TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / Elkomolytalankodják a karantént a spanyolok

Elkomolytalankodják a karantént a spanyolok

Sokan nem veszik komolyan a kijárási tilalmat Spanyolországban. Tenerifén turistákkal volt tele a parti sétány, Villajoyosán bicikliseket és futókat igazoltattak, Santa Polában a vízparton sétálók mellett állt meg egy rendőrautó és hangosbemondón küldte őket haza. 

Hiába próbálta a rendőr feloszlatni a punnyadó turisták tömegét az egyik tenerifei tengerpartról, nem sikerült neki. Úgy ültek vagy épp sétáltak el mellette, mintha ott se lett volna. 

 

Villajoyosán (Alicante) bicikliseket és futókat kellett igazoltatniuk, mert azt gondolták, rájuk nem vonatkozik a kijárási tilalom. 

 

Torreviejában (Alicante) sikerült embermentessé tenni a tengerpartot, csak néhány kutyás sétált ma a város legforgalmasabb sétányán. 

 

Santa Polában (Alicante) többet kellett dolgozniuk a hatóságoknak: a vízparton sétáló embereket hangosbemondó segítségével kellett hazatessékelniük. 

Másokat az utcán sétálva csíptek nyakon. Az egyik szabályszegő megpróbált ellenállni a rendőri intézkedésnek. Miután megállították magyarázkodott, másokra mutogatott, mondvacsinált indokokat keresett arra, hogy miért van odakint, ám a rendőröket nem tudta eltántorítani. Kőkeményen rendre utasították. Magyarul feliratoztuk nektek. 🙂

 Forrás: Enamorados de Alicante

Közben a szupermarketek már a holnapi nyitásra készülnek. Több üzletlánc meghúzza a határokat reggeltől: a Consum nem engedélyezi senkinek, hogy egyfajta termékből 6 darabnál többet vásároljon. Spanyolország legnagyobb bolthálózatának, a Mercadonának az egyik dolgozója egy belsős e-mailt tett közzé az egyik spanyol csoportban, amiben a jövő héttől érvényes új szabályokról tájékoztatták őket. Eszerint nem lehet majd friss pékárut kapni, leállítják a szeletelőgépeket, nem készítenek szusit, nem tisztítják meg a halakat, nem szeletelnek sonkát és húsokat, vagyis kizárólag csomagolt termékek lesznek a polcokon. A vásárlóknak egymástól 1 méter távolságra kell majd várakozniuk a bejáratnál és a kasszánál. Hogy ezt betartsák, ma több városban felmatricázták a járdákat, a legforgalmasabb szupermarketekhez pedig rendőröket is kivezényelnek majd. A Mercadona emellett állítólag csak kötelező kézfertőtlenítés után engedi be a vevőket az üzleteibe. 

 

A legfrissebb összesítés szerint már 7750 koronavírusos beteget ápolnak Spanyolországban. Ez azt jelenti, hogy tegnap este óta körülbelül 1400 új pácienst regisztráltak a kórházak. Egy hete hétfőn (március 9-én) még “csak” 1200 beteg volt az országban…


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

17 thoughts on “Elkomolytalankodják a karantént a spanyolok”

  1. Willkommenskultur

    Lehet hogy komolytalankodnak, de az angolok hozzaallasa tetszik jobban. Ok csak a 70 felettieket akarjak karantenba vagni, a tobbieket beken hagynak, igy mehet az elet is tovabb.
    A fiatalok eseteben a szobafogsag kicsit erosnek tunik, 20 eves kor alatt egyetlen egy aldozat sem volt Kinaban.

  2. Zsolt Bánfalvi

    Spanyolországban csak március 16-a 8.00tól lesz kijárási tilalom.

  3. Örömhernyó

    @Willkommenskultur: Fog is terjedni a vírus, ha csak egy korcsoportot karanténoznak el. Európában már 60 év alattiak is áldozatul esnek. A fiatalok is terjesztik a vírust, nekik is otthon kellene maradni.
    Mellesleg a kínai adatokat nagy fenntartással kell kezelni, lehet, hogy egy nagyságrenddel több halálos áldozat van ott, csak hát egy diktatúrában az adatokat simán hamisítják, ha érdekükben áll. Ugye emlékszünk, hogy a kínai kormány már novemberben tudott a vírus terjedéséről, de mindent megtettek, hogy elhallgattassák a veszélyre felhívó szakértőket. Ázsiában élek, látom, hogy a helyi kormányok mindent megtesznek, hogy az arcvesztést elkerüljék. Eleve nem is tesztelik már a halottakat, tehát ha valaki csak meghal és nem volt koronavírussal kezelve, akkor nem fogják utólag bevenni a statisztikába.

    Az is nonszensz adat, hogy Vietnamban olyan kevés fertőzött és halott lenne, mint amit a statisztikák mutatnak.

    Európában demokrácia van, nyilvánosságra hozzák a bénázásokat, elcseszéseket és a veszteségeket is. A harmadik világban és diktatúrákban meg nem.

    A másik lehetőség a mutáció. A vírus változik idővel, lehet, hogy fiatalabbakat is öl majd.

  4. @Örömhernyó:
    Akkor kerekítsünk Kínán egy kicsit, legyen 200 ezer… 3 hónap alatt?
    Az olaszok ennek a 10%-át hozták össze, 2 hét alatt, mert pusztán beleszartak, mint ahogy roppant sok helyen beleszarnak!
    Ha Ázsiában élsz, dolgoztam én is, így a koreai, szingapúri adatokkal azért ki vagy egyezve?

  5. Hozzászólok

    @Willkommenskultur: ja de varnak az intezkedesekkel, amig minden 70 eves megkapja, aztan teszik hazi karantenba oket.
    Csak utolag lesz bizonyossag, mi volt a helyes.

  6. Örömhernyó

    @sóhegy049: Ami Ázsiában teljesen hiteltelen számomra, az a japán, vietnami, thaiföldi adatok.

    Japánban minden tesztelés nélkül engedtek el embereket a tengerjáró hajóról. Rendszeresen találkozom japán emberekkel munkaügyben, utazás során mosanában is. Szarnak az egészbe, utazgatnak, jönnek-mennek, mararont futnak, biciklitúrára mennek külföldön. Dél-koreaiakkal ugyanez, turistaként pont olyan gondtalanul és gondatlanul élnek, mint a járvány előtt. Vietnamiakkal is találkoztam Vietnamon kívül múlt héten (ránézésre luxuskurvák voltak egy gazdagabb ázsiai országban), mintha mi se történt volna, maszk, minden nélkül nyomják, étteremben, szép helyeken szelfizgetnek csoportosan. Azt vettem észre, hogy az ázsiaiak mind csak és kizárólag a saját hazájukban, saját hatóságaik és honfitársaik figyelő szemei előtt játsszák el azt, hogy ők betartják a szabályokat.

    A thaiok nem is tesztelik a halottakat, így simán alacsony a statisztikájuk. Ez a tipikus ázsiai mentalitás, az arcvesztés elkerülése, a bajok szőnyeg alá söprése.

    Kína meg egyenesen rajta lett kapva, hogy hamisítják az információkat, elhallgattatták, elhurcolták a veszélyre felhívó embereket, orvosokat, az ujgurokat a koronavírusra hivatkozva még jobban tizedelik, koncentraciós átnevelő táborokba zárják.

    Ja és még mielőtt elájulna mindenki az ázsiaiktól, hogy mennyire jól legyőzték a koronavírust. Innen indult ki és szépen jön is vissza Európából. A környékemen van egy középiskola, az egyik diáknál kimutatták a fertőzést. Nemrég jött vissza Európából vakációról. Szóval siman vissza fog ide Ázsiába kanyarodni a koronavírus és még inkább egy mutalódott formája, ami már fiatalokra is veszélyesebb (ahogy Európában látni lehet ezt a trendet már). Szóval az, hogy valahol most nincsenek új fertőzöttek, az nem jelenti, hogy nem is lesznek. Mert ez a járvány hónapokkal később is visszatérhet máshonnan, mutációk sora után. Ez történt az 1918-1919-es spanyolnátha járványban is. A vírus leírt pár kört a bolygón és több változatban, mutációban pusztított.
    Most is ez lesz. A járvány Kínába vissza fog térni. Ha addigra lesz vakcina, akkor persze jobb lehet a helyzet.

  7. Örömhernyó

    @sóhegy049: Szóval a környékemen van egy középiskola, kb. 5 perc sétára tőlem. Ez egy ázsiai nagyváros. Az egyik diák most jött vissza görögországi vakációról, szépen hozta is a koronavírust magával. Pedig voltak helyi esetek is előtte, de leszállóágban voltak itt az újonnan diagnosztizált esetek. Ez a középiskolás srác már Európából hozta a vírust. Ő egészségesen elutazott Görögországba a családjával és fertőzötten jött vissza március 5-én és tegnap diagnosztizálták koronavírussal (március 15-én). Tehát kb. 10 napig itt járt-kelt mindenfelé, a családjával volt, tünetmentesen, osztályában másik 30 fiatallal érintkezett, az iskolában több száz diákkal szívott egy levegőt, naponta utazott a zsúfolt metróval, eljárt suli utan hip-hop tánc csoportba ide a parkba, ahol száz másik fiatallal valami táncos koreográfiát tanulnak be estig mindenfelől jött fiatalok, reggel lakhelyéről elment a metróhoz, utazott a teljesen zsúfolt metrón, a metró állomásról elsétált a középiskolájába, onnan délután a parkba más iskolákba járó fiatalokkal, evett itteni piacon éttermekben, bement boltba, hip-hop táncolt, lihegett, izzadt, nyilvános ivókútból ivott stb. Tehát Európába elutaznak az ázsiaiak, mert most aztán különösen olcsó, ott szépen megfertőződnek és hozzák vissza a vírus egy agresszívabb variánsát. Ez a járvány még korántse ért véget Ázsiában. Vissza fog térni, mert az nem igaz, hogy a járvány csak egy irányba terjed. Ahogy az emberek is mindenfelé mozognak, ez a vírus is megy velük. És mostanában már Európából is terjed Ázsia felé, le fog még pár kört írni ez a vírus a világ körül.

  8. Willkommenskultur

    @Örömhernyó: Nem baj ha terjedni fog a virus. Aki eletben marad eletben marad, aki meghal, meghal.

    A jelenlegi intezkedesek csak lassitasra jok, csak azert vannak hogy ne mindenki egyszerre igenyeljen lelegeztetogepet.

    Aki nem kapja el, az elkapja kesobb, nem lesznek lezarva a hatarok orokre.

  9. tatárfejű kutya

    @Örömhernyó: „Tehát Európába elutaznak az ázsiaiak, mert most aztán különösen olcsó”

    Dehogy utaznak…ne beszélj már butaságokat.

  10. @Örömhernyó:
    Előttem írták, de én is kétlem, bár a Flightradaron a sok-sok qrva repülő, onnan, ide biztosan nem csak az OPEC tagállamait segíti, kerozinfüstöléssel?
    Én Dél Koreában és Kínában dolgoztam, nem sokat, de ott nekem az jött le, hogy mindenki felkapkodta a maszkokat és nem álltak az ember nyakára köhögni. Nem, nem most volt, hanem egy snassz influenza idején, évekkel ezelőtt és semmit nem kaptam el. Ezt igen, otthon csinálja, de legalább ők otthon megcsinálják. Azért ami az olaszoknál lefutott 2 hét alatt, az azt hiszem mindent visz? Az itt látható spanyol mentalitás is Olaszország 2.0, de a svédek sem piskóták, majd a természetes immunitás megoldja. Fasza…

  11. A világ nagyvárosaiban sok százmillió, ha nem milliárd ember él társasházi lakásokban. Azaz nincs kertjük, udvaruk, sokaknak még erkélyük sem. Ez a járvány hónapokig, ha nem évekig el fog húzódni a karantén szabályok miatt, amikkel lassítani próbálják a terjedését. Vagyis az emberekre nagyon rossz hatással lesz a több hónapos magánzárka. Tehát: mindenki rendszeresen ki fog lógni és a hatóságok elől bujkálva sétálgat, napozik, strandol majd. Az emberek meg fogják szervezni az illegális bulikat, partikat, ahol nyugodtan találkozgathatnak, szórakozgathatnak illegálisan és őrszemek figyelik, mikor jönnek a rendőrök, majd villámgyorsan szétszaladnak előlük. Olyan bújócska veszi kezdetét, főleg a nyári melegben, hogy azt most még el se tudjuk képzelni.

  12. Arcade Macho

    @Willkommenskultur: ne zavarjon hogy a vuhani doki az 34 eves volt, es annak a 24 eves TUDATOS britnek a sztorija se billentsen ki a nyugalmadbol aki 24 napig agonizalt

    itt nem a nyuggerekrol van szo hanem a 35-55 kozottiekrol, hogy obeloluk sulyosan le fog betegedni annyi, hogy bedontik az egeszsegugyet

Comments are closed.

Scroll to Top