TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / Covid-19: régiónként lazíthat a karanténon Spanyolország

Covid-19: régiónként lazíthat a karanténon Spanyolország

Tartományonként oldhatják fel a karantént Spanyolországban. Több autonóm közösség jelezte a kormánynak, hogy náluk az új betegek száma nem indokolja a szigorú szabályok fenntartását, ezért kérik a kijárási tilalom feloldásával kapcsolatos önálló terveik felülvizsgálatát. Pedro Sánchez miniszterelnök szombat este bejelentette, hogy április 27-től a gyerekek kimehetnek majd az utcára bizonyos szabályok mellett, de az általános szükségállapotot május 9-ig meghosszabbítják. További lazításokról csak azután lehet szó. 


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

Május 9-ig kéri a kijárási tilalom meghosszabbítását Spanyolország miniszterelnöke. Tegnap esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az általános karantén szabályai ezek után is megmaradnak, viszont 27-től a kicsiket fokozatosan kiengedik a négy fal közül. Tájékoztatása szerint a 12 éven aluli gyerekek elmehetnek majd egyik szülőjükkel bevásárolni, de próbálnak lehetőséget találni arra is, hogy a bevásárlások mellett is kimehessenek levegőzni rövid időre. Utóbbi azonban attól függ, hogy hogyan alakulnak a számok április végéig. Magyarul feliratozva.

A szülőknek azt javasolják, hogy a kiskorúakat csak maszkban vigyék ki magukkal a szabadba. Quim Torra, katalán elnök jelezte, hogy a gyerekek életkorára vonatkozó előírást megváltoztatná és minden 18 éven aluli fiatalnak engedélyezné a kijárást. A kormány kedden dönt az életkorról és a további részletekről. 

Fotó: La Vanguardia

Pedro Sánchez miniszterelnök arról is beszélt, hogy a kültéri sportolást egyelőre nem engedélyezik; hiába kéri azt több autonóm közösség, még nem jött el az ideje. Kantábria eközben az állapotos nőket is kiengedné sétálni, mások pedig az idősekre vonatkozó szabályokon lazítanának. 

Ami biztos tehát, hogy az általános karantén-szabályok megmaradnak május 9-e éjfélig, azaz csak élelmiszer- és gyógyszervásárlás miatt, orvoshoz, kórházba, munkába, bankba illetve a kutyák egészségügyi sétái miatt lehet kimenni. 

Fotó: Telemadrid

Több tartomány közben jelezte a kormánynak azt is, hogy szabályozott keretek között ugyan, de hamarabb szüntetnék meg a kijárási tilalmat, hisz van ahol az új betegek száma nem indokolja a szigorú szabályok fenntartását. Ezzel kapcsolatban Sánchez a mai, tartományi vezetőkkel tartott videókonferencián azt mondta: a karantén feloldását nem csak a betegek száma határozza meg. Kifejtette, hogy egy esetleges újabb fertőzéshullám kialakulása nagyon megterhelő lenne az egészségügynek illetve jelen pillanatban nincs annyi védőfelszerelése az országnak, amivel biztosíthatnák az állampolgárok egészségét. Ettől függetlenül májustól valószínűleg enyhíthetők lesznek a rendelkezések bizonyos közösségekben. 

A Kanári-szigetek vezetése már ki is dolgozta saját karantén-feloldási tervezetét, melyet a napokban elküldenek a kormánynak. Ángel Victor Torres, a szigetek elnöke elmondta, hogy La Graciosa például koronavírus-mentes, lakói mégis március óta be vannak zárkózva. 

Fotó: La Graciosa/ Forrás: El Día

Hozzátette, hogy az elmúlt héten 2.000 tesztet végeztek el és mindössze 12 lett pozitív. Szigorú irányelvek mellett akarják felszabadítani a szigetlakókat, fenn fogják tartani az ellenőrzéseket a kikötőkben, reptereken, ugyanakkor lassan vissza szeretnének térni a normál kerékvágásba. Torres arra számít, hogy sokan az enyhítések után is inkább otthon akarnak majd maradni, egyrészt mert továbbra is tartani fognak a betegségtől, másrészt mert úgymond “sokkban lesznek” attól, hogy hirtelen eltűnnek a heteken át fenntartott szabályok. 

Fotó: Con Salud

Pedro Sánchez miniszterelnök a mai videókonferencián bejelentette azt is, hogy egy 14 ezer millió eurós forrást biztosít a kormány az autonóm közösségeknek a koronavírus-válság kezelésére. Emellett kérte a tartományokat, hogy igyekezzenek konszenzusra jutni az iskolai tanévek lezárásával kapcsolatban, mert ezt a kérdést nem lehet tovább húzni. Néhány provincia jelezte a központnak, hogy nem szeretné aláírni az Oktatási Minisztérium határozatát, miszerint a diákokat engedjék át a következő tanévbe és az elmúlt 6 hónap teljesítménye alapján értékeljék őket. Az évismétlés mellett pedig csak nagyon különleges esetekben döntsenek. 

Fotó: Ideal

Az elmúlt 24 órában nagy mértékben csökkent a Covid-19 miatt elhunytak száma Spanyolországban: összesen 410-en vesztették életüket.  

Az új betegek száma is csökkent, de csak látszólag. Ugyanis miután a veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központ kifogásolta a statisztikai adatrendszert, elkezdték átalakítani a nyilvántartásba vételt, így pár napja külön kezelik a tünetekkel rendelkező betegeket illetve azokat, akik tünetmentesek ugyan, de a tesztjük pozitív lett. 

A tünetekkel rendelkező betegek száma az elmúlt 24 órában 4.218 volt, azonban 2.526 tünetmentes hordozót is kiszűrtek, így összesen 6.744 fertőzöttet regisztráltak szombat dél óta. A statisztikai adatokat visszamenőleg is korrigálják. 


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top