenyszámait augusztus 2-tól 7-éig tartották a japán fővárosban. A kajak szakágban 3 aranyérmet szereztünk, a kajak női négyes papírforma győzelme mellett a kettő kajak egyéni számban diadalmaskodtak a magyarok. A 1000 méteres férfi egyéni király számban Kopasz Bálint, a 200 méteres sprint számban Tótka Sándor nyert, és ehhez még társult Varga Ádám ezüstje szintén 1000 méteren. A női kajak számokban az új-zélandi Lisa Carrington nagyszerű formája miatt nem jöhetett össze egy újabb arany, K-1 500 méteren Csipes Tamara második, K-2 500 méteren a Kozák-Bodonyi duó harmadik helyen ért célba az új-zélandi hajó mögött.

Fotó : HVG – A képen az olimpiai aranyérmes női kajak négyes

Az egyéni sportágokban szerzett érmekben se maradt hiány Tokióban. Lőrincz Tamás a férfi 87 kilogrammos kötöttfogású birkózásban nem talált legyőzőre, a 2012-es londoni ezüstje után karrierjét megkoronázva felálhatott a legfelső dobogóra. Testvére, Viktor, 77 kilogrammos kötöttfogásban ezüstérmet szerzett, őt a döntőben az ukrán Zhan Beleniuk tudta legyőzni. Küzdősportokban még egy bronzérmet szereztünk Hárspataki Gábor révén karatéban. Az Olimpiák történetében először műsorra került sportág -75 kilogrammos kategóriában Hárspataki a csoportkör utolsó küzdelmében az utolsó másodpercben áll alatt tudta megrúgni a japán ellenfelét, amivel bebiztosította az elődöntőbe jutását és a biztos bronzérmet. Az elődöntőben azonban a volt példaképét, az azeri Rafael Aghayevet már nem tudta megverni, így maradt neki a bronz, ami az ország első érme volt ebben a sportban.

Berecz Zsombor ezüstérmet szerzett vitorlázásban, ezzel lezárva a nagyszerű karrierjét. A férfi finn dingi kategóriában induló 35 éves magyar vitorlás magabiztosan tartotta a második helyet, ami azért is hatalmas eredmény, mivel a vitorlázás minden külső eszköz nélkül zajlik, így gyorsan kell reagálni a változó körülményekre. A finn dingi kategória előzetesen nem lesz ott a 2024-es párizsi Olimpián, így ez volt az utolsó nagy esély a jó szereplésre. A nyíltvízi események még egy érmet hoztak a magyaroknak, úszásban női 10 kilométeren Olasz Anna negyedik, férfi 10 kilométeren Rasovszky Kristóf második lett. Rasovszky remekül kezdett, és a német Florian Welbrockkel el tudtak szakadni a mezőnytől. A német tempója végül túl nagynak bizonyult, Kristóf előnye viszont elég volt ahhoz, hogy Gregorio Paltrinieri ne érje utol. Az utolsó egyéni érmünket Kovács Sarolta női öttusa bronza eredményezte. Kovács hosszú sérülése után tért vissza úgy, hogy a lovaglásra és a lövészetre nem is igazán tudott készülni, ennek ellenére ebben a két számban bizonyult a legjobbnak, és meg a laser run versenyen meg tudta őrizni a harmadik helyét a 30 éves öttusázó.

Fotó : Daily News Hungary – A képen a kötöttfogású birkózó, Lőrincz Viktor az olimpiai aranyérmével

Az Olimpia végére a csapatsportok éremosztó mérkőzései maradtak. A férfi és a női vízilabda-válogatott is bronzérmet szerzett. Az elődöntőben mindkétszer a későbbi ezüstérmes csapat kerekedett a magyarok felé, a férfiaknál a görög a csoportmérkőzés után még egyszer legyőzték minket, míg a nőknél a spanyolok bizonyultak túl nagy falatnak. A bronzmérkőzéseken aztán nem volt kérdés hogy a magyarok diadalmaskodnak, a férfiak a spanyolokat 9-5-re, a nők az orosz olimpiai csapatot 11-9-re győzték le. A torna legjobb csapatába a férfiaknál Manhercz Krisztián, a nőknél a center Rebecca Parkes került be a bronzérmes magyar válogatottokból.

További három-három papírforma és meglepetés győzelem Tokióból

Fotó : RTVE – A képen a női falmászás olimpiai bajnoka, Janja Gambret

Kosárlabdában végül a férfi és a női válogatottaknál is az Egyesült Államok diadalmaskodott. A férfiaknál a döntőben az amerikaiak pont azzal a Franciaországgal találkoztak, akik a csoportban legyőzték őket. A döntőben azonban már nem volt kérdés a Team USA aranyérme, miután sikerült a védekezésüket rendesen megszervezni, és a csapat legjobb játékosa Kevin Durant pedig 29 pontot szerzett. A bronzmérkőzésen az ausztrálok magabiztosan verték a Luka Doncic által vezetett szlovénokat, akik egy hajszálra voltak a döntőtől, de az utolsó másodpercben a francia Batum blokkolta Prepelic lay up-ját. A nőknél az amerikaiak végig veretlenül, a döntőben a házigazda japánokat megverve nyert ismét aranyérmet.

A férfi labdarúgó tornán a papíron két legjobb csapat, Brazília és Spanyolország játszotta a döntőt. A brazilok már a 38.percben megszerezhették volna a vezetést, miután Unai Simón egy szögletet követően letarolt egy brazil, viszont Richarlison fölé rúgta a büntetőt. Az első brazil gólra így az első félidő hosszabbításáig kellett várni, ahol a spanyol védelem hibája után Matheus Cunha talált be közelről a kapuba. A spanyolok a 61.percben Oyarzabal centerezését követően egyenlítettek, így hosszabbításra került sor, aminek a 108.percében a Malcom lefutotta Jesús Vallejot, és a kapuba talált. Ezzel a 2-1-es győzelemmel Brazília zsinórban másodszor nyerte meg a férfi labdarúgó olimpiai aranyat.

A falmászás idén debütált az Olimpián, ahol a női számban szinte le volt osztva az arany- és az ezüstérem már hónapokkal a verseny előtt. Ennek megfelelően a szlovén egyeduralkodó, Janja Gambret lett az első, és a japán Miho Nonaka a második. Nonaka ezüstje azért is hatalmas eredmény, mert az Olimpia előtt egy hónappal megsérült a jobb térdének a külső szalagja, majd a jobb csuklója is, de végül ezeken felül tudott kerekedni. A harmadik a szintén japán Akiyo Noguchi lett.

 

Fotó : La Repubblica – A képen Marcell Jacobs és Gianmarco Tamberi

A legszebb meglepetéseket a tokió Olimpiai Stadionban lehetett látni atlétikában, ezért mindhárom nem várt győzelem ehhez a sporthoz kapcsolódik. Férfi 100 méteren az olasz Marcell Jacobs vette át Usain Bolt helyét a trónon. A 26 éves Jacobsnak ez volt az első kiemelkedő eredménye nemzetközi szinten, a 2019-es dohai világbajnokságon mindössze még csak elődöntőbe jutott. Jacobs a döntőben az amerikai Fred Kerley és a kanadai sztár Andre De Grasse előtt szerzett aranyérmet. A fő esélyesnek tartott amerikai Trayvon Bromell már az elődöntőben kiesett. Ezt megkoronázva a 4×100-as váltó döntőjében Jacobs vezetésével első helyen végeztek az olaszok. Ehhez kellett Filippo Tortu hatalmas utolsó 100 métere is, aki a nyolcas pályán 1 százados különbséggel ért be a brit Nethaneel Mitchell-Blake előtt.

Az Olimpia utolsó előtti versenynapján férfi gerelyhajításban az indiai Neeraj Chopra megnyerte országa történetének második aranyérmét. Már a selejtezőben is estek ki a nagy nevek sorban, köztük a 2012-es londoni bajnok Keshorn Walcott, a kenyai világbajnok és olimpiai ezüstérmes Julius Yego is, és a 2019-es világbajnok Anderson Peters is. A döntőben aztán folytatódott a meglepetések sora, egy másik volt világbajnok, a német Johannes Vetter csak a 9. lett, és Chopra mellé a két cseh, Jakub Vadlejch, és a karrierje csúcsán már túl lévő, 2012-ben londoni ezüstérmes Vitezslav Vesely állhatott fel a dobogóra.

Ha nem is az érmesek kivoltja miatt, de a férfi magasugró szám hozta a legnagyobb előre nem várt eseményt az Olimpián, miután 1924 óta először született atlétikában megosztott aranyérem. A két győztes az amúgy is jó viszonyt ápoló olasz Gianmarco Tamberi és a katari Mutaz Essa Barshim lett. 2,37 méteres magasságig egyikük sem hibázott, de a 2,39 métert nem tudták átvinni, így lehetetlen volt elválasztani őket. Ezért egy rendező odament a versenyzőkhöz elmagyarázni a lehetséges megoldásokat, amire válaszként a katari megkérdezte hogy megosztott arany nem lehetséges-e. Az “igen” válasz közben Tamberi a társa nyakába ugrott örömében, ezzel megerősítve, hogy két aranyérmet osztanak ki férfi magasugrásban. Tamberi olaszhoz méltóan hatalmas ünneplésbe kezdett, és ebben az volt a legnagyobb csavar, hogy a honfitársa Jacobs ebben a pillanatban nyerte meg a 100 méteres síkfutást, így őt is hasonló módon köszöntötte, mint Barshimot.


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top