TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / Covid-19: Így ellenőrzik majd az utazókat a spanyol reptereken

Covid-19: Így ellenőrzik majd az utazókat a spanyol reptereken

Közel 100 nap után véget ér a szükségállapot Spanyolországban. Megszűnik az utazási korlátozás belföldön, valamint a Schengeni-övezet állampolgárai is karanténkötelezettség nélkül léphetnek be az ország területére. Az Egészségügyi Minisztérium Spanyolország lakóinak továbbra is azt javasolja: csak akkor utazzanak át másik régióba, ha feltétlenül szükséges. A külföldről érkezőknek mindeközben egy úgynevezett \”hármas ellenőrzésen\” kell átesniük landolás után az összes spanyol repülőtéren. 


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

Órákon belül véget ér a szükségállapot Spanyolországban. Közel 100 napig volt érvényben a riasztás a koronavírus miatt. Június 21-én Galícia, Baszkföld, Kantábria és Katalónia után Spanyolország összes többi régiója átlép az újfajta normál kerékvágás fázisába. A kormány nem korlátozza most már a szabad mozgást, sőt, a legfertőzöttebb területeknek sem ír elő a továbbiakban rendkívüli intézkedéseket. Az autonóm közösségek vezetői maguk dönthetnek arról, hogy milyen extra előírásokkal tartják féken a koronavírust. 

Milyen szabályok maradnak érvényben?

A maszkok használata az új normál kerékvágásban is kötelező marad nyílt és zárt térben is abban az esetben, ha nem lehet fenntartani a 1,5-2 méteres távolságot a többi embertől. Aki nem visel maszkot, az 100 eurós büntetést kap. A kormány rendelete fenntartja az általános távolságtartási szabályt is, valamint arra kötelezi az autonóm közösségeket, hogy garantálják a koronavírus-fertőzöttek lehető leghamarabbi kiszűrését és jelentsék azt a központnak. 

Fotó: Marca

Az új normál kerékvágás nem lesz mindenhol ugyanolyan. Az alapszabályok, tehát a maszkviselés és a távolságtartás ugyan mindenhol kötelező lesz, ám a közösségek hozhatnak önállóan is szabályokat. Egyelőre úgy tűnik, hogy a legnagyobb különbség a medencék, strandok, kültéri rendezvények megtartásában, valamint az üzletek és vendéglátóhelyek kapacitásának kihasználhatóságában lesznek. Madrid például július 5-ig csak 60 százalékig engedi megtölteni a bárokat, Andalúziában ez a szám 75 százalék lesz. A főváros, szintén július 5-ig nem engedélyezi az éjszakai bárok és diszkók kinyitását, miközben a Baleár-szigetek vezetése úgy döntött, hogy kinyithatnak azok az éjjeli szórakozóhelyek, amelyek befogadóképessége 300 fő alatt van, de ők is csak hajnal 2-ig tarthatnak nyitva. Aragónia elnöke közölte, hogy a diszkók, koktélbárok csak 50 százalékos kapacitással működhetnek.

Fotó: El Periódico de Extremadura

Bár vasárnaptól korlátozás nélkül lehet utazni országon belül, Fernando Simón, a veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központ igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján azt ajánlotta Spanyolország lakóinak, hogy csak akkor utazzanak, ha szükséges. Tanácsa szerint érdemes mindenkinek a saját közösségére korlátoznia a szabad mozgást addig, amíg a fertőzöttek száma meg nem közelíti a nullát. 

 

Fotó: El digital de Castilla-La Mancha – A képen Fernando Simón, a veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központ igazgatója

Az új normál kerékvágás fázisát határozatlan időre hirdeti ki a kormány. A megelőző  intézkedéseket addig fogják fenntartani, amíg meg nem születik a vakcina, vagy bármilyen kezelés, amely hatékony a Covid-19-cel szemben.  A kormány addig nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy újra kihirdesse a szükségállapotot. Ez abban az esetben történhet meg, ha a járványügyi adatok ismét rosszabbodnának.

Külföldről érkezők ellenőrzése Spanyolországban

Vasárnaptól a Schengeni-övezetben élő külföldi állampolgárok is bejöhetnek az országba nyaralási célból anélkül, hogy kötelezően karanténba kellene vonulniuk. Egyetlen ország, Portugália kérte csak, hogy július 1-jén nyissák meg a határokat egymás között az egyik határvárosban, ünnepélyes keretek között, melyen a két ország miniszterelnöke is részt vesz majd. Július 1-jétől egyébként már a Schengenen kívüli, illetve harmadik országokból származó utazók is szabadon léphetnek Spanyolország területére. Landolás után mindenkinek egy úgynevezett \”hármas ellenőrzésen\” kell átesnie mielőtt elhagyja a repülőteret. 

Fotó: El Diario de Canarias

Hogy fog kinézni a \”hármas ellenőrzés\”? 

Salvador Illa egészségügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján részletesen számolt be arról, hogy hogyan fog kinézni a külföldről érkezők reptéri ellenőrzése. Landolás után 3 vizsgálaton kell részt venniük mielőtt elhagynák a légikikötőt:

  1. Kérdőíves ellenőrzés

Az utazóknak ki kell tölteniük egy papírt, melyen be kell számolniuk arról, hogy megfertőződtek-e korábban a koronavírussal, kapcsolatban voltak-e beteggel, illetve tapasztalnak-e bármilyen, a betegséghez köthető tünetet magukon. Ezután mindenkinek meg kell adnia annak a szállásnak a címét, ahol a nyaralását tölti majd. Erre azért van szükség, hogy ha bármi történik, mindenkit azonnal meg lehessen találni.

Fotó: Telemadrid

     2. Lázmérés

Minden utas átesik egy testhőrmérséklet-ellenőrzésen. Azt, akinél 37,5 fok fölötti értéket mutat a lázmérő, azt tovább küldik egyéb orvosi vizsgálatokra a reptér orvosi rendelőjébe. 

Fotó: Teldeactualidad

    3. Vizuális ellenőrzés

Minden utast, úgymond, ránézésre is ellenőriznek majd. Ez azt jelenti, hogy aki például nem lázas, de sápadtnak tűnik, esetleg köhögőrohama van, vagy bármilyen más, a koronavírus-fertőzésre utaló tünetet produkál, azt szintén alapos kivizsgálásra küldik. 

Mi történik, ha valaki nem megy át a teszteken? 

Aki a 3 vizsgálat valamelyikén \”elbukik\”, például lázas, vagy jelezte, hogy kapcsolatba kerülhetett koronavírusos beteggel, azt az utazót már a reptéren orvosi ellenőrzésre küldik az ott kialakított, kihelyezett rendelőbe.  Abban az esetben, ha az elvégzett extra vizsgálatok azt mutatják, hogy az utas egészségi állapota nem engedi meg azt, hogy az illető szabadon mozogjon az országban, a megfelelő autonóm közösség egészségügyi szolgálatához irányítják át.

Ki fogja elvégezni az ellenőrzéseket?

Hogy megfelelően végre lehessen hajtani a hármas ellenőrzéseket, a kormány megerősítette az úgynevezett külső (kihelyezett) egészségügyi szolgálatokat és mintegy 600 szakembert küld a repülőterekre dolgozni, köztük 150-en orvosok. Ha szükséges, a létszámot emelni fogják. 

Fotó: Menorca.info

Tesztelni fogják az utazókat Spanyolországban? 

Nem fogják tesztelni a Spanyolországba érkező összes embert. Salvador Illa egészségügyi miniszter azt mondta, hogy csak azokon végzik el a vizsgálatot, akik a betegség tüneteit produkálják. Őket a legmegbízhatóbb eszközökkel, az úgynevezett PCR-tesztekkel fogják tesztelni. 

Kéri-e a kormány, hogy a származási helyen teszteljék az utazókat? 

A Kanári-szigetek vezetése korábban felvetette, hogy a Spanyolországba érkezőkkel szemben kötelező kritérium legyen az indulás előtti, \”származási helyen végzett tesztelés\”. Illa azt mondta, hogy a kormány úgy döntött: ezt nem várja el egyetlen országtól sem. Spanyolország bízik abban, hogy azoknak, akik a betegség tüneteit észlelik magukon, eszükbe sem jut repülőre ülni. 


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top