TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / Sporthírek: A labdarúgó-Európa-bajnokság és a Copa America elődöntőinek előzetesei

Sporthírek: A labdarúgó-Európa-bajnokság és a Copa America elődöntőinek előzetesei

A labdarúgó-Európa-bajnokság a végéhez közeledik. Kedden és szerdán rendezik a londoni Final Four elődöntőit, ahova Spanyolország, Olaszország, Anglia és Dánia kvalifikálta magát. Az Európa-bajnokság árnyékában az európaiak számára eltűnő Copa Americat is most rendezik Brazíliában, ami szintén az elődöntő szakaszához érkezett. A hazai Selecao mellett Argentina a torna nagy esélyese, még kettő kisebb, de futball történelemmel igenis rendelkező ország próbál meg feléjük kerekedni.


Az Európa-bajnokság elődöntői 

Olaszország-Spanyolország – kedd, 21 óra, London

Az egyik ág elődöntőjében két mediterrán csapat találkozik kedd estén. Olaszország előző fordulóban meggyőző győzelmet aratott egy másik nagy esélyes, Belgium mellett. Ezt az összecsapást egyesek az EB igazi döntőjének tartották, és a mérkőzés nem okozott csalódást. Nicolò Barella és Lorenzo Insigne csodás góljaira a belgáknak csak Romelu Lukaku büntetője volt a válasz, és a mérkőzés végén már nem tudtak kozmetikázni az eredményen. Az olaszok a legnagyobb vesztesége Leonardo Spinazzola sérülése volt, aki az Achillesét szakította el, és 5-6 hónapra kiesett. A Roma balhátvédje nem csak kiválóan játszott, de nincs is igazi alternatíva az olaszok keretében. A spanyolok ezzel szemben közel sem tűnnek egy végső győzelemre is esélyes válogatottnak. Svájc ellen csak 1 gólt tudtak szerezni, hiába alakítottak ki megint rengeteg helyzetet, és a védelem is megint csődöt mondott, Aymeric Laporte és Pau Torres összeszerencsétlenkedtek egy gólt, a hibájuk után Xherdan Shaqiri talált be. A mérkőzés második félidejében Remo Freulert kiállították, de a spanyolok ezek után se tudtak még egy gólt szerezni, így büntetőpárbajra került sor. Ezt megnyerték a spanyolok, mivel helvétek alulmúlták őket. A spanyol csapat eddig egy dologban volt jó, hogy el tudják kerülni a vereséget, azonban a gyors támadójátékot játszó olaszok ellen úgy néz ki ez elkerülhetetlen lesz.

Fotó : theScore – A képen az olaszok gólöröme Lorenzo Insigne gólja után

Anglia-Dánia – szerda, 21 óra, London

Az angolok az ukránok felett aratott magabiztos győzelem után visszatérhetnek a Wembley-be az elődöntőre, esetleg a döntőre is amennyiben sikerül győzni Dánia ellen. Az angolok magabiztosan nyertek, tanulva a többi nagyobb ország hibáiból a kisebb csapatok ellen. Harry Kane már 4.percben megszerezte a vezetést, és a második félidő Harry Maguire fejesével ismét sokkolták az ukránokat, ezzel elvéve tőlük a visszakapadáshoz kellő lehetséges momentumot. Ezek után még Kane mégegyszer betalált, majd egy szöglet után Jordan Henderson egy fejessel megszerezte az első válogatottbeli gólját is, beállítva a 4-0-ás végeredményt. A dánok is hasonlóan az ellenfelük felé tudtak kerekedni. Az első félidőben Bakuban Thomas Delaney az 5.percben megszerezte a vezetést egy szintén szöglet utáni fejessel, majd Kasper Dolberg növelte a skandinávok előnyét, egy gyönyörű Mæhhle beadás után centerezett a Nice csatára. A második félidő elején a csehek gólkirályi címre törő csatára, Patrik Schick tudott szépíteni, de végül a dánok jutottak tovább. Hogy az angol keret erősebb mint a dán az megkérdőjelezhetetlen, viszont ha csak a kezdőket nézzük, Dánia fel tudja venni a versenyt Európa legjobb csapataival, azonban ha a cserékhez kell nyúlni, Gareth Southgate-nak nagyobb a merítési lehetősége és a torna ezen szakaszában már egy-egy egyéni villanás döntheti el a mérkőzéseket.

Fotó : The Guardian – A képen Jordan Henderson gólöröme Ukrajna ellen

A Copa America elődöntői 

Brazília-Peru – kedd, 1 óra, Rio de Janeiro (Nilton Santos Stadion)

A 2019-es Copa America döntője kedd hajnalban megismétlésre kerül Rio de Janeiróban. A címvédő és a nagy koronavírus miatti kavarás után ismét házigazda brazilok eddig meggyőzően haladnak az újabb kupagyőzelem felé. Neymar vezetésével veretlenek maradtak a csoportkörben, 4 mérkőzést megnyertek, és csak az utolsó, tét nélküli Ecuador elleni mérkőzésen játszottak döntetlent, a negyeddöntőben pedig a Selecao egy könnyedt 1-0-ás győzelemmel verték ki Chilet. Ellenfelük, a 2019-es ezüstérmes Peru a brazilok mögött másodikak lettek a B-csoportban, majd egy fordulatos, 3-3-mal végződő Paraguay elleni negyeddöntőben büntetőkkel jutottak tovább az elődöntőbe. A mérkőzés egyértelmű favoritja Brazília, nemcsak a keretük sokkal erősebb, hanem már a csoportkörben is simán diadalmaskodtak a peruiak ellen, 4-0-val kerekedtek a piros-fehérek felé.

Fotó : La República – A képen a brazil válogatott játékosai, Neymar és Lucas Paquetá 

Argentína-Kolumbia – szerda, 3 óra, Brazíliaváros

A második elődöntő összecsapásán a két évvel ezelőtti bronzérmes Argentína Lionel Messivel felsorakozva várja a legnagyobb sztárjait hiányoló Kolumbiát. Az argentínok vezére még mindig Messi, aki eddig a csapat 10 góljából 9-ben kivette a részét, a 4 gólja mellé 5 gólpasszt osztott ki. A torna másik favoritja szintén 10 ponttal nyerte a csoportkört, majd kérdés nélkül tudtak átgázolni Ecuadoron, ezzel az eldöntőbe kvalifikálva magát.

Fotó: Marca – A képen David Ospina védi Matías Viña büntetőjét az Uruguay-Kolumbia Copa America negyeddöntőben

A kolumbiaiak útja eddig nehézkesebbnek bizonyult. A csoportkörben 4 mérkőzés alatt csak 4 pontot szerzett Reinaldo Rueda együttese, így a 3.helyen jutottak tovább, hogy aztán a negyeddöntőben Uruguay-t tizenegyespárbajban le tudják győzni. Ezen a mérkőzésen is ugyanaz a helyzet mint a másik elődöntőben, van egy nyíltan esélyesebb csapat, Argentína, és jó futballra képes kisebb válogatott, amelyik megpróbál meglepetést okozni.


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top