TothBrigitta.com / Spanyolországi hírek / Algéria hétvégén megerősítette szakítását Spanyolországgal és elítélte az EU kijelentéseit a történtek kapcsán

Algéria hétvégén megerősítette szakítását Spanyolországgal és elítélte az EU kijelentéseit a történtek kapcsán

Az afrikai ország kormánya múlt héten jelentette be, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti a 2002-ben megkötött barátsági és együttműködési szerződést Spanyolországgal, miután a baloldali Sánchez-kormány váratlanul igent mondott Marokkó Nyugat-Szaharára vonatkozó autonómiatervére.


A terület függetlenségét támogató Algéria szombat este közleményt adott ki, melyben úgy fogalmazott:

elítéli és elutasítja azokat az elhamarkodott és megalapozatlan kijelentéseket, amelyeket az Európai Unió tett a Spanyolországgal szemben elrendelt intézkedések megtétele után.

Brüsszel aggasztónak titulálta Algír bejelentését és közölte, hogy kész megtenni a szükséges lépéseket ahhoz, hogy az afrikai ország teljesítse EU-s vállalásait.
Algéria szerint a Spanyolországgal való külkereskedelmi kapcsolatok felfüggesztése részükről jogos, ugyanis az ibériai állam megsértette a barátsági szerződésben rögzített alapvető kötelezettségeket és értékeket. Közleményükben jelezték, hogy Brüsszelnek nincs hatásköre beleavatkozni ebbe a kérdésbe.

Kiemelték, hogy Algéria abban a megtiszteltetésben részesül, hogy Spanyolországtól függetlenül sok megbízható és felelősségteljes partnere van az Európai Unión belül.
A spanyol kormánnyal kapcsolatban hétfőn bejelentették: a diplomáciai konfliktus rendezése részükről csak egy kormányváltással érhető el.

Forrás:
abc.es
Borítókép:
TWITTER – TÉLÉVISION ALGÉRIENNE


Címkék:
Scroll to Top