TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / Covid-19: A Kanári-szigetek készen áll a karantén feloldására 

Covid-19: A Kanári-szigetek készen áll a karantén feloldására 

Mindenkit kiengedne a karanténból a Kanári-szigetek vezetése májustól. Hasonló a tervezetük a szmogriadók idején bevezetett intézkedésekhez, tehát páros és páratlan napok szerinti rendszerben engedélyeznék a lakóknak a sétákat. Valenciában eközben a heti piacokat nyitnák újra, hogy a mozgóárusítást végzők is bevételhez jussanak.


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

A Kanári-szigetek vezetése kidolgozta karanténfeloldási tervezetét. A 14 év alatti gyerekek után májusban kiengednének mindenkit attól függően, hogy páros vagy páratlan nap van-e, kivétel ez alól La Graciosa, La Gomera és El Hierro szigete, ahol nincsenek betegek, így ott mindenki kimehetne az utcára naptól függetlenül. A tervezet szerint maximum 2 kilométeres sétákat lehetne tenni, reggel 5 és 9, illetve este 8 és 11 óra között. A biciklizők, futók 4 kilométerre távolodhatnának el az otthonuktól. Megengednék a szigetlakóknak azt is, hogy elutazzanak a nyaralójukba abban az esetben, ha az a bejelentett lakóhelyüktől maximum 1 órára található. A mozik, éttermek, bárok továbbra is zárva tartanának és nem lehetne kimenni a tengerpartra, valamint a túraútvonalakra sem.

Fotó: Canarias7

A strandok, vendéglátóhelyek az enyhítés 3. szakaszában nyithatnának ki szigorú szabályok mellett. Utóbbiak befogadó kapacitásuk 50 százalékát használhatnák, maximum 4 fő gyűlhetne össze egy asztalnál baráti társaságból, családból, illetve telefonon előre le kellene foglalni az asztalokat. 

Fotó: Libertad Digital

A tengerparton maximum 3 fős csoportok gyülekezhetnének a projekt szerint. Az általános távolságtartási szabályok betartását a rendőrség felügyelné 10 és 19 óra között. A tervezetet még nem hagyta jóvá a kormány, így nem tudni, mikortól szabadulhatnak ki a karanténból a szigeten élők. Annyi biztos, hogy a Kanári-szigetek és Murcia tartomány az elsők között lazíthat hamarosan a március 15-e óta érvényes előírásokon. 

Andalúzia és Baszkföld is kidolgozta már saját ütemtervét. Az andalúzok idén leginkább a belföldi turizmussal számolnak és csak nagyon kevés külföldi nyaralóval, a baszkok pedig a gyerekek után kiengednék a sportolni vágyókat, de csakis egyénileg illetve előre meghatározott időtartamban. Május 15-től kinyitnák a kisebb, kereskedelmi tevékenységet végző üzleteket, köztük a fodrászatokat, ám a bárokat, éttermeket ők is zárva tartanák. 

A valenciai közösség április 30-tól engedélyezné a heti piacok megrendezését, de kizárólag az élelmiszerrel foglalkozó eladóknak. Ehhez azonban biztosítani kell a standok és a vásárlók távolságtartását, korlátokkal történő elválasztását, hogy ne gyűlhessen össze tömeg egy-egy árus előtt. 

Fotó: Mi plan hoy

Spanyolországban rengetegen élnek a heti piacokból illetve a hétvégi tematikus vásárokból. Többek között ők a koronavírus-járvány legnagyobb áldozatai, hisz márciusban minden rendezvényüket lefújták és senki sem tudja, hogy mikor pakolhatják ki újra a portékáikat. 

Fotó: El Correo

Egy szociológiai felmérés szerint a spanyolok többsége arra számít, hogy legalább 1, rosszabb esetben 3 évükbe is telhet, mire visszatérhet az életük a járvány előtti, normál kerékvágásba. 

Mindeközben megjelent a spanyol közlönyben a gyerekek kiengedéséről szóló új rendelkezés, melyben egyértelműen kifejtették a szabályokat: 1 felnőtt, naponta 1-szer, maximum 1 órára és legfeljebb 3, 14 év alatti gyermekkel, a lakhelyétől legfeljebb 1 km távolságra mehet ki már holnaptól annak ellenére, hogy csak vasárnap éjfélkor jár le az előző, szükségállapot meghosszabbításáról szóló rendelet. Ha a gyerek egy olyan felnőttel megy ki a szabadba, aki nem az apja, anyja vagy a tanítója, akkor rendelkeznie kell egy igazolással, melyet fel kell mutatnia a rendőrségnek, ha igazoltatják. Zavar volt az emberek fejében azzal kapcsolatban is, hogy a 14 évesek kimehetnek-e sétálni. Erre a kormány azt mondta, hogy rájuk már az általános kijárási tilalom szabályai vonatkoznak, tehát csak bevásárolni mehetnek el szülői engedéllyel.

El @boegob publica la orden que permite a los niños y niñas menores de 14 años salir a la calle acompañados de un adulto.

▶️Desde mañana domingo, 26 de abril, de 9 a 21h
▶️1 vez al día, 1 hora, en un entorno de 1 km

ℹ️ https://t.co/LLaFNZdLNQ#EsteVirusLoParamosUnidos pic.twitter.com/ld3Va6bLqu

— La Moncloa (@desdelamoncloa) April 25, 2020

A katalánok kritizálják a kormány intézkedését. Azt a kérdést vetették fel, hogy a hatóságok hogyan fogják ellenőrizni azt, hogy egy család valóban 1 vagy már 3-4 órája van kint a szabadban. A katalán állampolgároknak azt javasolják, hogy szakaszosan, turnusonként menjenek ki az utcára a gyerekekkel. A közlönyben megjelent a szükségállapot újbóli meghosszabbításáról szóló információ is. Május 10-ig marad karanténban Spanyolország.

Fotó: Expansion

A kormány közben apró trükkökkel manipulálja az új fertőzöttek számát. Egy héttel ezelőtt közölte Fernando Simón, a veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központ vezetője, hogy átalakítják a statisztikai adatokat. Kettéválasztották a tünettel rendelkező és a tünetmentes vírushordozókat, ám sajtótájékoztatóikon csak a tünetesek adatait hangsúlyozzák, azt a hatást keltve, hogy a betegek száma csökken. Tegnap ismét változtattak a táblázatokon, ábrákon és ennek köszönhetően közölhették azt, hogy a gyógyultak száma most először meghaladta az új betegekét. Ezt azért tehették meg, mert a pozitív tesztet adók számát is kettéosztották: azokra, akiket a legmegbízhatóbb, illetve azokra, akiket más típusú gyorstesztekkel vizsgáltak meg. Aki megnézi az Egészségügyi Minisztérium oldalán naponta frissülő statisztikát és elkezd számolni, ahogy tette azt az El Mundo napilap is, hamar rájöhet, hogy az adatokról lassan több mint egy hete igyekeznek pozitív képet festeni, ami azonban ellentmond a valóságnak. Az elmúlt 24 órában 378 ember vesztette életét a Covid-19 miatt. 


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top