TothBrigitta.com / Spanyolországi hírek / Spanyolország nem küld halálos fegyvereket Ukrajnának

Spanyolország nem küld halálos fegyvereket Ukrajnának

Ezt mondta egy hétfő esti interjúban a spanyol miniszterelnök.

Pedro Sánchez közölte:

a kormány kizárólag humanitárius segítségnyújtásra, valamint védőfelszerelések például mellények és sisakok biztosítására hajlandó, közvetlen fegyverszállítmányokat azonban nem fognak küldeni Ukrajnába.

Sánchez ezzel együtt -egyelőre- elzárkózik attól, hogy támogassa az ország Európai Uniós felvételét. Úgy fogalmazott:

amikor valaki az EU tagja akar lenni, akkor végre kell hajtania bizonyos reformokat, ami egy hosszú folyamat“.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a kormány EU-s tagság nélkül is könnyíteni fogja a Spanyolországban élő mintegy 100 ezer ukrán állampolgár életét, akiknek tartózkodási engedélyét meghosszabbítja és korlátlan hozzáférést biztosít számukra a közszolgáltatásokhoz.

Pedro Sánchez miniszterelnök, a hétfő esti állami televízió műsorában adott exkluzív intertjú közben, az orosz-ukrán háború kapcsán. | FOTÓ: RTVE


Végül utalt az ország területén élő mintegy 70 ezer oroszra is, akiket hasonló támogatásról biztosított. Elmondta:

“Spanyolország egy olyan ország, amely szereti Oroszországot. Nem vagyunk sem Oroszország, sem az orosz nép ellen, akik már több mint 20 éve szenvednek egy tekintélyelvű rezsim elnyomásától“.

Hozzátette: Putyin az, aki megkérdőjelezi és fenyegeti az európai értékeket és nem az orosz emberek. Elmondta azt is, hogy az elnök elleni szankciók mindaddig érvényben maradnak, ameddig Putyin vissza nem hívja csapatait Ukrajna teljes területéről.

Sánchez egységet kért a spanyolországi politikai pártoktól, mert szerinte csak így fog tudni szembenézni az ország a jelenlegi események gazdasági következményeivel.

Forrás:
rtve.es, 20minutos.es, 20minutos.es
Borítókép:
RTVE


Címkék:
Scroll to Top