TothBrigitta.com / Spanyolországi hírek / A 7 legszebb római kori műemlék Spanyolországban

A 7 legszebb római kori műemlék Spanyolországban

Spanyolország máig hűen őrzi a Római Birodalom emlékeit. Kr.e. 218-tól a Kr.u. 5. századig a rómaiak számos grandiózus műemléket építettek fel az Ibériai-félszigeten, hogy azok Róma pompáját képviseljék. Sok közülük ma is kiváló állapotban van, így a turistáknak bármikor lehetőségük van az időutazásra, hogy megcsodálják azokat.

Segovia vízvezetéke

Segovia városa rengeteg római kori építménnyel büszkélkedhet, egy azonban mégis kiemelkedő: a segoviai vízvezeték. Építésének pontos dátuma nem ismert, szakemberek szerint nagyjából a Krisztus utáni 2. században készülhetett el. A város közepén halad át és a Guadarrama hegységből származó vizet szállítja a városba a mai napig is. Ez a kiváló állapotban lévő építmény 167 ívből áll, teljes hossza 16.186 méter, maximális magassága pedig 28,10 méter. Három jól elkülöníthető szakaszra oszlik: a városon kívüli zónára (gyűjtés és vezetés), a városkörnyéki szakaszra (vezetés) és a városira (vezetés és elosztás). Feltűnő, hogy 20.400 kőtömbjét nem köti össze habarcs vagy cement, hanem tökéletes és szilárd erőegyensúly tartja egyben őket.

Fotó: Pixabay – NakNakNak

Hirdetés

A Méridai Római Színház képe

Az UNESCO által 1993-ban a világörökség részévé nyilvánított méridai műemlékegyüttes legreprezentatívabb eleme. A római színházat a Krisztus előtti 15-16. században építették a rávésett dátum szerint.  A munkát Marco Vipsanio Agrippa, Augustus császár egyik közeli munkatársának védnöksége alatt végezték el, később, Traianus uralkodása idején tovább alakították. A színház mellett található az amfiteátrum, ami a lelátóin található feliratok tanúsága szerint, Kr. e. 8-ban készült el és körülbelül 15-16 ezer néző befogadására volt alkalmas. 

Fotó: Pixabay – Luisfpizarro

Baelo Claudia, Cadiz

A Bolonia-öböl nyugati részén, a Gibraltári-szoros északi partján és Tarifa városától 22 kilométerre északnyugatra található ez a római városi komplexum, melynek eredete a Kr.e. 2. századra nyúlik vissza, és a legösszetettebb az Ibériai-félszigeten fellelhető műemlékek közül. Minden olyan reprezentatív elemet tartalmaz, ami egy római város lényegét alkotja, mint például a bazilikát, a színházat, a piacot és Isis templomát. A félsziget egyetlen más részén sem lehet ilyen teljes képet látni a római kori urbanisztikáról. 

Fotó: Wikipedia

Cartagenai római színház

Hirdetés

A Cerro de la Concepción-on található, mely Cartagena egyik legmagasabb dombja. A színház építését a különféle talált elemek és az emlékfeliratok alapján a Krisztus előtti I. század végére teszik. Hozzávetőlegesen 7000 néző befogadására volt alkalmas, és a nagyközönség számára két oldalsó folyosón keresztül lehetett bejutni, amelyek ajtaja fölött a Caio Caesar és Lucio Caesar ajánlásával ellátott áthidalók állnak. Véletlenül fedezték fel, mivel sem írásos utalások, sem régészeti adatok nem igazolták létezését. Ezt a teret a történelem során különféle célokra használták. Az 5. században kereskedelmi komplexummá alakították át, amire később egy bizánci kereskedelmi negyedet telepítettek, rajta pedig a 11. és 12. századi iszlám korszakból származó építmények találhatók. A kasztíliai hódítás után a város egyik legnépszerűbb negyedévé vált.

Fotó: Roland Veg

Alcántara római hídja

A Tajo folyó felett húzódik ez a lenyűgöző híd, amit Cayo Julio Lácer épített a Kr.u. 2. században azzal a céllal, hogy megkönnyítse a kommunikációt Norba (a mai Cáceres) és Conimbriga (Condeixa-a-Velha portugál város) között. Kemény, tömör szerkezetű kőből épült, hat íve van és  197 méter hosszú, valamint 57 méter magas. Közvetlenül a közepén áll a mintegy 13 méter magas diadalív, amiben az építkezéshez hozzájáruló városok neve, valamint egy Traianus császárnak szóló dedikáció olvasható. Fekvésének köszönhetően az évszázadok során stratégiai területté vált, mivel a Spanyolországot Portugáliával összekötő egyik út részét képezi. A híd bejáratánál egy kis téglalap alakú templom található, amin az építészt említik meg. Alcántara városa csak évekkel később született meg. 

Fotó: Pixabay – MemoryCatcher

Római romok Tarragonában 

Tarragona városa több római emléket is őriz, amelyek az UNESCO világörökség részét képezik. Őrzi a “római falat”, a Krisztus előtti 1. században épült római cirkuszt, ami ráadásul a legjobb állapotban fennmaradt ilyen típusú építmény Európában. Eredeti magasságának 60 százaléka állva maradt, így még a közönség ülései alatt vezető hosszú galériákon is végig lehet sétálni. Mégis a város legikonikusabb műemléke a tenger mellett található amfiteátrum, mely a 2. század elejéről származik. Végül itt található a Praetorium torony is, mely a Római Birodalom egyik legnagyobb tartománya, Hispania Citerior tartományi fórumának székhelye volt. 

Fotó: Pixabay – Makamuki0

Itálica, Sevilla 

A Sevilla és Alcalá del Río között félúton található Itálica római város stratégiai szerepet játszott a Római Birodalom idején, és ennek bizonyítéka, hogy körülbelül 52 hektáros területet foglalt el. A régészeti komplexum eredete Krisztus előtt 206-ra nyúlik vissza, amikor Publio Cornelio Escipión tábornok legyőzte a karthágóiakat az ilipai csatában és légiósokból álló különítményt hozott létre a Cerro de San Antonio-n, ahol akkoriban az ősi turdetán lakosság élt. A Krisztus előtti 1. század második felében a város önkormányzati, Hadrianus császár (i.sz. 117-138) kormányzása alatt pedig a gyarmati státuszt kapott. Az Itálicába tett tárlatvezetés során a látogatók megcsodálhatnak csodálatos mozaikokat, egy a 20. század közepén felfedezett színházat, régi fürdőket és a római világ egyik legnagyobb amfiteátrumát, ahol a híres gladiátorok küzdelmei zajlottak.

Fotó: Wikipedia

Fotó: Unsplash – Emmanuel Acua

Forrás: ABC


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top