TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / Koronavírus-járvány Spanyolországban
zipper, corona, rules-4964510.jpg

Koronavírus-járvány Spanyolországban

2013 októberében költöztünk Spanyolországba a férjemmel, jelenleg Alicante mellett élünk két kutyánkkal. Magyarországon rádiósok voltunk, itt pedig saját vállalkozást indítottunk: a vásárlói visszajelézések szerint az ország legfinomabb kürtőskalácsát áruljuk immár 7 éve. Az elmúlt években körbeutaztuk az országot, szinte minden tartományban felállítottuk már a standunkat, mindenhol kirándultunk már, és mindenhol új kapcsolatokkal gazdagodtunk. Most azonban nekünk is meg kellett állnunk. A napokban törölték az összes tavaszi vásárt, ahol éveken át dolgoztunk és amelyek a megélhetésünket fedezték. Még nem tudjuk, hogy mi vár ránk, hogy miből pótoljuk a kieső bevételt, azt viszont tudjuk, hogy most az összefogás, az elővigyázatosság, önmagunk és egymás védelme a legfontosabb. Az elmúlt években megismertük a spanyolok hétvégéit és hétköznapjait, a jó és rossz szokásaikat, hagyományaikat, különböző nyelvjárásaikat, viselkedési mintáikat, azonban ehhez hasonló, rendkívüli helyzetben, amibe a koronavírus kényszerített mindannyiunkat, most látjuk őket először…

 

Szerdán kiugrottunk az elchei (Alicante tartomány) Carrefourba a férjemmel a szokásos hétvége előtti bevásárlásra. Pániknak nyoma sem volt, senki nem akart raktározni, pedig már 3 ezer fölött járt a koronavírussal megfertőzöttek száma Spanyolországban. A parkoló dugig volt szabad helyekkel, a boltban alig sétált valaki, gond nélkül válogattam a  dobozos csirkemell, a zöldségek és a gyümölcsök között. Jó, nem kell két hétre bevásárolni – nyugtáztuk a dolgot és hazamentünk. Másnap este egy ismerősünk fényképén akadt meg a szemünk: nincs hús, nincs tej és nincs WC papír a közeli torreviejai Mercadonában. La Matáról fél órával később ugyanez az információ jött. Nem estünk kétségbe, hisz megállás nélkül tájékozódunk, higgadtan kezeljük a járványt, betartjuk a szabályokat, mint mindig és hisszük, hogy nincs félnivalónk. A kifosztott boltok fényképeit látva úgy döntöttünk tegnap reggel, hogy kimegyünk és megnézzük a saját szemünkkel, hogy mi a helyzet. 9-kor nyit a la marinai Mercadona, mi 9:45-kor érkeztünk a parkolóba, ahol egy darab hely sem volt. Ekkor már tudtuk, hogy be kell vásárolnunk, mert baj lesz. 4.200 fő körül járt a betegek száma, és egyre több radikális lépésre szánta rá magát a spanyol kormány. Valószínűleg a karanténba zárt katalán települések ijesztették meg az ország lakóit és emiatt kezdtek bele a készletek felvásárlásába. Ami tegnap még őrültségnek tűnt, az ma már kicsit sem az.

Bementünk a parkolóból az üzletbe és megdöbbenve láttuk, hogy a zöldség-gyümölcs részleg, a húsos pultok üresek, nincs víz, nincs tej és nincs WC papír. Utóbbit nem a raktározás miatt szerettünk volna venni, hanem tényleg fogyóban volt, így mi valóban tarthattunk attól, hogy sz*rban maradunk 🙂  Megkérdeztük a kasszánál, hogy mikor várható áru, azt mondták két kamion érkezik csak ebbe az üzletbe, így délutánra feltöltik a polcokat, nem lesz gond az ellátással. 

Mivel tényleg szükségünk volt WC papírra és vízre, na meg a kíváncsiság is ott motoszkált bennünk, úgy döntöttünk, hogy újra elmegyünk Elchébe, hogy megnézzük, ott is kitört e a vásárlási pánik. Az ottani egyik Mercadona parkolójában alig tudtunk leparkolni, bent pedig nem hittük el, amit láttunk: a bolt bejáratától indultak a sorok a kasszákhoz. Maximum kapacitással dolgoztak a pénztárosok, 17 kassza alig bírt el a tömeggel. Közben behívták az üzletlánc összes dolgozóját, mert pakolni kellett, megállás nélkül. Alig húztak be a boltba egy raklapot, már vihették is a következőt. A frissen kigurított húsokat 2 perc alatt kapkodták el az emberek, a polcra ki se kerültek. Több mint egy órát álltunk sorba, hogy kifizethessünk 4 flakon vizet. Közben volt időnk hallgatni a körülöttünk álló embereket. “Hozz még kakaót, délutánra biztos az sem lesz” , “Nézd meg van-e még tej, hozz három kartonnal, ki tudja mi lesz”, “Toltak ki húsos rekeszeket, menjünk gyorsan!”, “Nincs WC papír, innen nem tudok vinni, át kell mennem máshova”, “Megőrültek az emberek! A sok hülye miatt itt állok már egy órája a sorban! Majd megyek!” 

Mivel WC papír tényleg nem volt ott sem, így átmentünk a közeli kínaiba, hátha szerencsénk lesz. És bejött! Nem tudom, hogy csinálják, de mindig azonnal reagálnak az eseményekre és gond nélkül pótolják a hiányzó termékeket. Egymás hegyén-hátán álltak a WC papírok a bejáratnál. A dolgozók maszkban, kesztyűben tették a dolgukat, megtartva a távolságot az érkező vásárlóktól. Tejünk még mindig nem volt, így átgurultunk a legnagyobb elchei hipermarketbe, ahol szerdán még gond nélkül válogattunk a termékek közül. A parkoló ott is zsúfolásig volt, az üzlet szintén, leginkább a zöldséges és a húsos szekcióban nem lehetett mozdulni. Már nem volt csirkemell,  csak a pultban. Úgy döntöttünk, veszünk egy-két kilót és lefagyasztom. 40 percig várakoztunk, aztán hagytuk a fenébe az egészet. Nemcsak a tömeg miatt, hanem azért is, amit a pultban dolgozó hentestől láttunk. Egyrészt csak az egyik kezén volt kesztyű, de ez a kisebbik gond. Egy idős bácsi vásárolt előttünk és megkérte a hentest, hogy tegye félre neki a húsokat, amíg hoz egy nagyobb kosarat. A hentes elvette tőle a kis kosarát (!!) a csupasz kezével, majd kézmosás nélkül dolgozott tovább és szolgálta ki az embereket. Már itt nyilvánvaló volt, hogy elbagatellizálja a helyzetet. A férjem jó hadvezér lévén azt tervezte, hogy szól neki, amint sorra kerül, vagy megkeresi a részleg vezetőjét, akinek telefonszáma eleve ki volt téve a pultra, hogy mindenki, akinek esetleg bejelentenivalója van, azonnal megtehesse. A hentes nagyon mulatságosnak tartotta az emberek félelmét, így hát azzal kezdett el szórakozni, hogy a hústól nedves kezét beletörölte a kollégája karjába, aki egyébként a higiéniai előírásokat betartva igyekezett volna dolgozni mellette. Ez volt az a pont, amikor azt mondtuk, hogy elmegyünk és jelentjük az illetékesnek, amit láttunk. 

A hipermarketből az Aldiba ugrottunk át, hogy megnézzük, ott mi a helyzet. A rakodók maszkban és kesztyűben voltak, a kasszások szintén. Minden egyes fizetés után fertőtlenítették a kezüket és úgy nyúltak hozzá a következő vásárló termékeihez. Nagyon pozitív tapasztalat volt. Árunak azonban már ők is híján voltak. Már csak 8-10 euró/kg áron adtak el csirkemellet (normál esetben 4,70 és 5,90 euró között mozog az ára), nem lehetett hüvelyeseket, konzerveket és friss pékárut venni. 

Délután 3-ra végeztünk a bevásárlással és nekünk még szerencsénk volt. A spanyol kormányfő ugyanis 4 órakor szükségállapotot hirdetett, így két órával később már teljesen kirürültek az egész nap újratöltött üzletek, sőt, még azokat a termékeket is elvitték, amik addig nem kellettek senkinek.

Fotók: Costa Blanca Index

Ma reggel 5300 fertőzöttel indítottuk a napot, 133 halálos áldozat mellett. A boltokban már nem a kasszáknál kell órákat várakozni, mint tegnap, hanem odakint, mivel már nem férnek be az emberek a szupermarketekbe. Mindenki ételt és vizet akar, félnek, hogy nem jut elég a családjuknak. Azok, akik eddig elbagatellizálták a helyzetet, megijedtek: most már ők is beálltak a sorba…

 

Napokkal ezelőtt bezártak az óvodák és az iskolák, ma reggel már nem nyithattak ki az éttermek és a bárok, csak azok, akik elvitelre készítenek ételt. Egymás után zárják le a tengerpartokat, a szupermarketekben -várhatóan- korlátozni fogják a vásárlásokat és bár az utazást még nem tiltották meg, a kormány kéri, hogy csak az üljön autóba, buszra, repülőre, akinek halaszthatatlan dolga van.


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

11 thoughts on “Koronavírus-járvány Spanyolországban”

 1. Láttatok pár fényképet, és arra jutottatok, hogy nemcsak ideiglenesen, vagy aznapra fogytak el a cuccok, hanem felrobbant a WC-papírgyár, és soha többet nem lesz termék.
  Ezért aztán ti is felkerekedtetek, és fokoztátok kicsit a készlethiányt, mindeközben dugig tömött bevásárlóközpontokban tartottátok a saját kis többezerfős rendezvényeiteket.

  Nagy ötlet!

 2. Ha jól számolom legalább öt különböző tömegben jártál a családod védelmében.

 3. @HaCS: Ezt szűrtem le én is, meg, ha olvastad a „félintézkedéseket”, akkor láthattad, hogy csináltak is valamit, meg nem is, mármint a kormány. Ugyanúgy beleszarnak, mint a többi Nyugat-Európai ország, na meg a Skandinávok.

 4. Laszlo Gabris

  Kár volt elkergetni a mórokat Spanyolból. Azok még tudták, hogy az ember nem WC papírral, hanem vízzel tisztálkodik alul.

 5. shakespeare

  nagyon egyszerű: vagy hetekkel ezelőtt szépen lassan vasarolgattal, s most már csak óvszer tampon és pia kell,
  vagy most megvárod amíg a hisztisek hutoje megtelik (két-harom nap) s utána szep nyugodtan bevasarolsz

 6. nemecsekerno_007

  Na itt az élő példa a matek hétköznapi hasznosságára :)))))) Egy gyerek, napi hány kalória, ahhoz milyen alapanyagok kellenek. Két felnőtt, két gyerek, két kutya, 2 hónap bevételkiesés. Na valahogy így kéne oktatni a matekot :))))
  Ugye, ugye kedves bölcsészek :)))

 7. HMMM…ÚGYLÁTSZIK, ÉLNEK MÉG EMBEREK IS EZEN  FÖLDGOLYÓN….NEMCSAK KUSZASZEMŰ HARÁCSOLÓ FESTMÉNYEKET VÁSÁROLÓK, STADIONOKAT HALMOZÓK !!+!+!++!++++

  .Cristiano Ronaldo kórházakká alakíttatja át portugáliai szállodáitHegyi Áron2020.03.15. 09:45A szülőföldjén Madeirán önkéntes karanténban lévő Cristiano Ronaldo nem akármilyen segítséget ajánlott fel hazájának a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.A Juventus és a portugál válogatott sztárja úgy döntött, hogy a Pestan Csoporttal közösen üzemeltetett két portugáliai szállodáját, a madeirai és a lisszaboni hotelt is kórházzá alakíttatja át, ahol a koronavírus-járványban megbetegedőket tudják kezelni, írja a Marca című spanyol lapra hivatkozva a Football Italia. Cristiano Ronaldo will transform his chain of hotels into hospitals where the Coronavirus infected patients in Portugal will be able to be treated completely free of charge.

  CR7 will also cover the salaries of all the doctors and workers. Incredible gesture, what a man. ❤ pic.twitter.com/MsCHgr7kJA— FutbolBible (@FutbolBible) March 15, 2020Az ötszörös aranylabdás, Európa-bajnok klasszis itt azonban nem állt meg a felajánlásokkal: kijelentette, hajlandó fizetni a bérét minden olyan orvosnak és ápolónak, aki a járványban megbetegedőket kezeli.Portugália egyelőre a kevésbé fertőzött európai országok közé tartozik, szombatig nagyjából száz körül lehetett a megbetegedések száma.

 8. @MAXVAL bircaman közíró: Iván, neked az agyadat támadta meg valami, ez már biztos. Régebben még voltak legalább érdeminek tűnő hozzászólásaid, de ezek teljesen elmúltak. Próbálj az írás helyett inkább olvasni, mindenki jobban jár.

Comments are closed.

Scroll to Top