TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / Szülinapi bulin fertőzték egymást a vendégek a katalóniai Lleidában

Szülinapi bulin fertőzték egymást a vendégek a katalóniai Lleidában

Megugrott az új fertőzöttek száma a katalóniai Lleidában. Két hét alatt 187 új beteget diagnosztizáltak, közülük 20-at egy születésnapi partin. A rossz számok miatt a régió valószínűleg nem léphet tovább egyelőre a 2-es karanténfeloldási fázisba. Közben Valencia közösség, valamint Andalúzia két tartománya, Málaga és Granada is kérte átengedését a 2. zónába június 1-jén. 


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

Szülinapi bulin terjedt el a koronavírus a katalóniai Lleidában. 20-an gyűltek össze ünnepelni, ami már önmagában szabálysértő volt, hisz az 1-es fázisban maximum 10 fős találkozókat lehet tartani. A 20 résztvevő közül feltételezhetően csak néhányan hordozták a vírust, az összejövetel végére azonban mindannyian megfertőződtek és pozitív lett a tesztjük. 

Fotó: ¡Sanidad

Nem csak a születésnapi mulatságon ugrott meg a betegek száma: az elmúlt két hétben 187 új fertőzöttet diagnosztizáltak a régióban, többen közülük idősotthonokban élnek, de regisztráltak betegeket az egészségügyben és húsfeldolgozó üzemekben dolgozók között is. 

Fotó: El Independiente

A rossz statisztikai adatok miatt Quim Torra katalán elnök valószínűleg nem kérvényezi Lleida beengedését a 2-es karanténfeloldási szakaszba. Május 11-én a térségben 12 beteg jutott 100 ezer lakosra, ez a szám május 22-én 43 főre emelkedett. Bár Lleida valószínűleg marad az 1-esben, Katalónia néhány része, köztük Girona és a közösség középső része várhatóan tovább enyhíthet jövő hétfőn. 

Andalúzia Málaga és Granada azonnali beengedését kéri a 2-es fázisba. A helyi egészségügyi hivatal szerint nincs okuk arra, hogy megvárják a jövő hetet, mert mindkét tartományban jók az adatok, alig regisztrálnak betegeket. Valencia elnöke, Ximo Puig is kérte a karantén szabályainak további enyhítését. A teljes közösség egyszerre lépne be a 2-es szakaszba június 1-jén, amikor is letelik a kötelező 2 hetes várakozási idő. 

Fotó: Ximo Puig – La Vanguardia

Az 1-es fázisba belépett Madrid módosította a gyerekek kijárási órarendjét. A közösség elnöke, Isabel Díaz Ayuso bejelentette, hogy csütörtöktől a 14 éven aluliak 10 és 13, valamint 17 és 21 óra között mehetnek ki játszani, sétálni a szabadba. Hozzátette, hogy Madrid eközben a kijárási órarend teljes eltörlését próbálja kiharcolni a kormánynál. 

A szerdai közlönyben az áll, hogy a kormány eltörli a 2-es fázisban a gyerekek és a szabadban sportolók kijárási korlátozásait. A nap bármelyik szakaszában ki lehet menni, akár többször is. A tengerparton érvényes szabályokat az önkormányzatok dolgozzák majd ki. Ők mondják meg, hogy mit lehet csinálni a parton és mit nem, valamint azt is, hogy mennyi időt lehet a víz mellett tölteni. 

Fotó: El Confidencial

Szerdán elkezdődött a 10 napos nemzeti gyász a Covid-19 áldozatainak tiszteletére. Országszerte 1 perces néma csenddel emlékeztek az elhunytakra, majd félárbócra eresztették a zászlókat. Délben VI. Fülöp, Spanyolország királya feleségével és két lányával, talpig feketébe öltözve fejezte ki együttérzését a halottak hozzátartozóinak. 

Fotó: La Vanguardia

Közben tovább folytatódtak a politikai összetűzések az országban: Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter továbbra is azt állítja, hogy “a belügyi csapat újjászervezése” miatt menesztette a madridi csendőrség fejét, mely után beadta lemondását a testület úgynevezett “2-es számú vezetője, mert “szégyenteljes” lépésnek találta felettese felmentését. A kirúgás azután történt, hogy a vezér átadott egy dokumentumot a bíróságnak, melyben a koronavírus-járvány elterjedése és a március 8-ai nőnapi tüntetések közötti összefüggésekről van szó. A 86 oldalas jelentés fő mondanivalója, hogy a kormány tudott az egészségügyi veszélyről, mégsem fújta le a demonstrációkat. 

Eközben Pedro Sánchez miniszterelnök tartja magát a baszk Bilduval kötött megállapodáshoz és hatályon kívül fogja helyezni a 2012-es munkaügyi reform törvény egy részét. Emellett közölte, hogy a szükségállapot utolsó meghosszabbításáért hajlandó tárgyalni a katalán ERC-vel (katalán republikánusok), a PP-től, a legnagyobb ellenzéki párttól azonban elzárkózik. 

Fotó: El Español – Előtérben Gabriel Rufián, az ERC szóvivője, háttérben Pedro Sánchez miniszterelnök

Kiderült az is, hogy Spanyolország több mint 140 milliárd euró segítséget kaphat az Európai Bizottságtól, hogy talpra tudja állítani gazdaságát. Az összeg fele vissza nem térítendő kölcsön, a másik felét viszont idővel vissza kell majd fizetni. Az összesen 750 milliárd eurós alapból Olaszország után Spanyolország kapja a legnagyobb összegű segítséget. 

Az Egészségügyi Minisztérium statisztikája szerint az elmúlt 24 órában összesen 231 új fertőzöttet diagnosztizáltak Spanyolországban. A legtöbbet, 93 főt Katalóniában, őt követi Madrid 81 beteggel. 


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top