TothBrigitta.com / Spanyolországi hírek / Ismered Spanyolország legszebb középkori településeit?

Ismered Spanyolország legszebb középkori településeit?

Spanyolország a klasszikus turistavárosokon túl csordultig van eldugott csodákkal, amelyek máig töretlenül őrzik az évszázadokkal ezelőtti idők hangulatát.

  • Tervezzük, hogy elutazunk Spanyolországba. 
  • Óóó tényleg? És hova? 
  • Barcelonán és a Costa del Solon gondolkodunk. 
  • Miért pont ezekre a helyekre szeretnétek elmenni? 
  • Hát, mert mindenki ide jár és gondoltuk, mi is felfedezzük. 

Számtalanszor hangzik el köztem és az ismerőseim között ez a rövidke kis párbeszéd, amitől a szívem egyik fele boldog, a másikba viszont belehasít egy pici fájdalom, hisz az agyonreklámozott régiókon túl végtelen mennyiségű gyönyörűség van ebben az országban. Emiatt pedig sokszor kifejezetten csalódott vagyok a Barcelona-Costa del Sol válasz miatt. 

Félre ne értsetek. Imádom a Sagrada Familiát és a Montjuicot, első látásra szerelembe estem a La Manquitával és nem ettem még finomabb friturát a málagainál, de szeretem kimondani, hogy Spanyolország nem csak annyi, amennyit az utazási irodák vagy az útikalauzok láttatnak belőle. 

Hirdetés

Például miért nem látogatja meg több magyar Don Quijote bölcsőjét, Kasztília-La Manchát vagy a Madridtól nem messze fekvő, középkorban ragadt Soria megye középkori falvacskáit? Miért nem repül szinte senki Santanderbe, hogy felfedezze Spanyolország már szinte szívszaggatóan tökéletes, legzöldebb és legkékebb világát? Miért jelent kevesebbet az a név, hogy Potes, San Vicente de la Barquera, Laredo, Comillas és Santoña mint az, hogy Marbella, Torremolinos és Benalmádena? 

A szívem legmélyén már rég megszületett az az álom, hogy megmutatom nektek: Spanyolország nem kizárólag a klasszikus turistavárosokból és a teletömött tengerparti szakaszokból áll, hanem tele van felfedezésre váró, eldugott, különleges csodákkal. 

A mai cikkben bemutatom nektek a legszebb középkori településeket. Íme a National Geograpchic toplistája → 

Puebla de Sanabria (Zamora) 

Ez a pici város a középkorban stratégiai enklávévá nőtte ki magát a Portugália felé vezető úton. Erődített területe Zamora megyében az egyik legjobban megőrzöttnek számít, nem véletlen, hogy történelmi-művészeti helyszínné nyilvánították. 

A Sos del Rey Católico (Zaragoza) 

Hirdetés

Ezt a sziklás magaslaton fekvő pici települést egykor csak “Sos”-ként emlegették. Teljes nevét II. Aragóniai Ferdinánd királyról kapta, akit 1452-ben szült meg a településen édesanyja, Juana Enríquez. Egyik legszebb pontja a Plaza de la Villa, ahol máig megfigyelhetőek a XVI. századi aragóniai építészet jellegzetességei. Utcáin sétálva minden turista úgy érzi magát, mintha évszázadokat repült volna vissza az időben. 

Trujillo (Cáceres) 

Látványos főterén helyet kapott a település díszpolgára, Francisco Pizarro szobra. Ő volt az a spanyol hódító, aki a 16. század első felében Peru meghódítását megkezdő expedíciót vezette, később pedig az ottani Új Kasztília régió kormányzójának nevezték ki. Trujilloban rengeteg palotát és más történelmi épületet lehet felfedezni. 

Alarcón (Cuenca) 

Ez a pici falu egy olyan kastéllyal büszkélkedik, mely tizenhárom évszázados múlttal büszkélkedik és körülöleli a Júcar folyó. A vár mellőli kilátás egyszerűen lélegzetelállító.  

Sigüenza (Guadalajara)

Sigüenza egy 12. századi katedrálisnak és kastélynak ad otthont, mely fontos történelmi pillanatokat élt át. Itt alakítottak ki egy szálláshelyet és tették lehetővé az utazók számára, hogy ezen a legendás helyen töltsenek el néhány éjszakát miután felfedezték a települést és a szomszédos Medinacelit, melynek utcáin szintén megállt az idő…

Santillana del Mar (Kantábria) 

Története egészen a 8. századig nyúlik vissza. A spanyolok rendszerint a “három hazugság városának” nevezik, mivel neve egyáltalán nem tükrözi a valóságot, hisz nem is a tengerparton fekszik, de még csak sík területen sem, ráadásul a helyiek szerint a város nem is szent.  A középkorban kifejezetten fontos kereskedelmi és művészeti központ volt, ráadásul máig őrzi az évszázadokkal ezelőtti idők jellegzetességeit. 

Olite (Navarra)

Aki egyszer ellátogatott ide, azt egész biztosan magával ragadta gótikus jegyeket viselő épületkomplexuma, amit Európa egyik legszebbjeként emlegetnek. A Castillo de Olite (Olite-kastély) egykor Navarra királyainak rezidenciája volt. Az egyedülálló épületet kertek, belső udvarok és impozáns tornyok díszítik. 

Zafra (Badajoz) 

Zafra egy ezer éves múltra visszatekintő város, amely muszlim erődítményével emelkedik ki. Az Alcazár de Zafra a 15. században épült és a város történelmének kiemelkedő része.

Hondarribia (Guipúzcoa) 

Egy igazán idilli helyen, a francia határ közelében található ez a pici település, mely a Txingudi-öböl szépségével csábítja magához a látogatókat. Óvárosa gyönyörű középkori hangulatot kínál, ahol a macskaköves utcák, színes épületek és történelmi látnivalók együtt alkotják meg a semmihez sem fogható hangulatot.

Borítókép: Pixabay – Javier Alamo
Forrás: Infobae


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top