TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / Júniustól igényelhető az alapjövedelem Spanyolországban

Júniustól igényelhető az alapjövedelem Spanyolországban

Bevezeti a kormány a létfenntartáshoz szükséges minimáljövedelmet. A pénzt a 23 és 65 év közötti rászorulók igényelhetik. A külföldeiknek legalább 1 éve hivatalosan Spanyolországban kell tartózkodniuk ahhoz, hogy megkapják a segítséget. Közben az Egészségügyi Minisztérium bejelentette: Valencia, Granada és Málaga, valamint Castilla-La Mancha hétfőn beléphet a 2-es karanténfeloldási szakaszba. 


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

Bevezetik a létfenntartáshoz szükséges minimáljövedelmet Spanyolországban – így döntött pénteken a Miniszterek Tanácsa. Ezzel mintegy 80 százalékkal csökkentené a kormány a mélyszegénységben élők számát, akiknek a helyzetét a koronavírus-járvány tovább súlyosbította. 

Fotó: RTVE

Június 15-étől lehet igényelni a segítséget az önkormányzatoknál, illetve a társadalombiztosítási hivatalokban. A kormány közzétesz majd egy ingyenesen hívható telefonszámot is, amit tárcsázva információhoz lehet jutni a támogatásról. Összesen 850 ezer háztartás és mintegy 2,3 millió ember juthat majd pénzhez az alapjövedelem bevezetésével. Pablo Iglesias, második elnökhelyettes úgy fogalmazott a pénteki tanácskozás után, hogy

történelmi nap a mai demokráciánk számára, mert egy új szociális jog született meg”. 

Fotó: La Tribuna de Ciudad Real – Pablo Iglesias, második elnökhelyettes.

Az igényelhető pénzösszeg az egy fedél alatt élők számától függ majd. Az egyfős, gyerektelen háztartások maximum 462 eurót kaphatnak, ez az összeg 139 euróval nő attól függően, hogy hány emberrel él együtt az igénylő, legyen az felnőtt vagy gyerek. 1015 euró a plafon. A gyerekeiket egyedül nevelő szülők további 100 eurós kiegészítéssel számolhatnak.

Azok kérhetik a támogatást, akik 23 és 65 év közöttiek, gazdasági helyzetük alapján rászorulók, legalább 3 éve függetlenül élnek és 1 éve járulékot fizetnek. Külföldiek esetén legalább 1 éves érvényes spanyolországi tartózkodást kell igazolni. 18 éves kortól is kérhető a segítség abban az esetben, ha a fiatal kiskorút tart el. 

Fotó: Infolibre

Lehet munkát vállalni a támogatás mellett, sőt, továbbra is mindenkit az aktív álláskeresésre ösztönöznek. Iglesias példaként említette, hogy ha valaki például a minimum összegre, vagyis 462 euróra jogosult, de kap egy munkát, amivel havonta 300 eurót kereshet, akkor nem kell lemondania a támogatásról, hanem a 300 euróját kiegészíti a kormány 162 euróval, hogy továbbra is megkapja a neki odaítélt támogatási összeget. Az alapjövedelmet emellett az is kérheti, aki már igénybe vette az autonóm közösségek más jellegű támogatását; a kettő tehát nem zárja ki egymást. Az első 100 ezer háztartás már június végén számolhat az alapjövedelemmel. 

Majdnem egész Spanyolország a 2-es fázisba kerül június 1-jén. Mindössze Madrid, Barcelona, Castilla és León, valamint a katalóniai Lleida marad az 1-es karanténfeloldási szakaszban – ezt Fernando Simón, az egészségügyi veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központjának vezetője jelentette be. Castilla és León egyetlen régióját, El Bierzot engedte tovább a minisztérium a 2-es fázisba. Madrid végül nem kapott engedélyt arra, hogy bizonyos 2-es és 3-as szakaszbeli intézkedéseket vezessen be addig, amíg várakozik az 1-es fázisban. 

Fotó: RTVE – Fernando Simón, a veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központ vezetője

Valencia közösség teljes területe, Andalúzia múlt héten kimaradt két megyéje, Málaga és Granada, valamint Castilla-La Mancha 3 provinciája, Toledo, Ciudad Real és Albacete is beléphet hétfőn a 2-es fázisba és tovább lazíthatja a karantén intézkedéseit. Katalóniából tovább engedte a kormány a közösség középső részét, Gironát, Alt Penedést és El Garrafot is. 

 

Fotó: Expansión

A Kanári-szigetek három területe, melyek hetekkel ezelőtt elsőként kezdték meg a kijárási tilalom feloldását, hétfőn már a 3. szakaszban ébredhetnek. La Graciosa, La Gomera és El Hierro, valamint a Baleár-szigetek közül Formentera megteszi az utolsó lépést a karantén teljes feloldása felé. A 3-as szakaszban életbe lépő változásokért kattints ide. 

 

Fotó: Canarias7

Büntetnek az önkormányzatok az eldobott maszkokért és kesztyűkért. A járvány kezdete, valamint a kijárási tilalom feloldása óta egyre több hulladék gyűlik össze az utcákon és az üzletek környékén. A szemetelők 100 és 3.000 euró közötti pénzbüntetéssel számolhatnak attól függően, hogy hol laknak. Már több önkormányzat, egyebek között Burgos, Cádiz, Sevilla, Murcia és Archena is elkezdte már a bírságok kiosztását azoknak, akik lusták arra, hogy a kukába dobják a szemetet. Más önkormányzatok is jelezték már, hogy követni fogják az említett települések példáját annak érdekében, hogy védjék lakóik egészségét, illetve a városuk tisztaságát. 

Fotó: 20 minutos

Az Egészségügyi Minisztérium statisztikája szerint az elmúlt 24 órában 187 új koronavírussal fertőzött beteget diagnosztizáltak Spanyolországban. 


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top