TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / Lazul a karantén: futók, sétálók tömege lepte el Spanyolországot

Lazul a karantén: futók, sétálók tömege lepte el Spanyolországot

Már reggel 6-kor az ajtóban toporogtak a spanyolok. Szombat reggel óta az ország összes lakója kimehet egy órára sétálni, sportolni előre meghatározott idősávok alapján. A nagyvárosokban hatalmas tömegek gyűltek össze, a rendőrség drónokkal, járőrautókkal tartatta be a távolságtartási szabályokat.  Pedro Sánchez miniszterelnök közben bejelentette, hogy egy 16 milliárdos alappal támogatja az autonóm közösségeket. Az Egészségügyi Minisztérium pedig úgy határozott: május 11-től engedélyezi a családi, baráti összejöveteleket. 


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

Tűkön ülve várták a reggel 6 órát a spanyolok. Senkit sem zavart most az ébresztő hangja, az egész ország örömmel pattant ki az ágyból 48 nap karantén után, hogy végre sétálhasson egyet a friss levegőn. A 14 évnél idősebb felnőttek mehetett ki elsőként reggel 6 és 10 óra között. Szombat reggel Madrid, Barcelona és a többi nagyváros utcái is zsúfolásig teltek futókkal, biciklizőkkel, sétálókkal. Madrid nem nyitotta ki a parkokat, hogy ne legyenek olyan pontok a városban, ahol gyülekezhetnek az emberek. Fernando Simón, a veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központ igazgatója úgy fogalmazott: a zöldövezetek kinyitása nehezítené a rendőrségi ellenőrzéseket. Ezeken a területeken jobban el tudnak bújni az emberek, leülnek a padokra és elkezdenek csacsogni másokkal, ezért jobbnak látja a kormány, ha egyelőre csak az utcákat, tereket használja mindenki. A rendőrök a tömegben koordinálták az embereket, ha kellett a távolságtartási szabályok betartására utasították őket, hangosbemondón tájékoztatták őket arról, hogy mit szabad csinálni és mit nem, valamint drónokkal figyelték a városlakók minden mozdulatát. 

Fotó: La Vanguardia

Nagyon pozitív volt a tapasztalat országszerte, alig számoltak be a hatóságok rendbontásokról. Akadtak ugyan baráti társaságok, akik összeverődtek, illetve olyanok is, akik túl rugalmasan kezelték, az időbeosztást, parton röplabdázó fiatalokat is igazoltattak, de a legtöbben betartották az előírásokat annak érdekében, hogy a későbbiekben is szabadon mozoghassanak. A legtöbben maszkot és kesztyűt is viseltek, elővigyázatosan viselkedtek. 

Fotó: La Vanguardia 

A Kanári-szigetek a tengerpartokat is megnyitotta, így ott már kora reggel tele volt a tenger szörfösökkel, úszókkal, kajakosokkal, akik alig várták, hogy újra meglovagolhassák a hullámokat. 

Fotó: La Vanguardia

10 órától az idősek, illetve segítségre szorulók mehettek ki levegőzni. Nagyon vidám és fegyelmezett volt mindenki. Az egyik idős férfi úgy fogalmazott, “mintha börtönbe lett volna zárva az elmúlt két hónapban”, ezért most igazi felszabadulás neki ez a napi egy óra, amit odakint tölthet. Többen kihasználták az alkalmat és beugrottak a szupermarketbe, gyógyszertárba vásárolni, amit szintén hetek óta nem tettek meg. 

Fotó: La Vanguardia

Déltől a gyerekek mehettek ki sétálni, játszani egy kicsit, ők már rutinosak, hisz múlt hét óta szabadon élvezhetik a jó időt naponta egyszer, szülői felügyelet mellett. A baszkföldi San Sebastián is átvágta a rendőrségi szalagokat a strandokon. Tegnap újra nyüzsgött az élet a Playa de la Cochán, ahol a kicsik kedvükre homokozhatnak naponta 1 órán keresztül. Az ország nagy részén a tengerparti szakaszok továbbra is zárva vannak. 

Fotó: DiarioSur

Spanyolország lakói szombat reggel óta mehetnek ki különböző idősávokban sétálni, sportolni. Reggel 6-tól 10-ig valamint este 8-tól 11-ig a 14 év fölötti lakosság, délelőtt 10-től délig, továbbá este 7-től 8-ig a 70 év fölöttiek, déltől este 7-ig pedig a 14 év alatti gyerekek tölthetnek 1 órát a szabad levegőn, utóbbiak egy felnőtt felügyelete mellett. Azok a települések, ahol 5 ezernél kevesebb ember él, mentesülnek az idősávok alól, bár ezzel kapcsolatban vannak még kérdések. Rengetegen emeltek kifogást az önkormányzatok határozatai ellen, ugyanis a nagyvárosokhoz tartozó kisebb településeknek is a város összlétszámát kell alapul venniük, így hiába laknak csak 100-an vagy 1000-en egy körzetben, kötelező betartani az órarendet. 

Fotó: Onda Minera RTV

 

A kormány közben úgy döntött, hogy május 11-től, már az első karanténfeloldási szakaszban engedélyezi a bároknak, éttermeknek, hogy a kapacitásuk felét használják. Korábbi tervek szerint mindössze az asztalaik 30 százalékához ültethettek volna embereket. Befogadóképességtől függetlenül szigorúan be kell majd tartaniuk a két métert az asztalok között, hogy senkinek az egészsége ne kerüljön veszélybe. 

Hétfőtől a tömegközlekedési eszközökön kötelezővé teszik a maszkok használatát, ami eddig csak ajánlott volt. Május 4-től ismét osztogatni fogják a védőeszközöket minden állomáson. 

Fotó: La Vanguardia 

Pedro Sánchez miniszterelnök szombati sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy egy 16 milliárd eurós alapot különítenek el az autonóm közösségeknek a

társadalmi és gazdasági regenerációjuk

érdekében. A támogatást nem kell majd visszafizetniük. A kormányfő közölte azt is, hogy szerdán kérvényezi a szükségállapot negyedik meghosszabbítását. Utóbbi ellen az ellenzéki pártok továbbra is lázadnak, ám Sánchez úgy fogalmazott, hogy “nincs B-terv”, ez az egyetlen működőképes megoldás, amivel kordában lehet tartani a járványt. 

Fotó: El Mundo

Az Egészségügyi Minisztérium úgy határozott, hogy már az első szakaszban engedélyezi a privát összejöveteleket is. Akik május 11-én beléphetnek az 1-es fázisba, azok találkozhatnak a barátaikkal, szomszédaikkal és a rokonaikkal, de maximum 10 ember gyűlhet össze egy helyen. A találkozókat otthonra, bárok teraszára illetve a szabad levegőre szervezhetik. Mindenkinek azt ajánlják, hogy tartson két méter távolságot szeretteitől a saját és az ő egészségük érdekében is. A Kanári-szigetek lakói, köztük is La Graciosa, La Gomera, El Hierro y Formentera lakossága már jövő héttől élvezheti ezt a könnyítést, ugyanis ők május 4-én automatikusan az 1-es fázisba kerülnek a 0. helyett, mivel náluk a fertőzöttek és az elhunytak száma nem indokolja a szigorítást. 

Május 11-től már a családtagok együtt is elmehetnek majd bevásárolni. Megszűnik az “egy autóban, egy ember” szabály, de ez csak az egy háztartásban élőkre vonatkozik majd. 

Péntekről szombatra 1.147 új beteg jelentkezett a kórházakban, mindannyian produkálták a koronavírus-fertőzés tüneteit. Összesen 276-an vesztették életüket az elmúlt 24 órában a Covid-19 miatt.


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top