TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / Sporthírek: A baseball ALDS és NLDS párharcok összefoglalója

Sporthírek: A baseball ALDS és NLDS párharcok összefoglalója

Október fő sporteseménye az Egyesült Államokban a MLB rájátszása, ahova konferenciánként 5-5 csapat kvalifikálja magát, a 3-3 divízió bajnok és a rajtuk kívüli kettő legjobb mérleggel rendelkező franchise. A két Wild Card mérkőzést követően – ahonnan a Boston Red Sox és a Los Angeles Dodgers jutott tovább – megrendezték az ALDS és az NLDS párharcok történéseit, amit ebben a cikkben összegezzük, ahol a továbbjutáshoz 3 győzelem volt szükséges.


ALDS párharcok

Tampa Bay Rays vs Boston Red Sox

A Boston Red Sox az örök rivális New York Yankees kiejtésével került a konferencia elődöntőbe, ahol a szintén az AL keletben játszó Tampa Bay Rays lett az ellenfelük. Az első mérkőzésen a Tampa Bay remekül kezdett a még fáradt bostoniak ellen, 5-0-ra nyertek Floridában, úgy, hogy a csapat outfieldere, Randy Arozarena ellopta a hazai bázist, és ő lett az első játékos a playoffban aki ezt megtette, és emellé Home Runt is ütött. A széria második mérkőzésén aztán kiegyenlített a Red Sox, habár a mérkőzés elején Chris Sale-t szétütötték, a bostoni ütő sor 14 pontot pakolt fel a táblára, míg a Tampa az első inningben összegyűjtött 5 pontja után már csak 1-et tudott felrakni a táblára. A harmadik mérkőzésre már Bostonban, a Fenway Parkban került sor. Ezen a mérkőzésen már egyik csapat sem tudott ellépni egymástól, sőt, “hosszabbításra” került sor, ami a 13.inningig húzódott. Először a Tampára került a sor, és Kevin Kiermaier ütése egészen a pálya határáig repült, a falról visszapattant a pályára, ami után egy bostoni játékosról kiment a pálya területéről. Az egyes bázison lévő Rays futó így hiába ért be, a bírók végül “ground-rule double”-nak ítélték az esetet, és végül nem tudott pontokat szerezni a vendég gárda. Ugyanennek az inningnek az alján aztán eldőlt a mérkőzés, a bostoni catcher Christián Vázquez Home Run-jával megnyerte a mérkőzést. A 4. és egyben utolsó mérkőzés is szorosra sikeredett, a 3.inningben a hazaiak szereztek 5 pontot, amit a Rays a 8.inningel bezárva visszahozott. 5-5-ös állásnál a 9.inning alján a Kiké Hernández ütésével megnyerte a mérkőzést a Boston, így továbbjutott az ALCS-be, az a konferencia döntőbe.

Fotó : New York Post – A képen Randy Arozarena, amint ellopja a hazai bázist a Boston Red Sox ellen

Houston Astros vs Chicago White Sox

A 2017-es bajnok Houston a dél-chicagói White Sox ellen játszott az ALDS másik párharcán. Az első két mérkőzést a houstoni Minute Maid Parkban rendezték, ahol  viszonylag magabiztosan behúzta a párharcokat az Astros. Az első mérkőzésen 6-1-re nyert a hazai csapat, úgy, hogy a White Sox csak a 8.inningben tudott 1 pontot szerezni. Egy nappal később aztán tovább volt meccsben a fekete-fehér csapat, ők szerezték meg a vezetést, és hiába tudott egyenlíteni az Astros, az 5.inningben újra visszavették az előnyt. Aztán fordult meg összecsapás képe, egyből ki tudott egyenlíteni a narancs alakulat, majd a 7.inningben 5 pontot szereztek, ezzel eldöntve a mérkőzést. A széria harmadik találkozója volt a legjobb szereplése a White Sox-nak. A 3.inningig még vezetett a Houston, de aztán a White Sox ütői kapcsolatat egy fokozatot, visszaszerezték az 1.inningben már egyszer megszerzett vezetést és utána nem engedték ki a kezükből, ezzel kiharcolták még egy mérkőzést a szériában, ahol viszont a Houston tapasztalatból könnyen jutott egy 10-1-es győzelemmel, így ők lesznek a Boston ellenfelei az ALCS-ben.

NLDS párharcok 

Milwaukee Brewers vs Atlanta Braves

Fotó : The Athletic – A képen Freddie Freeman széria eldöntő Home Run-ja

A legkevesebb pont az Atlanta Braves és Milwaukee Brewers mérkőzései született a rájátszásnak ebben a körében. A Milwaukee egyetlen mérkőzést nyert a szériában, az elsőt, amikor Rowdy Tellez 2 futást érő hazafutásával legyőzte a csak 1 pontot szerző Atlantát. Ezekután fordított a párharcban a Braves, a második és a harmadik találkozón is 3-0-ra győzték le a wisconsini ellenfelüket. Az életben maradásért küzdő Milwaukee a 4.mérkőzésen mindent megtett, és 22 inningnyi játék után újra pontokat szerzetek. A 4. és az 5.inningben is 2-2 ponttal megszerezték vezetést, de ezek az inningek alján mindkétszer ki tudott egyenlíteni az Atlanta, és végül a 8.inningben a csapat legnagyobb sztárja Ronald Acuña Jr. hiányában, Freddie Freeman Solo Home Run-t ütött, és megnyerte a párharcot a Braves-nek, akik ezzel ismét bejutottak a National League konferenciadöntőjébe, és várhatták az ellenfelüket Kaliforniából. 

San Francisco Giants vs Los Angeles Dodgers

Fotó : TSN – A képen a párharc eldöntésében hatalmas szerepet vállaló Cody Bellinger öröme German Lux-szal

A Giants-Dodgers rivalizálása a rájátszásban is folytatódott, miután az alapszakaszban is egymásnak feszültek az NL nyugat győzelméért. A két csapat annyira hajtotta egymást, hogy a Giants 107, a Dodgers 106 győzelemmel fejezte be az alapszakaszt, így ennek a két csapatnak volt a legjobb mérlege a playoff előtt. Viszont mivel a Giants nyerte a csoportot, a los angelesi csapatnak Wild Card mérkőzést is kellett játszania, ahol le tudták győzni a St.Louis Cardinalst. Így indult az NLDS, ahol Logan Webb remekül játszott a Giants első mérkőzéses kezdőjeként, és a San Francisco szerezte meg a vezetést a párharcban. A második mérkőzésen aztán válaszolt a Dodgers egy szintén fiatal kezdő dobóval, Julio Urías újabb győzelmet szerzett a playoffban, míg a csapat összesen 9 pontot szerzett. 1-1-es állással utaztak a csapatok Los Angelesbe. A széria harmadik mérkőzésén a San Francisco nyert 1-0-ra, a rutinos Evan Longoria ütött egyedül Home Runt Max Scherzer ellen. A címvédő Dodgers ezután nem szenvedhetett több vereséget, és a párharc utolsó LA-ben játszott összecsapásán újra kinyitotta a pontcsapokat, végigvezetve 7-2-re győztek, és kiharcolták a mindent eldöntő 5.mérkőzést. San Franciscóban visszatérve újabb kevés pontos mérkőzés következett. A csapatok az 6.inningben szereztek 1-1 pontot, előbb Corey Seager duplája után Mookie Betts futott be, majd Darin Ruf egy hazafutással kiegyenlített. A 9.inning tetején aztán beindult a címvédő, sorra jöttek az ütések, és végül a volt MVP, Cody Bellinger RBI-ával megszerezték a vezetést. A Giantsnek 1 inningje maradt hogy egyenlítsen vagy megnyerje a mérkőzést, de ez nem sikerült. A Dodgers ásza, Max Scherzer állt be dobónak, és nem engedett ütést a hazai csapatnak, ezzel a Los Angeles lesz az Atlanta Braves ellenfele, és megismétlődik a tavalyi NLCS.


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top