TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / Karanténszegők: \”sosem volt még ilyen sima utunk a tengerpartra\”

Karanténszegők: \”sosem volt még ilyen sima utunk a tengerpartra\”

Karanténszegőkre orrol Spanyolország. Az emberek 90 százaléka betartja a kijárási tilalom szabályait és március 15-e óta csak szükség esetén lép ki otthonából. Vannak azonban renitensek, főleg a közeledő húsvéti hétvége miatt. A tengerparti városok lakói arról számolnak be, hogy megszaporodtak a kocsik az utcákon és a szupermarketekben is felbukkannak olyan emberek, akikkel rendszerint húsvétkor illetve a nyári időszakban szoktak találkozni. Közben az elmúlt 24 órában ismét emelkedett az elhunytak és az új betegek száma is. 


\”Sosem volt még ilyen jó és gyors utunk\” – erről beszélgetett két madridi turista Jávea (Alicante) egyik szupermarketében. A város egyik lakója számolt be a hallottakról a Diario Información-nak illetve természetesen a rendőrségnek is. Hozzátette: hallotta, amint a pár azt ecsetelte a kasszánál, hogy milyen szerencse, hogy hajnalban indultak el, így sikerült kikerülniük az összes rendőri ellenőrzést és még forgalom sem volt a pályán, melynek köszönhetően gyorsan megérkeztek jáveai nyaralójukba. 

Hasonlókról számolt be a valenciai Oliva illetve az alicantei Santa Pola több lakója is. Ezeket az autósokat utóbbi városban büntették pár nappal ezelőtt. 

A rendőrség megerősített szolgálatba kezdett ma a hosszú hétvége közeledte miatt. Most már éjszaka és hajnalban is kint lesznek az utakon, ugyanis sokan tényleg a sötétség leple alatt jutottak el második rezidenciájukra. A csendőrség 150 fix ellenőrzőpontot telepített az ország különböző útszakaszaira, melyek mától szünet nélkül működnek. 

Fotó: 20 minutos

Déniában (Alicante) egy házaspárt bírságoltak meg, akik fiukkal együtt utaztak. Elismerték, hogy tengerparti apartmanjukba érkeztek, de hogy megússzák a büntetést azt próbálták meg elhitetni az egyenruhásokkal, hogy \”vissza akarnak menni eredeti lakóhelyükre\”, mert csak \”egy gyógyszerért jöttek el a nyaralóba\”, amire sürgősen szükségük volt. Több alicantei város, köztük Orihuela, Pilar de la Horadada, Guardamar del Segura és Torrevieja lakói is arról számoltak be, hogy megnövekedett a parkoló autók száma az utcákon illetve több a vásárló a boltokban, néhol alig lehet parkolóhelyet találni. Egy neve elhallgatását kérő torreviejai lakó úgy fogalmazott \”nem özönlötték el egyszerre a várost, ahogy az lenni szokott, de napok óta csordogálnak be lassan a nyaralók\” a Costa Blanca üdülővárosába. Benidorm is lezárta több útszakaszát, a legforgalmasabbakon pedig rendőrök ellenőriznek egész hétvégén, csakúgy mint Santa Polában. Utóbbi polgármestere az OndaCero rádiónak úgy nyilatkozott: \”elképesztően büszke a városlakókra, akik példaértékűen betartják a karantén szabályait\”, de tisztában van vele, hogy sajnos érkeznek azok a bizonyos turisták, akikről a lakók a Facebook csoportokban beszámolnak. Azt mondta nem zárhatják le a bevezető utakat, hisz sokan járnak ki-be a munkájuk miatt, de a kontrollt mindenképpen megerősítik. 

Az A5-ös autóút madridi kivezető szakaszán is fokozottan ellenőriztek ma. A sávlezárások miatt alaposan feltorlódott a forgalom. 

Controles de salida en varias carreteras de #Madrid generan tráfico lento, como este de @guardiacivil en #A5.
Están comprobando que no se produzcan desplazamientos indebidos.
Recuerda, esta #SemanaSanta #QuedateEnCasa pic.twitter.com/kjhh8UEfUB

— Dir. Gral. Tráfico (@DGTes) April 8, 2020


A közlekedésfelügyelet minden tweet-jében igyekszik hangsúlyozni az összefogás szükségességét. Az autópályák kijelzőin most nem a megszokott feliratok jelennek meg, helyettük a \”Maradj otthon!\” illetve a \”Csak akkor utazz, ha elengedhetetlen!\” figyelmeztetést írják ki. 

Fotó: DGT/Twitter

A katalán Mossos is félreállít szinte minden sofőrt. A közúti ellenőrzések mellett helikopterek és drónok segítségével követik az autóutak illetve a városok forgalmát is. 

Fotó: 20 minutos

Több almeríai településen a szupermarketek bejáratánál is rendőrségi szemlére kell számítani. Az egyenruhások elkérik mindenkitől a személyi iratokat. Aki nem helybeli, hanem turistaként érkezett, azt azonnal megbírságolják.

Fotó: Mojácar (Almeria) – EuropaPress

Tarragonában kordonokkal, kerítésekkel kerítik el a nyaralónegyedek bevezető útjait, hogy senki ne juthasson el apartmanjába. Másutt betontömbökkel, homokdűnékkel kerítik el az üdülőövezeteket. 

Videó: 20 minutos

Spanyolországban ma déli adatok szerint ismét nőtt az elhunytak és az új betegek száma is az elmúl 24 órában. 757-en haltak meg és 6.180-an jelenkeztek a kórházakban. Így már összesen 146.690 fő fertőződött meg a Covid-19-el. Az egészségügyi miniszter a számok ellenére ma azt nyilatkozta sajtótájékoztatóján, hogy a tetőponton már túl vagyunk, most már az a cél, hogy a gyógyultak száma minden nap meghaladja az új betegekét. A kormányszóvivő pedig határozottan azt állította, hogy április 26-a után \”mindenki elkezdi visszakapni a normális életét\”. Hogy azonban ez milyen feltételek mellett fog bekövetkezni, azt még ki kell dolgozni, addig semmi biztosat nem tudnak mondani. 


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top