TothBrigitta.com / Spanyolországi hírek / Abszolút többséget szerzett a Néppárt (PP) Andalúziában

Abszolút többséget szerzett a Néppárt (PP) Andalúziában

A Juanma Moreno vezette andalúz jobboldal 58 mandátumot szerzett a vasárnapi választásokon, így nem kell senkivel koalíciót kötnie.

Elsöprő és egyben történelmi győzelmet aratott a jobboldali Néppárt a dél-spanyolországi Andalúziában. A szavazatok 43 százalékával abszolút többséget, 58 képviselői helyet szereztek a regionális parlamentben, így egyik kis párttal sem kell koalíciót kötniük. Ilyen eredményt utoljára 2008-ban a szocialistáknak sikerült elérni, azóta senki sem kormányzott önállóan Andalúziában. Az eddigi elnök, Juanma Moreno ráadásul olyan megyékben is tarolt, amelyek eddig baloldali uralom alatt voltak. Sevillában például soha ezelőtt nem sikerült győznie a jobboldalnak, most viszont ott gyűjtötték be az egyik legtöbb szavazatot.

A PSOE mindössze 30 mandátumot szerzett, amivel történelme legrosszabb eredményét érte el a déli közösségben. A szélsőjobboldali Vox végül nem került a kormányzás közelébe, de így is 14 helyet szerzett és ezzel a harmadik helyre lépett az andalúz parlamentben. A választások előtti felmérések arra utaltak, hogy a Néppártnak a Vox-szal kell majd szövetségre lépnie, ha kormányozni akar.

Moreno eddig partnere, a jobbközép Ciudadanos folytatta mélyrepülését és megfelelő mennyiségű szavazat híján távozni kényszerül Andalúziából. Jelöltjük, Juan Marin az összeomlás után be is jelentette lemondását.

A történelmi eredménnyel Andalúziában is megszilárdult a jobboldali kormányzás, csakúgy, mint tavaly májusban a madridi régióban, illetve idén év elején Kasztília és Leónban. Az országos választásokat jövőre rendezik meg a dél-európai országban.

Forrás:
rtve.es
Borítókép:
Twitter/JuanMa_Moreno


Címkék:
Scroll to Top