TothBrigitta.com / Blog.hu-s tartalom (archív) / Covid-19: Küszöbön az éjszakai kijárási tilalom Spanyolországban 

Covid-19: Küszöbön az éjszakai kijárási tilalom Spanyolországban 

Az éjszakai kijárási tilalom bevezetésének lehetőségét tanulmányozza a kormány. Az ötlet a madridi vezetőktől jött, akik lecserélnék a madridi régiókat érintő korlátozásokat egy egységes, éjszakai kijárási tilalomra. Ezt az intézkedést már több európai ország is bevezette a napokban, köztük Franciaország, Belgium és Szlovénia. A  spanyol kormánynak ehhez először ki kell hirdetnie a szükségállapotot, csak ezután vezetheti be az országos tilalmat. A héten megkezdik a tárgyalásokat az autonóm közösségek vezetőivel és az ellenzékkel. 


Újra bevezethetik a kijárási tilalmat Spanyolországban, de ezúttal csak éjszakára. Erről  kezd el tárgyalni az autonóm közösségekkel a kormány. Isabel Díaz Ayuso, Madrid elnöke és Enrique Ruiz Escudero, a Madridi Egészségügyi Hivatal tanácsnoka vetette fel az ötletet a kormánynak a jelenleg érvényes, régiónkénti kijárási korlátozás helyett. Madrid már most bevezetné az új korlátozást, de jogilag nincs erre lehetősége, mert ezt csak a központi kormány hirdetheti ki. Salvador Illa egészségügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: nyitottak a lehetőségre, ezért meg is kezdik a tárgyalásokat az autonóm közösségek vezetőivel. 

Fotó: Diario de Navarra – Jobbra Salvador Illa, egészségügyi miniszter a keddi sajtótájékoztatón

A kijárási tilalom bevezetéséhez ismét ki kellene hirdetni a szükségállapotot, ugyanúgy, mint tavasszal. Enélkül ugyanis a kormánynak nincs önálló, országos döntési joga. A közösségek saját maguk döntenek a törvényeikről az új normál kerékvágás kihirdetése óta. Illa azt mondta, hogy első körben meg kell vizsgálniuk, hogy a közösségi vezetők, valamint a parlamenti ellenzék mennyire nyitott a szükségállapot, majd a kijárási tilalom bevezetésére, ezután születhet meg róla a végső döntés. A katalán kormány már most közölte, hogy maximálisan támogatja az elképzelést. Castilla és León szintén elfogadná az intézkedéseket, de csak akkor, ha az egész Spanyolországra vonatkozna. Galícia további részleteket kért a tervekről. 

Fotó: La Vanguardia 

Már több európai ország is bevezette az éjszakai kijárási tilalmat: a franciáknál, a belgáknál és a szlovénoknál is él az új törvény, de a csehek is hajlanak a bevezetésére. A kijárási tilalom új verziója arról szólna, hogy estétől reggelig tilos lenne az utcán tartózkodni. A franciák és a szlovénok este 9-től reggel 6-ig vezették be a tiltást, a belgák éjféltől reggel 6-ig. Utóbbit fontolgatja a spanyol kormány is, tehát első körben 6 órára (00:00-06:00) vezetnék be az előírást, így a vendéglátóhelyek többsége nem szenvedne veszteségeket, hisz este 10-ig, 11-ig nyitva maradhatnának. Ugyanakkor az éjszakai utcai italozásoknak és összejöveteleknek, privát fiesztáknak gátat tudnának szabni. A legtöbb gócpont pont az ilyen szociális összejövetelek, közös italozgatások miatt alakul ki Spanyolországban, ahol már az 1 millióhoz közelít a covid-fertőzöttek összlétszáma.

Fotó: El Periódico

Közben az autonóm közösségek vezetői egymás után jelentik be a különböző szigorításokat. A Baleár-szigetek elnöke, Francina Armengol kedden közölte, hogy 10-ről 6 főre csökkenti a baráti és családi találkozók létszámának felső határát Mallorcán és Ibizán is. Szigorít az extremadurai kormány is. José Maria Vergeles, a közösség egészségügyi tanácsnoka bejelentette Almendralejo városának elszigetelését, valamint rendezvények, üzletek és vendéglátóhelyek befogadóképességének csökkentésére vonatkozó intézkedések bevezetését Méridában, Plasenciában és további 15 községben. 

Fotó: La Vanguardia – A képen Francina Armengol, a Baleár-szigetek elnöke

Navarra csütörtöktől karanténba zárja magát. Csak engedéllyel lehet majd elhagyni a közösséget, köztük tehát a fővárost, Pamplonát is. Csak azok léphetik át a határt, akik dolgozni, tanulni vagy kórházba mennek, illetve idősekre, gyerekekre vigyáznak. Mindenkinek igazolást kell felmutatnia a rendőrségi ellenőrzőpontokon. Nem ez az egyetlen szigorítás, amit a navarrai elnök, Maria Chivite bejelentett: csütörtöktől bezár az összes vendéglátóhely, csak azok maradhatnak nyitva, akik elvitelre készítenek ételt. Mindenféle kereskedelmi-, kulturális és sporttevékenységet este 9-ig be kell majd fejezni. A tömegközlekedési eszközökön csak az ülések felét lehet használni, és számítani kell a privát összejövetelek ellenőrzésére is. 

Fotó: Diario de Noticias – A képen María Chivite, Navarra elnöke 

Karanténba zárják Burgost és Aranda de Duerot is. A burgosi polgármester Daniel de la Rosa azt mondta, hogy a burgosi kijárási korlátozás szerdától lép életbe és minimum két hétig fenntartják. Burgosszal együtt már négy nagyváros van elszigetelve Castilla és Leónban, ahol korábban Salamancát, Leónt és Palenciát is elszigetelték.  Szerdától Burgost is csak engedéllyel lehet elhagyni, a vendéglátóhelyeknek pedig új nyitvatartás és csökkentett férőhely mellett kell üzemelniük. Este 10-től már senkinek sem szolgálhatnak fel ételt és italt. A másik város, Aranda de Duero augusztusban már volt karanténban, akkor többször megugrott a covid-betegek száma. Arandában már kedden érvénybe lépett a kijárási korlátozás.

Fotó: La Sexta

Katalónia a 24 órás nyitvatartást szüntette be hétfőn. A katalán belügyminiszter közölte, hogy minden szupermarketnek és kisboltnak, ami eddig 0-24-es szolgáltatást biztosított, legkésőbb este 10-kor be kell zárnia. A cél az új szabállyal az, hogy mérsékeljék az alkoholos italok eladását és ezzel elejét vegyék az utcai gyülekezésnek és italozásnak. 


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top