TothBrigitta.com / Spanyolországi hírek / Egyre súlyosabb az aszály Spanyolországban

Egyre súlyosabb az aszály Spanyolországban

Galíciában, Katalóniában és Andalúziában a legrosszabb a helyzet, ott több helyen korlátozni kellett a vízfelhasználást.


A szárazság miatt korlátozzák a vízfogyasztást a spanyolországi régiók. A hosszú ideje húzódó esőhiány és a rendkívül magas hőmérséklet miatt a dél-európai ország víztározói 40 százalékra apadtak, ami rendkívül alacsony. Emiatt az autonóm közösségek és települések vízfogyasztási korlátokat szabtak. Különösen Galíciában, Katalóniában és Andalúziában rossz a helyzet.

Az északnyugati Galícia több városvezetője megállapodott abban, hogy elzárják a strandokon a lábfürdők és zuhanyzók csapjait, megtiltják az uszodai medencélk feltöltését, az utcák öntözését és az autómosást is. Emellett felkutatják az összes vízszivárgást a lakosságot ellátó hálózatban, hogy mielőbb meg lehessen állítani a pazarlást. Ourense tartomány arról tájékoztatta lakóit, hogy pénzbírságot szabnak ki azokra, akik az alapvető szükségleteiken – például főzés és mosakodás – kívül másra is vizet használnak.

Katalónia 150 településen személyenként napi 200 literre korlátozta a vízfogyasztást, mert ó a tározók 43 százalékon állnak, ami 2008 óta az egyik legalacsonyabb szint. A régió elnöke, Pere Aragonés felszólította a lakosságot, hogy ésszerűen használják a vizet a mindennapi életben és ne súlyosbítsák az aszály hatásait.

Az andalúziai Málaga egyik tározója, a La Viñuela kapacitásának 12,7 százalékán áll, ami miatt ott is korlátozásokat vezettek be, például augusztus 1-jén elzárták a vizet Rincón de la Victoria és Vélez-Málaga strandjain. A vízhiány miatt egyes gazdálkodók feláldozták avokádóültetvényeik egy részét, hogy megmentsék a többit, de az olajbogyó is veszélyben van, mert a termés alig növekszik.

A többi spanyolországi régióban sem sokkal jobb a helyzet, így általános korlátozásként a legtöbb helyen leállították az autómosókat, a köztereken található növények öntözését, illetve megtiltották a medencék feltöltését.

Forrás:
RTVE.ES
Borítókép:
Pixabay – MrsBrown


Címkék:
Scroll to Top