TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / Lázmérés és kérdőív – ez vár a Spanyolországba érkező turistákra

Lázmérés és kérdőív – ez vár a Spanyolországba érkező turistákra

Extra ellenőrzéssel számolhatnak a Spanyolországba érkező turisták. Landolás után mindenkinek megmérik a lázát és az utasoknak ki kell tölteniük egy kérdőívet is. Ha valaki gyanús, azt tesztelni fogják a legmegbízhatóbb PCR-teszttel, hogy senki ne hozhassa be az országba a koronavírust. A miniszterek tanácsa elfogadta az újfajta normál kerékvágást szabályozó törvényt, miközben állandósul a politikai csatározás az országban. Az exkirályt korrupciós ügyben vizsgálják, a kormányt a nőnapi tüntetések miatt ostorozzák, az ellenzéket pedig a madridi idősotthonok lakóinak rossz kezelésével vádolják. 


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

Lázmérés és kérdőívkitöltés – ezek lesznek a turisták első élményei landolás után Spanyolországban. Július 1-jétől szabadon be lehet majd utazni az országba, azonban az extra ellenőrzésen mindenkinek át kell esnie annak érdekében, hogy ne terjedhessen el újra a koronavírus. A Kanári- és a Baleár-szigetek július előtt megnyitná határait, de ezzel kapcsolatban még várják a kormány válaszát. Ami biztos, hogy júliustól a Spanyolországba érkező külföldieknek lázmérés után be kell számolniuk arról, hogy kikkel voltak kapcsolatban az elmúlt időszakban, találkoztak-e koronavírussal fertőzött emberrel, illetve tapasztalták-e magukon a betegség valamely tünetét. A gyanús eseteket a legmegbízhatóbb PCR-tesztekkel fogják tesztelni a repülőtereken. Ugyanez a procedúra vár azokra is, akik hajóval vagy közúton érkeznek Spanyolország területére. 

 

Fotó: El Universo

Elfogadta a miniszterek tanácsa az újfajta normál kerékvágást szabályozó törvényt. A kormány már megszerezte a baszk nacionalista PNV párt támogatását is és tárgyal a Ciudadanos-szal, valamint a katalán ERC-vel, így várhatóan a kongresszus is megszavazza a rendelkezések törvénybe iktatását. Eszerint a szükségállapot után, tehát június 21-ét követően is kötelező lesz maszkot hordani nyílt és zárt térben is abban az esetben, ha nem tartható fenn másoktól a 1,5-2 méteres távolság. Azokat, akik megszegik a szabályt, 100 euróra büntetik. A törvény kötelezővé teszi az általános távolságtartást, valamint a gyanús esetek azonnali tesztelését, továbbá a kórházak jobb egészségügyi felszerelését. Salvador Illa egészségügyi miniszter elmondta: a törvény addig marad érvényben, amíg meg nem szűnik az egészségügyi vészhelyzet.

 

Fotó: Deia

Nem védhették magukat a spanyolok, mert nem tudtak a veszélyről – ezt állítja jelentésében a nőnapi tüntetések és a koronavírus-járvány elterjedése közti összefüggéseket vizsgáló bíróság orvosszakértője. Ez már a második jelentés, amelyben az ügyet vizsgáló törvényszék a kormányt teszi felelőssé a koronavírus elterjedéséért. Ebben  a dokumentumban az áll: ha lefújták volna a március 8-ai tüntetéseket, akkor elkerülhető lett  volna a betegség  széleskörű elterjedése. Ha nem is törölték volna a demonstrációkat, de figyelmeztették volna a lakosságot a veszélyre, mindenki körültekintőbben vonulhatott volna fel, megtéve a szükséges higiéniai és biztonsági intézkedéseket saját és mások védelme érdekében. Ugyanakkor a jelentésben az áll: nem lehet tudni, hogy a tüntetéseken részt vett-e olyan ember, aki hordozta a Covid-19-et vagy pedig olyan helyeken terjedt rohamosan a betegség, ahol szintén tömegek gyűlnek össze, például tömegközlekedési eszközökön, közintézményekben. Az államot védő ügyvédi iroda az ügyet vizsgáló bírót \”bűncselekmény bizonyítékainak erőszakos keresésével” vádolja. 

 

Fotó: El País

A legnagyobb ellenzéki párt, a PP vezetője, Pablo Casado a jelentés elolvasása után közölte: a kormány “későn és rosszul cselekedett”, miközben “láthatta a tömegkatasztrófa közeledtét”. Szerinte Pedro Sánchez kormánya alábecsülte a koronavírust, ezért lett drámai a helyzet Spanyolországban. 

 

Fotó: 20 minutos – Pablo Casado, a Partido Popular (PP) elnöke

Állandósulnak a politikai csatározások Spanyolországban. Miközben az ellenzék a járvány elterjedésével vádolja a kormányt, utóbbi visszatámad: a madridi egészségügyi hivatal tanácsadójának azonnali menesztését követeli. Az ország élén álló PSOE és Podemos, továbbá a Más Madrid nevű párt szerint Enrique Ruiz Escudero hanyagul kezelte a madridi idősotthonok ügyét a járvány idején. Állítólag nem küldte kórházba a Covid-19-el fertőzött fekvőbetegeket, csak azokat, akik a saját lábukon tudták elhagyni az otthonokat. Escudero és Madrid Közösség elnöke, Isabel Diaz Ayuso szerint ez a lépés nem történt meg, csak egy volt a lehetséges forgatókönyvek közül, mely sosem valósult meg.

Fotó: 20 minutos – Balra Erique Ruiz Escudero, a madridi EÜ-i hivatal tanácsadója, jobbra Isabel Díaz Ayuso, Madrid Közösség elnöke

Emellett a Legfőbb Ügyészség átvette I. János Károly, előző spanyol király ügyét, akit pénzmosással és korrupcióval gyanúsítanak. Még az előző kormány idején, 2011-ben gyanús szerződéseket kötött Szaúd-Arábiával a Mekka és Medina közötti gyorsvasútvonal (AVE) megépítésével kapcsolatban, melyet 2018-ban avattak fel. 

Fotó: Confidencial Digital – Középen I. János Károly király

Az ügyben elvégzett korábbi nyomozási adatok láttán, I. János Károly fia, VI. Fülöp márciusban úgy döntött: lemond az apjától származó örökségről.


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top