TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / Covid-19: május 24-ig marad a szükségállapot Spanyolországban

Covid-19: május 24-ig marad a szükségállapot Spanyolországban

Meghosszabbította a kongresszus a szükségállapotot Spanyolországban. Kőkemény szópárbajok után a legnagyobb ellenzéki párt tartózkodásával szavazta meg a kongresszus az újabb 15 napos hosszabbítást, ami azt jelenti, hogy május 24-ig fenntartják a rendkívüli állapotot az országban. A hotelek eközben fertőtlenítő szőnyegekkel és szobaszervízzel, a tengerparti városok a strandjaik felosztásával és órarenddel készülnek az újranyitásra.


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

Szükségállapot meghosszabbítva: elfogadta a kongresszus Pedro Sánchez miniszterelnök hosszabbítási kérelmét. Nem volt egyszerű dolga a kormánypártnak: egy héten keresztül ment az izzasztó szópárbaj az ellenzékkel. Végül az ország vezetése 178 igen, 75 nem szavazattal, valamint 97 tartózkodással átvitte a kongresszuson az akaratát, így május 24-ig biztosan fennmarad a szükségállapot Spanyolországban. Az ellenzék azonban már most jelezte, hogy mivel nincs szükség arra, hogy minden tartományban fenntartsák a rendkívüli állapotot, ezért a következő hosszabbítási kérelemig nyomatékosan kérik a kormányt egy “B-terv” előkészítésére. Pedro Sánchez ígéretet tett arra, hogy az autonóm közösségek vezetőivel együtt fog dolgozni a karanténfeloldás valamennyi szakaszában, de ragaszkodik ahhoz, hogy az utolsó szót minden esetben az Egészségügyi Minisztérium mondja ki. Bejelentette azt is, hogy nemzeti gyásznappá fogja nyilvánítani azt a napot, amikor az ország egésze az 1-es karanténfeloldási szakaszba lép, ekkor egy megemlékezést fognak tartani a Covid-19 áldozatainak és hozzátartozóinak tiszteletére. 

Eközben majdnem mind a 17 közösség kérte a kormányt, hogy hétfőn hadd léphessen át a nulladikból az 1-es fázisba, melyben már lehetne utazni provincián belül, engedélyeznék a maximum 10 fős családi és baráti összejöveteleket, újraindulhatnának a hotelek, turisztikai szálláshelyek és a bárok elkezdhetnének 50 százalékos kapacitással működni. 

Castilla és León valamint Katalónia tartaná bent néhány területét a nulladik fázisban, a többiek már kivétel nélkül lazító intézkedéseket kértek provinciáikra. Az ország két legnagyobb és egyben autonóm városa eltérően kezelné a rendhagyó helyzetet: míg Barcelona bent maradna a jelenlegi szakaszban Girona és Lleida területének nagy részével együtt, Madrid az 1-es fázisba való beléptetését kéri szigorú előírások betartása mellett úgy, hogy mindvégig ők voltak a járvány gócpontja. 

Fotó: El Espanol (Madrid, Plaza Mayor)

Gőzerővel készülnek a szállodák az újranyitásra. A legfontosabb előírás a vendégek közötti távolságtartás, valamint a bejáratokhoz kihelyezett fertőtlenítő szőnyegek használata lesz. A lifteket maximum egy család vagy egy baráti társaság használhatja majd egyszerre, a közösségi terekre pedig csak korlátozott számban mehetnek be a kirándulók. A svédasztalos étkezés is szabályokhoz lesz kötve: nem lesznek közös használatú gyümölcsfacsaró és kávégépek, illetve turnusonként mehetnek majd le az emberek reggelizni, ebédelni és vacsorázni. Ahol lehetséges, ott a szobaszervízt fogják preferálni a vendéglátók. A szobákban lévő dekorációk és textilek számát minimalizálják, hogy minél kevesebb felülettel érintkezzenek a vendégek, könnyítve ezzel a fertőtlenítési munkát. 

Fotó: Diario de Mallorca

Azok a cégek, amelyek még nem indították újra tevékenységüket, vagy alkalmazottaik két hónapja otthonról dolgoznak, a visszatérő munkavállalóik tesztelésével készülnek a nyitásra. Saját maguk igyekeznek beszerezni a gyorsteszteket, melyekkel az a céljuk, hogy megvédjék az egészséges vagy már immunis dolgozóikat azoktól, akik hordozzák a vírust. 

Fotó: El Diario

A tengerpartokat is próbálják felkészíteni országszerte, hogy a turisták visszatérhessenek idén nyáron a homokra. A katalóniai Lloret de Mar azt tervezi egyebek mellett, hogy felosztja tengerparti szakaszait: az egyik részen az idősek, a másikon a kisgyerekes családok, a harmadikon a baráti társaságok, valamint a gyerek nélküli felnőttek hűsölhetnének. Salou a tengerpartok látogatását is idősávokhoz kötné, illetve fokozott ellenőrzésekkel tartatná be a távolságtartási szabályokat a napozók és fürdőzők között. 

Fotó: La Vanguardia

A III. Károly Egészségügyi Intézet tanulmánya szerint mintegy 30.500 egészségügyi dolgozót fertőzött meg a koronavírus Spanyolországban, ami világszinten rendkívül magas szám. A betegek 76 százaléka nő volt, akiknek az átlagéletkora 46 év. Az összes beteg közül 35 szakember vesztette életét. 

Fotó: Crónica Global

A veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központ vezetője, Fernando Simón szerdán arról beszélt, hogy a koronavírus már február előtt elkezdhetett terjedni Spanyolországban. A legelső beteget, egy Kanári-szigeteken nyaraló német turistát, január 31-én vették fel a rendszerbe. Ezután több tesztet is elvégeztek azokon, akik influenzaszerű tüneteket produkáltak, ám egyik sem mutatott pozitív eredményt. A járvány február végén kezdett el nagy mértékben terjedni, ettől függetlenül már január végén fertőzték egymást az emberek. 

Keddről szerdára 685 új fertőzöttet regisztráltak az egészségügyi intézmények és 244-en vesztették életüket a Covid-19 miatt Spanyolországban. 


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top