TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / Covid-19: határzár és tömeg a metrón Spanyolországban

Covid-19: határzár és tömeg a metrón Spanyolországban

Lezárták a határokat Spanyolországban. Mától csak az állampolgárok és az áruszállítók jöhetnek be az országba. Közben az üzletekben vége a pánikvásárlásnak, az új szabályoknak köszönhetően mindenki nyugodtan, halmozás nélkül gyűjti kosárba az alapvető élelmiszereket. A madridi metró zsúfolásig telt azokkal az emberekkel, akik nem tudják megoldani az otthoni munkavégzést, miközben a rendőrök többszáz büntetőcédulát osztottak ki a  belvárosban az utcán indoklás nélkül sétálók között. 

Mától zárva vannak Spanyolország határai – így döntött tegnap a kormány. Csak a spanyol állampolgárok és az áruszállító járművek illetve a munkavégzés miatt érkezők jöhetnek be az országba; a határokon visszaállították az ellenőrzést. 

Az élelmiszer-vásárlás zűrzavara szerencsére megoldódott. Tegnapi beszámolók szerint valamennyi élelmiszerboltban betartották az emberek az 1 méteres szabályt, használták az eldobható kesztyűket és higgadtan, halmozás nélkül vásároltak. Nem mondható el ugyanez a karantén betartásával kapcsolatban. Rengeteg büntetőcédulát osztottak szét a rendőrök az utcán indoklás nélkül tébláboló emberek között. Szigorúan vették a kutyasétáltatás szabályait is, Badajozban például azért büntettek meg egy nőt, mert a lakásától számított 150 méteren túlra sétált a kutyájával, ráadásul 20 percnél több időt töltött odakint. Alicante mellett egy fiatal fiút is elmarasztaltak, mert éjszaka leugrott váltani néhány szót a barátjával. Santanderben is intézkedniük kellett a rendőröknek, ugyanis az egyik bártulajdonos a megszokott menetrend szerint kinyitott, pedig szombat óta nem dolgozhat.

 

Nem veszik komolyan az emberek a karantént, sem az elővigyázatossági intézkedéseket. Sokan számolnak be arról, hogy kinevetik őket a maszk viselése miatt. Benidormban (Alicante), a Costa Blanca turistaparadicsomában pedig tegnap egy nyaraló csoportot kellett feloszlatniuk a rendőröknek.

Madridban ennél is komolyabb a probléma. Bár elvileg ott is érvényes a karantén, hatalmas tömeg volt tegnap reggel a metróállomásokon. Azok az emberek szálltak vonatra, akik nem tudnak otthonról dolgozni, tehát megfelelnek a kormány kritériumának, így \”kivételezettként\”, büntetlenül utazhattak. 

 

Így sajnos nincs túl sok értelme annak, hogy az ország másik fele bezárkózott a lakásába…

A koronavírusos betegek száma tegnap este elérte a 10 ezret és eddig 342-en haltak bele a betegségbe. Hétvégén derült ki, hogy a miniszterelnök Pedro Sanchez felesége is megfertőződött, ezért tegnap elvégezték a tesztet a kormányfőn is. Az ő eredménye negatív lett, nem úgy a Madridi Közösség vezetőjéé és a katalán elnöké, akik pozitív eredményt kaptak, így karanténba kerültek. A tegnapi meredek emelkedés miatt Spanyolország a 4. helyre ugrott a világ legfertőzöttebb országainak listáján. Ha ebben a ritmusban nő a betegek száma, akkor hamarosan utolérjük Iránt és Olaszországot. 


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

16 thoughts on “Covid-19: határzár és tömeg a metrón Spanyolországban”

  1. Szia Brigitta! Szuper a blogod, igaz most találtam rá, de köszönöm, hogy leírtad, hogy a spanyolok hogy élik meg a jelen helyzetet. Az Instán a videók egy részét láttam:) Kell a humor, hogy könnyebb legyen! Nagyjából Budapesten is hasonló a helyzet, mint Madridban lehet, annyi különbséggel, hogy itt még nem ugrott meg a betegek száma. Sajnos kétlem, hogy megússzuk…Tegnap elmentem pár dolgot megvenni és többen voltak hétfő délelőtt az Auchanban, mint karácsonykor. Ehhez képest hegyekben áll az élelmiszer, pedig úgy tudom napok óta tart a felhalmozás (én szerdán voltam kint ezt megelőzően). 3 hete ezt már végig néztük, az olasz terjedés után kezdődött, majd pár nap múlva leállt az őrület.
    Tegnap indultunk volna 1 hétre Barcelonába, sok pihenés, 2 meccs:) Már akkor tudtam, hogy nem jutunk el, mikor az olaszoknál kb 3 hete elrendelték az első zárlatot. Bezzeg a gépünk felszállt tegnap reggel:) Bízom benne, hogy mindannyian erősebben kerülünk ki az otthoni bezártságból és szép lassan újra nyílik majd a világ

  2. @privatszf: Te nem utaztál el, mert van eszed, ezért: LIKE! Azért dráma, hogy annyira ügyesek itthon, hogy engedik a kiutazást, holott itt is van már baj, mert kicsit későn cselekedtek.
    Amikkor látszódott, hogy jön a kórság, én már apránként akkor elkezdtem spájzolni, most hátra dőlve nézem a sok barmot.
    Ázsia létem során ezt megtanultam, hogyan kell, ott a szokásos éves influenza miatt is ezt csinálják, kulturáltan.

  3. Willkommenskultur

    Tegnap meg kevesen viseltek Pragaban a maszkokat, ma szinte mindenki (400 eset van, nulla halott). A BKVra fel sem ulhetsz ha nem vagy maszkban. Igaz, hiany van igy van aki kendot kot az arcara vagy varr maganak.

    Azert neznek csunyan az utcan, ha nem hordasz maszkot.

    Ez a kulonbseg a kulturnepek es a ciganyok kozott.

  4. nemecsekerno_007

    Kíváncsi vagyok, hogy a magyarokat hogyan lehet majd a lakásban tartani 3-4 hétig. Főleg ha jön a tavasz.

  5. Örömhernyó

    @Willkommenskultur: Ha nincs maszk, akkor mit hordanak? Egy kendő semmit sem ér. Mondjuk az orvosi maszk se ér semmit. Egyedül az egészségesek önizolációja és a fertőzöttek karanténja használ. Ha a prágaiak még most is használják a tömegközlekedést, akkor ők is egy cigánynép. Műanyagon és rozsdamentes acélon 72 órán át életben marad a vírus normál páratartalom és hőmérséklet mellett.

    index.hu/techtud/2020/03/17/van_felulet_amin_3_napig_is_megel_a_koronavirus/

  6. Egy komédia az egész ami történik :

    -EU lezárja külső határokat miközben a fertőzés gócpontja az EU…
    -karantén ahol emberek munkába járnak és tömegesen pánik vásárolnak
    -határokat átlépve embereket munkába kényszerítenek…

    Mit mondjak még. Vagy kína hazudott…

  7. Örömhernyó

    @odamondó: Az EU miért kellene, hogy nyitva hagyja a határait? Hogy máshova is terjedjen a vírus mondjuk az EU-ból? Aztán majd visszatér 2 hónap múlva.
    Ázsiában élek, itt most picit jobb a helyzet, kevés az új fertőzött, de ez még nem a járvány vége. A környékemen 3 napja (március 15-én) diagnosztizaltak egy középiskolás fiút koronavírussal. Honnan hozta be? Görögországból, ahol a családjával volt, március 5-én tértek vissza ide. 10 napig tehát terítette a vírust ez a srác. Mert hát most olcsó utazni miért is ne utazott volna el a családjával Görögországba… Igen, a vírus nem csak Ázsiából terjed Európa felé, hanem visszafelé is mozog. Most Európából jönnek az olcsó utakon résztvevő ázsiaiak és hozzák vissza a vírust, ami már esetleg mutalódott, veszélyesebbé vált.
    Megjegyzem a magyar közvéleményt félrevezették, amikor azt adtak be nekik, hogy Ázsiában mennyire faszán, fegyelmezetten betartják az emberek a szabályokat és nem mennek ki az utcára sem. Ez hazugság. Tegnap voltam egy étteremben, tele volt, de úgy, hogy ülve is egymás könyökét böködtük, engem és a páromat is egy asztalhoz ültettek két ismeretlen öregasszonnyal, mert annyira nem volt már hely. Kint sor állt. Maszk senkin nem volt, egyesek könnyeztek és az orrukat szívták, törölgették… Lehet, hogy a fűszeres leves miatt. Vagy mert már betegek.
    A parkokban mondjuk feleannyi ember van, mint normálisan. Ami még mindig rengeteg magyar szemmel.

  8. A KFC logóján Vágó István van

    „Szigorúan vették a kutyasétáltatás szabályait is, Badajozban például azért büntettek meg egy nőt, mert a lakásától számított 150 méteren túlra sétált a kutyájával, ráadásul 20 percnél több időt töltött odakint.” A kutyáját nem kobozták el? Annak is lenne legalább annyi értelme, mint a satöbbinek.

  9. Nem lehet az emberiséget egyszerre, teljes, szigorú karanténra és nyugton maradásra kényszeríteni heteken át. Az Isten sem képes rá. Vagyis a vírus megállíthatatlanul tovább fog terjedni és ide-oda jojózni az egyes körzetek, városok, országok közt. Éveken át. Míg el nem terjednek a védőoltások ellene vagy teljesen ki nem halnak a rá érzékenyek, azaz csak az immunisak maradnak életben.

  10. user friendly

    @steery: a vírus mindenképpen terjedni fog, ez nem kérdés. az önkéntes izoláció és a többi óvintézkedés arra jó, hogy ne egyszerre zúduljon rá az eü ellátórendszerre több tízezer beteg, hanem fokozatosan, kb amekkora a rendszer áteresztő képessége.

  11. @user friendly: Pontosan. És tudod, mi a legfontosabb tanulsága ennek az egésznek? Hogy a helyzet akkor sem lesz ennél jobb, ha nem egy ilyen kvázi veszélytelen mikroba szabadul rá a világra, hanem valami tényleg brutális szarság, mondjuk egy ebola járvány, ahol 90% fölött van a halálozási ráta. Ez a helyzet jól megmutatja, valójában mennyire védtelen és védhetetlen ez a fajta tömegtársadalom a nyitott nagyvárosaival és az ellenőrizhetetlen emberi tevékenységekkel. Nem csoda, hogy a kínaiak agyba-főbe próbálják monitorozni és megfigyelni, meg pontozni az állampolgárokat. De így sem fog sikerülni megvédeni a világukat az igazán komoly bajoktól.

  12. user friendly

    @steery: hát igen. most kapunk egy kis ízelítőt abból, hogy mennyire sérülékeny ez a fajta társadalom.

Comments are closed.

Scroll to Top