TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / Sporthírek: Elindult a labdarúgó-Európa-bajnokság

Sporthírek: Elindult a labdarúgó-Európa-bajnokság

 Június 11-i kezdéssel kezdetét vette a labdarúgó-Európa-bajnokság 11 házigazda várossal, köztük Budapesttel is, ahol teltházas mérkőzések lesznek majd. A sorozatban másodszor sikeres kvalifikáló Magyarország mellett 23 csapat vesz részt a tornán. A “mieink” az F, azaz a halálcsoportba kerültek az EB címvédő Portugálokkal, és az utolsó 2 világbajnokság győztesével, Németországgal és Franciaországgal. Ebben a cikkben végig lesznek véve a válogatottak legjobb játékosai, a játékosok akiket érdemes lesz figyelemmel követni, és hogy mire lehet számítani a keretektől összegségben:


A-CSOPORT (Róma és Baku)

Olaszország :

Legjobb játékos : Gianluigi Donnarumma

Kire érdemes figyelni : Domenico Berardi

Az olaszok lehetnek az egyik sötétlója az EB-nek, már attól függ hogy ki mire számít tőlük. Roberto Mancini sikeresen összeszedte a csapatát a sikertelen VB-selejtezősorozat után, és magabiztosan jutottak ki a kontinenstornára. Donnarumma személyében az olaszok megtalálhatják Gianluigi Buffon utódját a kapuban, ami stabilitást okozhat, viszont a védelem összeállítása kérdéses. A középpálya és a támadósor papíron erős. Immobile, Belotti és Chiesa is remek szezont zárt, viszont kérdés mennyire tudják ezt áthoznia a válogatott mérkőzésekre. Valamint érdemes legy figyelni Domenico Berardi játékát is, aki kicsit eltűnhetett a Sassuolo csapatában, de a tudása kétségtelen.

Törökország :

Legjobb játékos : Hakan Calhanoglu

Kire érdemes figyelni : Burak Yilmaz

A törökök képviselik az igazi kettősséget: bárkit meg tudnak verni, de bárkitől ki tudnak kapni. A 2022-es VB-selejtezőkön megverték a hollandokat, viszont a magyarok oda-vissza le tudták győzni a törököket. A vezetőedző ismét Senol Günes, aki anno 2002-ben világbajnoki bronzéremig vezette az országát. A csapat vezére 2016 után ismét Hakan Calhanoglu lesz, akinek a segítségével a Milan kiharcolta a BL-indulást. A gólszerzés a rutinos Burak Yilmaz feladata lesz, aki jelenleg 29 gólnál tart a válogatottban, ezzel neki van ebben a kategóriában a legtöbb.

Svájc :

Legjobb játékos : Xherdan Shaqiri

Kire érdemes figyelni : Denis Zakaria

Svájc mérkőzései vagy a legizgalmasabbak, vagy a legunalmasabbak lesznek, ugyanis a védelme jól meg van szervezve a csapatnak a védekezése a kapuban Yann Sommerrel, viszont elől kevés gólt tudnak szerezni. Várható minden mérkőzésen a szoros állás, de ez nem minden esetben lehet szórakoztató. A kreativitása a csapatnak még mindig Xherdan Shaqirire van bízva. A legerősebb csapatrész a középpálya, Denis Zakaria, Granit Xhaka és Remo Freuler mind más különböző képességeket raknak le az asztalra, ami kétélű fegyver lehet.

Wales :

Legjobb játékos : Gareth Bale

Kire érdemes figyelni : Daniel James

Wales 4 éve az elődöntőig menetelt, ahol a végső győztes Portugália álta az útjukat. Idén is Gareth Bale a csapat vezére, mellette még Aaron Ramsey az igazi sztárjátékos, de a többi pozícióban nem tudják felvenni a verseny a többi válogatottal. Bale a válogatottban mindig jó teljesítményt nyújtott, és a szezon vége felé a Tottenhamben úgy nézett ki hogy valamilyen szinten formába tudott kerülni. Bale mellett azonban van még egy villámgyors szélső a keretben, Daniel James, akinek a sebességére lehet építeni. Emellett a walesi válogatottnak a vezetőedzőjét, Ryan Giggset felfüggesztették, így Rob Page helyettesíteni.

Fotó : UEFA – A képen az olasz válogatott szélsője, Lorenzo Insigne

B-CSOPORT (Koppenhága és Szentpétervár)

Belgium:

Legjobb játékos : Kevin De Bruyne

Kire érdemes figyelni : Yannick Carrasco

Az egyik legnagyobb esélyesnek kikiáltott belga válogatott egyre lejjebb csúszik. A csapat agya, Kevin De Bruyne a BL-döntőn megsérült egy Antonio Rüdigerrel történt ütközés után, így arcmaszkban kell játszania majd, valamint Eden Hazard idén a sérülések miatt alig játszott a Real Madridban, és a védelem is öregszik. Azonban összeségben a csapatban meg van a tehetség, és a szezonban Romelu Lukaku és Yannick Carrasco is kiválóan játszott, ezzel bajnoki címhez segítve a klubcsapatukat. A csoportból ki kell jutniuk a belgáknak elég könnyedén, viszont a nagyobb csapatok ellen lehet több problémája az együttesnek.

Oroszország :

Legjobb játékos : Artem Dzyuba

Kire érdemes figyelni : Mário Fernandes

Az oroszok a hazai VB után remek momentumot vihettek magukkal, de az elmúlt három években változó eredményeik voltak, köztük esélyesként nem tudták behúznia a Nemzetek-ligája csoportjukat, ami végül a magyar válogatott győzelmével ért véget. A gólforrása a csapatnak még mindig a Zenitben játszó Dzyuba, fizikalitásával és fejelési technikájával bármelyik mérkőzésen be tud találni. A szélen a honosított Mário Fernandes pedig tudja biztosítani a beadásokat. A keretben még mindig ott van a nagy öreg, 37 éves Yuri Zhirkov is, aki ott volt már a csapat 2008-as EB menetelésénél is.

Dánia :

Legjobb játékos : Christian Eriksen (A cikk írása közben Eriksen összeesett a dán-finn mérkőzésen. Jobbulást kívánunk neki és a családjának is.)

Kire érdemes figyelni : Yussuf Poulsen

A dánok kezdő tizenegye ott van idén Európa legjobbjai között, minden pozícióban van egy biztos játékos. Eriksen még mindig a csapat közepe, mögötte a középpályán Højbjerg és Delaney biztos pont. A védelem is stabil Simon Kjær és a kapus Kasper Schmeichel vezetésével, míg elől a Barcelonában szenvedő, de a válogatottban általában jól játszó Martin Braithwaite és Yussuf Poulsen igazi veszélyt jelentenek az ellenfél kapujában. Amikor azonban eljön a pillanat hogy nagyobb csapatok ellen kell játszani, baj lehet a dánoknál, hogy a csapatnak nincs igazi mélysége. A csoportból könnyen kéne kvalifikálniuk magukat, ugyanis mind a három mérkőzésüket otthon, Koppenhágában játszhatják.

Finnország :

Legjobb játékos : Teemu Pukki

Kire érdemes figyelni : Joel Pohjanpalo

Finnország az a csapat, akiknek már annak is örülnek hogy kijutottak. Az északi csapatnak ez lesz az első részvétele egy nagy tornán, ami az edző, Markku Kanerva 2016 óta folyó stabil építkezésének az eredménye. A csapatban van pár kiemelkedő játékos, akik a vezérei lehetnek a válogatottnak: Lukas Hradecky, a Bayer Leverkusen kapusa, és a Norwich csatára Teemu Pukki, akinek a góljai nélkül esélye se lett volna a finneknek a kijutásra. Pukki partnere a két csatáros felállásban egy másik Bundesliga játékos, Pohjanpalo lesz, akik ketten remekül ki tudják egészíteni egymást.

Fotó : OneFootball – A képen a belgák támadója, Romelu Lukaku

C-CSOPORT (Amszterdam és Bukarest)

Hollandia :

Legjobb játékos : Georginio Wijnaldum

Kire érdemes figyelni : Donyell Malen

A holland keret a sikertelen 2018-as VB-selejtező után fel tudott állni Ronald Koeman vezetésével. Azonban a volt védő átigazolt a Barcelonához, és az új edzővel, Frank de Boerral nincs megelégedve a holland nagyközönség. A tehetséges mag jól keveredik a rutinos öregekkel. A csapat közepe a frissen a PSG-hez igazolt Wijnaldum, akinek vastüdeje van, és ha nem muszáj egy mérkőzést se hagy ki, Frenkie de Jonggal remek párost alkothatnak majd. Elől több opció közül válogathat de Boer. Vannak a fizikálisan erős és magas csatárok, mint Luuk de Jong vagy Weghorst, és vannak gyors, technikás opciók is, mint Memphis Depay, vagy a fiatal Donyell Malen. A hollandoknak a csoportjukat könnyen meg kéne nyerni, utána bármi megtörténhet, attól függ, a fiatal játékosok mennyire tudnak felnőni a feladathoz, és de Boer taktikai gyengesége mennyire üt majd vissza.

Ukrajna :

Legjobb játékos : Andriy Pyatov

Kire érdemes figyelni : Viktor Tsygankov

A vezetőedző és a legsikeresebb ukrán futballista, Andriy Shevchenko vezérletével úgy néz ki hogy az egyik legjobb pillanatban állt össze ez a csapat. Rájuk is jellemző, hogy a rutinos játékosok mellé, mint Andriy Yarmolenko és a kapuban Andriy Pyatov mellé megérkeztek a tehetséges fiatalok, mint például Oleksandr Zinchenko vagy Viktor Tsygankov, azonban sérülés miatt hiányzik a rutinos Yevhen Konoplyanka és Viktor Kovalenko. Jó menedzseléssel az ukránok sokáig eljuthatnak.

Ausztria :

Legjobb játékos : David Alaba

Kire érdemes figyelni : Xaver Schlager

Az osztrákok vegyes formában érkeznek a tornára. A 2016-os Európa-bajnokságon csalódást keltően kiestek a csoportkörből. Az EB-selejtezőről egyenes ágon kijutottak, de eddig lejátszott VB-selejtezőkön is csalódást keltően kezdtek. A csapatnak az alapjai a Bundesliga játékosokra és a németek által meghonosított gegenpressingre épülnek, nem meglepő módon, hiszen földrajzi elhelyezkedés mellett a vezetőedző Franco Foda is német. A csapat sztárja még mindig David Alaba, és mellette az osztrák középpálya erős, a két fiatal, Xaver Schlager és Christoph Baumgartner vezetésével. Mivel akár a csoportharmadikok egy győzelemmel is továbbjuthatnak, az észak-macedónok elleni győzelemmel megélhetik a következő kört, viszont után nem osztanak sok lapot a sógoroknak.

Észak-Macedónia :

Legjobb játékos : Goran Pandev

Kire érdemes figyelni : Elif Elmas

Mivel az UEFA fenntart egy play-off helyet a Nemzetek-ligája D-csoportjának, egy kisebb országnak is van esélye kijutni. Georgiát megverve ezt a helyet az észak-macedónok foglalhatták el, a poszt jugoszláv állam először vehet részt a tornán, ezzel az ország legendája, Goran Pandev megkoronázhatja a karrierjét. Viszont nem lehet leírni ezt a csapatot, mivel nem is olyan rég a VB-selejtezőkörben legyőzték a németeket idegenben. Mindezek mellett az észak-macedón csapatban lesznek a magyar bajnokik rajongóinak ismerős nevek, a két védő, Kire Ristevski (Újpest) és Visar Musliu (Fehérvár) is hazánkban játszanak, míg a csapat legjobb középpályása, a jelenleg a Levanteban játszó Enis Bardhi korábban szintén az Újpestben játszott. Goran Pandev mellett még a 21 éves Elif Elmas lehet veszélyes az ellenfelek kapujára.

Fotó : Superdeporte – A képen a Levante és az észak-macedón válogatott játékosa, Enis Bardhi

D-CSOPORT (London és Glasgow)

Anglia :

Legjobb játékos : Harry Kane

Kire érdemes figyelni : Jack Grealish

Az angolok kerete tehetség szempontjából az egyik legerősebb idén, azonban vannak hiányposztok, és vannak túltelített posztok, mint például a jobbhátvéd. Az angolok legnagyobb gondja a védelem közepe lehet, mögöttük Pickford áll majd a kapuban, akinek a tapasztalatában bízik Southgate. Támadásban papíron nem lehet gondja az angolok, a csapatkapitány a Transfermarkt szerint 120 millió eurót érő Harry Kane, és mellette Rashford és Calvert-Lewin is jól játszott idén. Mindezek ellenére nem mindig képesek az angolok feltörni az ellenfelek védelmét. Akinek a játékát érdemes nézni a támadóközéppályás Jack Grealish, aki a legutóbbi barátságos mérkőzéseken remekül játszott 10-esben, az Aston Villában egész szezonban kiváló volt, és mivel klubcsapata rekordösszegű pénzért megvette az argentin Emi Buendíat, így várható hogy Grealish valamelyik Top 6 angol klubhoz kerül majd.

Skócia :

Legjobb játékos : Andrew Robertson

Kire érdemes figyelni : Billy Gilmour

A skótok az izraelieket verték büntetőkkel, ezzel kvalifikáltak. A kezdőjükben vannak remek kvalitású játékosok, a csapatkapitány a Liverpool balhátvédje, Andy Robertson, és a védelemben ott lesz mellette Kieran Tierney is. A középpályán Scott McTominay hozza a stabilitást, nem a szemnek legtetszőbbb a játékstílusa, de a Manchester Unitedben ezzel is meg tudta szerezni a helyét, mellette John McGinn lehet az aki támadószelleműbb középen. A gólokért a villámgyors szélső, Ryan Fraser, vagy a Southampton csatárduója, Stuart Armstrong és Ché Adams lehet a felelős. A skótok legnagyobb problémája hogy a keret nem elég mély. Nem lehet tudni hogy a fiatal Billy Gilmour milyen szerepet kap a középpályán, de a Chelseaben idén már egyre több lehetőséget kapott, érdemes lehet nézni hogy mit tud hozzátenni ha pályára kerül

Horvátország :

Legjobb játékos : Luka Modric

Kire érdemes figyelni : Mislav Orsic

A horvátok második aranygenerációja 3 éve VB-döntőig jutott, és a csapat magja megmaradt, de 3 fontos alappillér visszavonult a válogatottól: Danijel Subasic, Ivan Rakitic és Mario Mandzukic. A csapat karmestere még mindig az aranylabdás Luka Modric, akinek a játékinteligenciájára lehet építeni. Összességében egy sötét ló szerepet lehet várni a horvátoktól, hiszen a keret alapján bármelyik ellenfelüket le tudják győzni. Legerősebb pozíciójuk a középpálya, elől viszont kérdéses hogy ki tudja szállítani a gólokat Mandzukic helyett. Mind Kramaricnak, mind Rebicnek meg van a képessége hogy betaláljon, de a szélsők is besegíthetnek, mint Ivan Perisic vagy a gyors és fiatal Mislav Orsic.

Csehország :

Legjobb játékos : Tomás Soucek

Kire érdemes figyelni : Patrik Schick

Érdekes ez a cseh csapat, hiszen inkább az egységre épül, mint az egyéni kvalitásokra. Van két jó kapusuk Vaclík és Pavlenka személyében és Tomás Soucek a West Hamben élete szezonját hozta, de nem lehet azt mondani, hogy van egy igazi sztár, mind például . A védekezőközéppályás Soucek nemcsak a védekezést szilárdítja meg, hanem nagyon gólérzékeny is. Az első számú csatár a még mindig csak 25 éves Patrik Schick, aki úgy néz ki, hogy a Bundesligában meg tudta találni a számításait, miután a Rómában szenvedett. A skótokat legyőzhetik az EB-tapasztalatukkal, és így a 3. helyen továbbjuthatnak.

Fotó : Fichajes – A képen az angol válogatott középpályása, Jack Grealish

E-CSOPORT (Sevilla és Szentpétervár)

Spanyolország :

Legjobb játékos : Marcos Llorente

Kire érdemes figyelni : Dani Olmo

A spanyolok Luis Enrique vezetésével nem a szokásos keretükkel érkeztek, hiányzik például Sergio Ramos, Gerard Piqué, és az aranygenerációjuk legtöbb játékosa visszavonult a válogatottól vagy a teljesen a futballtól. Erős ez a csapat, de nem elvárható tőlük az igazi domináció. Mindezek ellenére vannak fénypontok a spanyoloknál: Marcos Llorente bajnoki címig repítette az Atlético Madridot a góljaival, Dani Olmo a Lipcsében ontja a gólokat, még elől Gerard Moreno 20+ gólos szezont hozott le a Villarrealban, a védelembe pedig sikerült honosítani Aymeric Laporte-ot. Mellettük pedig ott van kettő szintén remek szezont produkáló fiatal, Pedri és Ferran Torres is. Viszont Enrique csak 24 játékost nevezett a keretbe a 26 helyett, ami visszaüthet, hiszen kimaradt például Iago Aspas, és mindezek mellett Sergio Busquets karanténba került egy pozitív koronavírus teszt miatt.

Svédország :

Legjobb játékos : Emil Forsberg

Kire érdemes figyelni : Dejan Kulusevski

Tervben volt Zlatan Ibrahimovic visszatérése a válogatottba, de végül ez sérülés miatt elmaradt. Azonban ez nem feltétlen baj, és erre példaként a 2018-as VB, ahol negyeddöntőig jutott a svéd csapat. Janne Andersson alatt a 4-2-2-2-es formáció megszilárdította a gárdát. A támadás feje Emil Forsberg aki a Lipcse támadóközéppályása. A válogatottban 24 góllal rendelkező Marcus Berg mellé azonban idén érkezett kettő fiatal csatár, Alexander Isak és Dejan Kulusevski. Utóbbi viszont egy pozitív Covid-teszt miatt úgy néz ki legalább az első, spanyolok elleni mérkőzést kihagyja Mattias Svanberggel együtt.

Lengyelország :

Legjobb játékos : Robert Lewandowski

Kire érdemes figyelni : Jakub Swierczok

A lengyelekről terjed egy olyan sztereotípia, hogy mindig alulteljesítenek, és lehet ez most sem alakul másképp. A csapat Robert Lewandowski formáján múlik, az ő játékában mindig benne van a gól, idén 41 találatot szerzett a Bundesligában, ezzel megdöntve Gerd Müller rekordját. Mellette viszont hogy ki tud fellépni azt nem igazán lehet tudni, főleg hogy Lewandowski szokásos csatárpartnere, Arkadiusz Milik megsérült, így úgy néz ki hogy a Piast Gliwice csatárának, Jakub Swierczoknak kell fellépnie.

Szlovákia :

Legjobb játékos : Marek Hamsík

Kire érdemes figyelni : Róbert Bozeník

A szlovákok is a pótselejtező segítségével jutottak ki, Észak-Írországot győzték le hosszabbításban. A szlovákok képesek meglepetést okozni, de papíron az övék a leggyengébb csapatuk az E-csoportban. A csapat vezére még mindig Hamsík, aki idén visszatért a svéd Göteborgba Kínából. Elől a 21 éves Bozeník lehet a megoldás a csatár pozícióra. A csapat stabil pontja pedig Martin Dúbravka, a Newcastle United kapusa, aki necces szituációkban megmentheti a csapatát.

Fotó : FourFourTwo – A képen a spanyol válogatott csatára, Gerard Moreno

F-CSOPORT (Budapest és München)

Magyarország :

Legjobb játékos : Gulácsi Péter

Kire érdemes figyelni : Schäfer András

Az Izland elleni felejthetetlen győzelemmel a magyar válogatott kiharcolta a kijutást, Loïc Négo és Szoboszlai Dominik góljaival, ezzel bebiztosítottuk a helyünket a halálcsoportban. Erre jött még az, hogy Szoboszlai sajnos nem tud játszani mivel nem épült fel a sérüléséből. Marco Rossinak és a csapatának nehéz dolga lesz, de a hazai közönség segíthet. A védelemben a Gulácsi, Willi Orbán, Szalai Attila triója adhat stabilitást, elől pedig az előző két mérkőzésen Schäfer András bejátszotta magát a kezdőbe, mellette számíthatunk Szalai Ádám rutinjára és Sallai Roland megoldásaira. Valamint a nézőkre, azaz 12. emberre is számíthatunk a portugálok és a franciák ellen.

Franciaország :

Legjobb játékos : Kylian Mbappé

Kire érdemes figyelni : N’Golo Kanté

A végső győzelemre legesélyesebb csapat a francia válogatott. Az egész keretet lehetne rotálva kezdetni az EB során és akkor se lenne nagy változás a játékosok képességeiben. A válogatottba visszatérhetett a több éves botránya után Karim Benzema is, de ő az egyik barátságos mérkőzésen megsérült, így kérdéses mennyit tud hozzátenni a csapathoz. A csapat legjobb játékosa természetesen Kylian Mbappé, aki egyedül is képes mérkőzéseket eldönteni. Ha pedig valakit kell ajánlani hogy kinek a játékát érdemes nézni, az N’Golo Kanté, mindenhol ott van a pályán és a labda mellette, lenyűgöző helyezkedési képessége és játékintelligenciája van.

Portugália :

Legjobb játékosa : Cristiano Ronaldo

Kire érdemes figyelni : Diego Jota

A címvédő portugálok a valamilyen szinten meglepő 2016-os EB győzelem után idén erősebb kerettel tértek vissza. A csapatot még mindig Cristiano Ronaldo vezeti, de mellette vannak olyan opciók is vannak gólszerzésre mint Bernardo Silva vagy Bruno Fernandes, valamint a Liverpoolba kiválóan beilleszkedő Diego Jota is. A védelemben ott van még mindig a rutinos Pepe, valamint a Premier League legjobbjának választott Rúben Dias is. Úgy néz ki, a portugáloknak idén is jó éve lesz.

Németország :

Legjobb játékos : Joshua Kimmich

Kire érdemes figyelni : Kai Havertz

Németek egy igazi átmeneti időszakban vannak. Joachim Löw a 2006-os VB után kezdett el a válogatottnál dolgozni, világbajnoki címig repítette őket, aztán most az európa-bajnokság utáni hatállyal bejelentette lemondását. A keret alapja és mélysége jó, az alappillérek mint a kapuban Manuel Neuer, a középpályán Joshua Kimmich, Toni Kroos, Ilkay Gündogan és Leon Goretzka és a támadásban Thomas Müller. Melléjük érkeznek a fiatalok, Leroy Sané végre be lett válogatva, a szélen ott van Serge Gnabry is, valamint Jamal Musiala is a német válogatottat választotta az angol helyett. Elől pedig Müller mellett ott lesz a Chelsea BL-győzelmében hatalmas szerepet játszó Kai Havertz és Timo Werner is. Viszont a csapat formája nem a legjobb, így nem lehet tudni, hogy milyen tornája lesz a Mannschaftnak.


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top