TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / Covid-gócpontok: Huesca, Málaga, Navarra és Murcia van jelenleg fókuszban

Covid-gócpontok: Huesca, Málaga, Navarra és Murcia van jelenleg fókuszban

Huesca miatt aggódnak a legjobban, de Málagaban is magasak az újrafertőzöttségi adatok. Az Egészségügyi Minisztérium szerint jelenleg 26 területen igyekeznek aktívan megakadályozni a koronavírus terjedését Spanyolországban. Aragónia 4 régiója továbbra is a 2-es fázisban küzd, Andalúziában a Vöröskereszt egyik befogadóközponjában ugrottak meg a számok, de Granadában is több gócpontot fedeztek fel az elmúlt napokban. Mindeközben Galícia bejelentette: megtiltja a kilégzőszelepes maszkok használatát. 


Huesca, Málaga, Navarra és Murcia – ezek a régiók Spanyolország legnagyobb gócpontjai azóta, hogy kiléptünk az újfajta normál kerékvágásba. Az egészségügyi minisztérium veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központjának igazgatója legutóbbi sajtótájékoztatóján azt mondta: “leginkább az aragóniai kitörések aggasztják” a kormányt. Fernando Simón hozzátette, hogy Huesca és Zaragoza továbbra is a 2-es karanténfeloldási szakaszban próbálja kontroll alatt tartani a vírus terjedését, összesen 320 beteg van jelenleg az országnak ezen a részén. 

Fotó: Zamora24 – A képen Fernando Simón, a Veszélyhelyzeti és Riasztási Koordinációs Központ vezetője

Huesca három és Zaragoza egy régiója lassan egy hete lépett vissza a 2-es fázisba. Gyümölcs – és zöldségfeldolgozó üzemben, valamint vágóhidak dolgozói között terjedt szét a koronavírus. Cinca Medio, Bajo Cinca, La Litera, valamint Baja Aragón-Caspe lépett hátra kettőt, miután nem tudták féken tartani a megbetegedéseket. A térség egészségügyi tanácsadója, Sira Repolles azt mondta, hogy a “kitörés jelenleg növekvő, ugyanakkor stabil fázisban van”, majd hozzátette, hogy “egyetlen beteg sem mutatott eddig súlyos tüneteket”. A vállalatok dolgozóin kívül a Huesca központjában található Reina Sofía de Monzón fogyatékkal élők központjában tíz dolgozó és öt lakó betegedett meg. 

Fotó: La Informacion – A képen a Reina Sofía de Monzón központ lakói

A másik legnagyobb gócpont Málaga, ahol a Vöröskereszt egyik befogadóközpontjában terjedt el újra a betegség, most 91 fertőzöttet tartanak elzárva a többi embertől. Juanma Moreno, az andalúzok elnöke azt mondta, hogy a magas szám ellenére a kitörést kontroll alatt tudják tartani.

Fotó: RTVE

Andalúziában más “forró pontok” is kialakultak az elmúlt hetekben: Algecirasban egy panzióban ütötte fel a fejét a járvány, 23 embert szigeteltek el. Granadából is jelentettek megbetegedéseket: a legnagyobb gócpont egy család 15 tagja, akik közül soknak nem volt tünete. A portugál határ közelében fekvő Lepén (Huelva) 10 fertőzött miatt 140 embert szigeteltek el. A betegség elterjesztője egy szenegál tengerész, aki tünetek nélkül érkezett az országba, majd néhány nappal később belázasodott. Az összes embert tesztelték, akivel kapcsolatba került azóta, hogy belépett az országba és még további 150-200 tesztet végez el az andalúz kormány a térségben. 

Fotó: Huelva Informacion – A képen épp lezárják a lepei eü-i központ egyik bejáratát. A papíron az áll, hogy csak sürgős esetben lehet bemenni, melyet csengővel jelezhetnek a betegek. 

Murcia közösségben 32 fertőzöttet vettek nyilvántartásba Beniel, Santomera és Murcia környékén, miután június elején Bolíviából egy fertőzött család érkezett a térségbe. 70-en vannak jelenleg karanténban azok közül, akikkel közeli kapcsolatba kerültek. Manuel Villegas, Murcia egészségügyi tanácsadója arra a sokat vitatott kérdésre, hogy hogyan utazhattak be Bolíviából Spanyolországba június elején azt mondta: \”mivel itt van a hivatalos lakcímük, ezért joguk volt hazatérni az otthonukba\”. A probléma nem is ezzel volt, hanem azzal, hogy miután hazatértek, nem tartották be a kötelező 14 napos karantént, helyette szabadon mozogtak a közösségben. Közben Murcia régió másik városában, Torre-Pachecoban is bejelentettek egy járvány-kitörést 3 beteggel, akik kapcsolatban lehetnek néhány  granadai esettel. 

Fotó: La Opinion de Murcia

Navarrában június 22-én 12 beteget fedeztek fel, akik egyrészt egy pamplonai családi ebédhez köthetők, másrészt pedig egy észak-navarrai családhoz is kapcsolódnak. 60 pozitív eredményt tartanak számon jelenleg. Cáceresben szintén egy család 14 tagjának tesztje lett pozitív. Kantábria székhelyén, Santanderben pedig egy teljes lakótelepi házat helyeztek karanténba, miután 13 ember megfertőződött a Covid-19-cel. 

Fotó: El Diario Montanés – A képen az érintett santanderi háztömb bejárata

Spanyolországban a karanténfeloldás kezdete óta 52 újrafertőzött területet figyeltek meg az egészségügyi hatóságok, ebből jelenleg 26 aktív. Vannak betegek Baszkföldön, Katalóniában, Galíciában, a Kanári-szigeteken, Extremadurában és néhányan Valenciaban, valamint Castilla és León közösségben is, de a legtöbb területen 30 fő alatt megállították a vírus terjedését. 

Fotó: RTVE – Spanyolország újrafertőzött területeinek térképe

Galícia eközben átdolgozta egy kicsit a maszkviselési törvényt: nem kötelezi állampolgárait arra, hogy zárt térben használják a maszkot abban az esetben, ha mindenki ül és minden másodpercben fenn lehet tartani a 2 méter távolságot egymástól. Emellett az autonóm közösség elnöke bejelentette: nem engedélyezik a továbbiakban a kilégzőszelepes maszkok használatát. 

Az elmúlt 24 órában az egészségügyi minisztérium 118 új koronavírus-fertőzöttről számolt be Spanyolországban. 


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top