TothBrigitta.com / Spanyolországi hírek / Megtiltja a bevándorló gyerekek lemeztelenítését a spanyol kormány

Megtiltja a bevándorló gyerekek lemeztelenítését a spanyol kormány

Az iratok nélküli kiskorúakat eddig meztelenre vetkőztették, hogy megállapítsák hány évesek.


Betiltja a kísérő nélkül Spanyolországba érkező kiskorú bevándorlók meztelenre vetkőztetését és nőgyógyászati vizsgálatát a spanyol kormány. A dél-európai országban eddig bevett gyakorlat volt, hogy az iratok nélkül érkezett gyerekeket és fiatalokat életkoruk meghatározása céljából lemeztelenítették vagy orvoshoz küldték kivizsgálásra.

A Miniszterek Tanácsa kedden elfogadta azt a törvénytervezetet, ami egy új típusú eljárást határoz meg ilyen esetekben és amelynek legfőbb célja a kiskorúak jogainak védelme.

Pilar Llop igazságügyi miniszter az ülés utáni sajtótájékoztatón elmondta: az új előírások hatalmas előrelépést jelentenek, hisz amellett, hogy megfelelnek a nemzeti és a nemzetközi ajánlásoknak, segítenek abban, hogy minden Spanyolországba érkező kiskorú megőrizhesse méltóságát.

Ha a törvényt végül jóváhagyják, az életkor megállapításához kapcsolódó eljárás bírósági jellegű lesz és 25 napon belül kell ítéletet hirdetni. A tárcavezető szerint ez a folyamat a fiatalok jogainak teljes tiszteletben tartásával és ingyenes jogi védelem mellett zajlik majd, melynek része lesz a tolmácsi segítség és az anyakönyvi kivonatokhoz való hozzáférés is. 

Forrás:
rtve.es
Borítókép:
POOL MONCLOA – FERNANDO CALVO


Címkék:
Scroll to Top