TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / Spanyolország bezár – Ölik egymást az emberek az élelmiszerért 
zipper, corona, rules-4964510.jpg

Spanyolország bezár – Ölik egymást az emberek az élelmiszerért 

Tegnap este azonnali hatállyal kijárási tilalmat rendelt el a miniszterelnök Spanyolországban. Mától senki sem utazhat a közutakon indokolatlanul és a járókelőket is hazaküldik a hatóság emberei amennyiben  nincs nyomós okuk arra, hogy az utcán tartózkodjanak. Minden városban hangosbemondón tájékoztatják a lakókat az új szabályokról. Eközben a szupermarketekben kis híján erőszakba torkolló küzdelmeket folytatnak az emberek az élelmiszerekért.

Rendőrök fogják felügyelni a szabályok betartását. Természetesen nem a büntetés a cél, először csak figyelmeztetnek, de aki rendszeresen vagy erőszakosan akarja megszegni a kormány rendelkezéseit, azt alaposan megbírságolhatják, rossz esetben akár börtönbe is vihetik. Vannak sajnos szabálytalankodók, akit fittyet hánynak  a tiltó rendelkezésekre. Tegnap például több bár, mozgóárus és üzlet nyitott ki annak ellenére, hogy a vezetők mindenkit arra utasítottak, hogy zárjanak be.

Mától szigorodnak az ellenőrzések a kijárási tilalom miatt. Mostantól csak azok mozoghatnak ellenőrzött keretek között, akik:

 1. élelmiszert szeretnének vásárolni, vagy gyógyszerre van szükségük
 2. kórházi ellátásra szorulnak
 3. home-office helyett a munkahelyükön kénytelenek dolgozni 
 4. idősgondozást, fogyatékkal élők vagy gyermekek felügyeletét végzik
 5. banki ügyeiket szeretnék elintézni.

Minden hasonló tevékenység vagy egyéb rendkívüli helyzet esetén, csak megfelelő indoklás mellett lehet autóba ülni vagy az utcára menni. Szigorúan tilosak a szabadidős tevékenységek, köztük most már a lakóhelyhez közeli kirándulások is (ami leginkább a kutyánknak sorscsapás, akit kedden vittünk volna el pancsolni 2. születésnapja alkalmából 🙁 ).

A tengerpartokat is sorra zárják le az önkormányzatok, így bár még mindig hihetetlennek tűnik, de egy időre tényleg vége a napozásnak és a hosszú sétáknak. 

Fotó: Facebook/Proyecto Mastral – Torrevieja

A mozik, színházak, boltok, bárok tegnap reggel óta zárva vannak, a vallási intézmények látogathatók, de kizárólag szabályok mellett, minimum egy méteres távolságot kell tartaniuk az embereknek egymástól és nem gyülekezhetnek tovább bizonyos létszám fölött. A tömegközlekedési eszközök használatát is beszabályozzák. A Jet 2 légitársaság tegnap a levegőből fordította vissza az összes Spanyolországba tartó járatát a rendkívüli intézkedések miatt. Minden városban hangosbemondón tájékoztatják az embereket a szükségállapotról és arra szólítanak fel, hogy lehetőség szerint mindenki maradjon otthon. Ez a felvétel az állandóan nyüzsgő Benidormban készült, ami most olyan, akár egy hollywoodi szellemváros. 

A kormány egyelőre azt tervezi, hogy 15 napig tartja fenn a szükségállapotot, de ez a betegek számának emelkedésétől függően változhat. 

Közben a szupermarketekben háborús állapotok uralkodnak. Ezt a videót Galíciában vették fel. Tegnap reggel óta az egész országban sorba kell állni azoknak, akik élelmiszert szeretnének vásárolni, ám senki sem tudja garantálni, hogy mindenki megkapja azt, amiért érkezett. Az üzletek egyelőre nem vezettek be vásárlási limitet, de online már csak az idősek és a fogyatékkal élők vagy betegek adhatnak le megrendelést. 

Forrás: Facebook

UPDATE: a rendőrségnek tegnap több szupermarketben kellett beavatkoznia a vásárlásokba, mert voltak városok, ahol elszabadultak az indulatok a videóban látott szituáció miatt. Néhány üzletben pedig már a vásárlási limitet is bevezették.

UPDATE 2: most jött a hír az egyik ismerősünktől, hogy San Pedro del Pinatarban ma nem nyitott ki a Lidl (pedig minden vasárnap nyitva van). Az okát még nem tudjuk. 

Jelenleg rosszabbnak tűnik a helyzetünk az olaszokénál, ugyanis gyorsabban nő a fertőzöttek száma, mint náluk. A spanyol kormány szerint a jövő hét elején már 10 ezer fölé emelkedhet a koronavírusos betegek száma. 

 


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

4 thoughts on “Spanyolország bezár – Ölik egymást az emberek az élelmiszerért ”

 1. koszos retkek ott is. remélem jól agyonösszefertőzik mindet. Remélem vannak tisztességes orvosok, akik nem ezeknek a kutyáknak adják majd a gyógyszert, hanem a dolgosabbik fajtának.

 2. Remélem ez nem olyan hír mint amikor otthon hülyítették az embereket baromságokkal, az ember meg csak nézett, hogy honnan szedik a kamu híreiket…

  Olvastam már ezt Németországról, személyesen győződtem meg az ellenkezőjéről…

  Hallottam már ezt a belgákról is (személyesen sikerült az ellenkezőjéről megggyőződni).

  Drukkolok a spanyoloknak, remélem hogy túllépnek ezen, onnantól hogy vannak halálos áldozatok már kevés volt az intézkedés, de ez a mesterséges pánikkeltés sem egy jó dolog…

 3. Ugyanúgy szartak bele eddig, mint az olaszok. Most el kell viselni valamit, amit maguktól is megtehettek volna? A múlt héten még a meccsek is nyíltak voltak, pedig már akkor is volt fertőzött bőven. Remélem, hogy légiközlekedést és a határokat is lezárják, mert ez a kolbászolási láz hihetetlen Európában.

 4. Spanyolország bezár – Ölik egymást az emberek az élelmiszerért CONTRA Eközben a szupermarketekben kis híján erőszakba torkolló küzdelmeket folytatnak az emberek az élelmiszerekért.

  Anyam uristenit, hogy megvaltozott a kattintasvadasz szalagcim az elso bekezdes vegere… Ezert de kar koptatni a billentyuzetet 🙁

Comments are closed.

Scroll to Top