TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / Sporthírek: A labdarúgó-Európa-bajnokság és a Copa America döntői

Sporthírek: A labdarúgó-Európa-bajnokság és a Copa America döntői

Fotó: Magyar Hang

A végéhez ért a világ kettő legnagyobb futball kontinenstorna, az Európa-bajnokság és a Copa America. A két európai idő szerint vasárnap játszott mérkőzés egy döntőhöz méltóan a csapatok hozzáállása és tét nagysága miatt nem volt igazán izgalmas, de a futball rajongók számára kihagyhatatlan összecsapások voltak. A végső győztesek Argentína és Olaszország lettek, és már elkezdtek felreppeni a pletykák, miszerint az UEFA és a CONMEBOL ismét megrendezi a két torna győzteseinek újra egy szuperkupát, főleg mivel a konföderációs-kupát eltörölte a FIFA.


AZ EURÓPA BAJNOKSÁG DÖNTŐJE:

Olaszország 1-1 (3-2) Anglia

A londoni döntőben két megérdemelten idáig eljutott válogatott, Olaszország és Anglia találkozott. Az angolok már a mérkőzés elején meglepték az olasz védelmet, és egy beadást követően a torna egyik legjobb játékosa, Luke Shaw bombázott Donnarumma kapujába. A hazai csapat azonban nem támadott tovább a megzavarodott Azzurri ellen, hanem ahogy a torna során végig csinálták, visszaálltak védekezni. Az olaszok nem tudták olyan szépen rákényszeríteni az angolokra a támadófutballjukat, Mancini együttese viszont egyre inkább gyakorolta a nyomást Jordan Pickford kapujára. Ez a 67.percben érett be, egy szöglet utáni kavarodásban végül Leonardo Bonucci jutatta közelről a kapuba a labdát. A mérkőzésen több gól nem született, sem a 90 perc, sem a 120 perc elteltével, így tizenegyespárbajra került sor. Első körben mind Domenico Berardi és Harry Kane is berúgta a saját lövését, azonban Andrea Belotti hibázott. Harry Maguire góljával vezettek az angolok, de aztán jött a mélypont. Míg az olaszoknál a gólszerző Bonucci és Bernardeschi betalált, a 120.percben frissen becserélt Rashford és Sancho mind hibázott. Egy gólos előnyben az olaszok legbiztosabb lövője, Jorginho következett, de ő is kapufát lőtt, így az angolok előtt maradt még egy esély. A 19 éves Bukayo Saka sorsdöntő lövését azonban megfogta a torna végül legjobb játékosának megválasztott Donnarumma, így az olaszok emelhették magasba a Henri Delauney-kupát, míg az angolok egy nagy tornán ismét elbuktak egy büntetőpárbajt.

Fotó : Csakfoci – A képen az olasz válogatott az Európa-bajnokság serlegével

Az Európa-bajnokság álomcsapata :

Kedden az UEFA kihirdette a torna csapatát, amiben 4 olasz és 3 angol mellett 1-1 spanyol, belga és dán is szerepelt.

Kapus – Gianluigi Donnarumma (olasz)

Az olaszok hálóőre a torna legjobb játékosa is lett, nélküle biztosan nem jutottak volna el az európa-bajnokicímig az Azzurri. Gianluigi Buffon méltó utódjaként biztosan védett, és mind a spanyolok mind az angolok ellen is védett a büntetőpárbajban. Egyedül Luke Shaw gólját lehetett a számlájára írni, de ezt később tudta javítani.

Balhátvéd – Leonardo Spinazzola (olasz)

Luke Shaw mellett egy balhátvéd volt aki remekül játszott végig, Spinazzola. Igazi robot volt a baloldalon, sok helyzetet tudott kialakítani és a gyorsasága miatt egy játékos se tudott mögé befutni. A Roma játékosa azonban a belgák elleni negyeddöntőben megsérült, és minimum 6 hónapos kihagyás várhat rá.

Középhátvédek – Leonardo Bonucci (olasz) és Harry Maguire (angol)

A két középhátvéd a két döntőt játszó válogatottból került ki. Az olaszok és az angolok is kevés gólt engedtek a torna során, mindkét játékos sokat tett ahhoz hogy a döntőig eljusson a csapatuk. Bonucci emellett a döntőben betalált, valamint mindkét játékos értékesítette a büntetőjét.

Jobbhátvéd – Kyle Walker (angol)

Kicsit csalóka a posztra megnevezett játékos, ugyanis Walker az angolok ötvédős formációjában volt a jobboldali középhátvéd, a döntőben azonban mikor Southgate váltott a 4-3-3-as formációra, itt szerepelt a Manchester City játékosa. Walker ugyanúgy mint Maguire alapköve volt a mindössze 2 gólt kapó angol védelemnek.

Középpályások – Pierre-Emile Højbjerg (dán), Jorginho (olasz), Pedri (spanyol)

A már az aranylabdára is esélyesként emlegetett Jorginho az olasz támadás szervezés alapja volt, annyira jól töltötte be ezt a szerepelt, hogy már külön embert kellett állítani a brazil születésű középpályásra. Mellette a legjobb fiatal játékosnak megválasztott, és a Luis Enrique tiki-taka rendszerében kivirágzó Pedri, és az elődöntőig jutó dán Pierre-Emile Højberg került be a torna álomcsapatába.

Szélsők – Federico Chiesa (olasz) és Raheem Sterling (angol)

Chiesa és Sterling közel megállíthatatlannak bizonyultak a torna során. A szélen úgy robogtak mint egy gyorsvonat, és fontos gólokat szereztek. Sterling háromszor talált be, kétszer a csoportkörben az ő góljával nyertek, és a németek ellen is ő szerezte meg az első találatot. Chiesa kétszer szerzett gólt, az osztrákok elleni nyolcaddöntőben ő szerezte meg a vezetést az olaszok nagy megkönnyebbülésére, valamint a spanyolok ellen is ő egyenlített a gyönyörű távoli lövésével.

Középcsatár – Romelu Lukaku (belga)

A legmegkérdőjelezhetőbb pozíció ebben az álomcsapatban Romelu Lukaku helye. Lukaku ugyan 4 találatot szerzett a torna során, azonban a cseh Patrik Schick sokkal jobban volt a válogatottjának a vezére, és ő 5 góllal végzett, köztük egy skótok elleni félpályás gólt is szerzett. Lukaku a torna második legjobb csatára volt, ezt nyugodt szívvel ki lehet jelenteni.

Fotó: Excélsisor – A képen Leonardo Bonucci a Henri Delauney-kupával és a mérkőzés legjobbjának járó különdíjjal

A COPA AMERICA DÖNTŐJE:

Argentína 1-0 Brazília

A dél-amerikai kontinenstorna döntőjében is a két győzelemre legesélyesebb csapat találkozott európai idő szerint vasárnap hajnalban a legendás Maracana stadionban. A dél-amerikai superclásico viszont ezúttal nem hozta el a futball ünnepet amit a brazilok edzője, Tite prognosztizált a mérkőzésre. A mérkőzésen leginkább az egyéni hibák miatt alakultak ki helyzetek, az egyetlen gólt Ángel Di María szerezte a 22.percben. A PSG argentin szélsője egy gyönyörű indítás után emelte át a labdát Ederson felett. A brazilokon volt ezután a nyomás, de csak lesgólig jutottak. Az utolsó 5 percben már előjött az igazi joga bonito, de ez sem eredményezett gólt, így Lionel Messi 4 elvesztett Copa döntő után végre magasba emelhetett egy felnőtt nemzetközi torna kupát.

Fotó : Independent.ie – A képen Lionel Messi a Copa America kupájával

A torna játékosa Messi lett, és a legjobb kapusnak az argentin Emi Martínezt választották meg, aki végig kiváló volt, Lionel Messi pedig az Aston Villa kapusát nevezte a torna hősének.


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top