TothBrigitta.com / Spanyolországi hírek / Íme a legfurcsább húsvéti rendezvények Spanyolországban

Íme a legfurcsább húsvéti rendezvények Spanyolországban

A részeges Genarín, a gironai haláltáncolók és a bizarr Volatín névre keresztelt baba, akinek a szájába petárdát tömnek – mindannyian kulcsszereplői a spanyolországi húsvéti nagyhétnek, de egyiken sem követik az ilyenkor megszokott keresztény hagyományokat.


A nagyhét a keresztény liturgikus naptár legszentebb ünnepe, Spanyolországban pedig a mai napig kiemelkedő jelentőséggel bír. Virágvasárnap kezdődik és húsvétvasárnapig tart, ez idő alatt Jézus Krisztus szenvedését, halálát és feltámadását ünneplik. Egybeesik a katolikus kalendárium nagyböjtjének utolsó hetével, amely idén április 2-a és 9-e közé esik. Ebben az időszakban a testvériségek, bűnbánók, “szentcipelők” hitüket és vallási elkötelezettségüket mutatják be a katolikus hitvilág képviselői előtt, régiónként eltérően.

A testvéri közösségek által szervezett körmenetek mellett rengeteg különleges és évtizedek óta hagyományos rendezvények várják nemcsak a hívőket, hanem a turistákat is. Rengeteg olyan város van, amelynek ünnepségei köszönőviszonyban sincsenek azzal, amit a húsvéti nagyhét jelképez. 

Hirdetés

  1. El Canto de Miserere, Zamora

Kasztília és León autonóm régióban számos ortodox rendezvényt találni, például Valladolidban, Zamorában, Salamancában és Medina de Riosecoban is. A nagyhéten az El Canto de Miserere az egyik legkiemelkedőbb és legszebb megemlékezés, melynek során a testvérek fáklyákkal világítják meg a felvonulás útját, majd síri csend övezi vallási éneküket. 

  1. Genarín temetése, León

Genarín temetése eközben egy profán körmenet és egyben az egyik legatipikusabb kasztíliai szokás a húsvéti héten. Csütörtökről nagypéntekre virradó éjszaka játszódik le és Genaro Blanco Blanco, egy hétköznapi ember életére és halálára emlékeznek vele, akit részegen elgázolt egy kukásautó. A vallási közösség tagjait egy pohár borral fogadják, a rendbe készülőket pedig cefrével „keresztelik meg”, ezzel Genarin alkohol miatt bekövetkezett halála előtt tisztelegnek. Ezután egy pohár bor formájában kerül sor a végső felajánlásra, majd likőrt osztanak ki a jelenlévők között is. Annak ellenére, hogy a legkonzervatívabbak ellenzik ezt a körmenetet, az úgynevezett „részegek ünnepe” még mindig kötelező állomás a leóni nagyhéten.

Hirdetés

  1. Haláltánc Vergesben (Girona)

Katalónia is lelkesen és nagy odaadással ünnepli a húsvétot. Néhány szokás és hagyomány azonban, mint például a Haláltánc, épp atipikusságával és különcségével tűnik ki a vallási hét rendezvényei közül. 

Ez a nagycsütörtökön zajló hagyomány a középkorra jellemző haláltáncon alapul. Öt ember, általában három gyerek és két felnőtt, csontváznak öltözve dobszóra táncol.

Ebben az előadásban az úgynevezett “tabal” nevű dobot használják, mely a hagyományok szerint az egyetlen, ami képes megtörni a haláltánc csendjét, csakúgy mint a kasza, amely a parasztok nélkülözhetetlen eszköze, és szintén kapcsolódik a halálhoz. 

  1. A „Trencà de perols”, Valencia

A valenciai közösségben Orihuela és Crevillente kapta a legtöbb elismerést a nagyhéten megtartott ünnepségeiért. Orihuelában rendezik meg az úgynevezett „El Encuentro” nevű rendezvényt, mely nagy népszerűségnek örvend. A legfurcsább mégis az úgynevezett „Trencá de perols”, melyet nagyszombat éjféljén rendeznek meg Valencia régió több településén. A lakók ilyenkor régi edényeket, fazekakat és egy vödör vizet dobnak ki az ablakon, óriási zajt csapva, mellyel az életbe való visszatérést, az eljövendő új dolgok örömét szimbolizálják. 

  1. “Rompida de la Hora”, Calanda, Teruel

Aragónia sem marad ki a különleges húsvéti ünnepségekből. A  “Rompida de la Hora” nevű rendezvényt nagypénteken rendezik meg Calanda városának főterén. Helyiek ezrei öltöznek be az ilyenkor megszokott tunikába, majd összegyűlnek a téren, hogy belekezdjenek a húsvéti héten szintén atipikusnak számító rítusba. 

A hagyomány abból áll, hogy egy nagydobot közvetlenül Luis Buñuel, néha spanyol filmrendező háza elé tesznek, majd pontban éjfélkor megtörik a csendet a nagydob megszólalaltatásával, melyet több ezer kisebb dob kísér. A rendezvény némileg hasonlít az hellíni Tamborádára. 

  1. El Volatín, Tudela, Navarra

A navarrai nagyhét sem maradt közömbös a bizarr húsvéti hagyományok iránt. Nagyszombat délelőttjére saját tradíciót hoztak létre, amit ma már óriási nemzeti turisztikai érdeklődés övez.

10 órakor egy fából készült baba szájába petárdát tesznek, majd miután felrobbant, elkezdik oda-vissza rángatni addig, amíg leesik az összes ráadott ruha (ez nem mindig sikerül, ilyenkor a “személyzet” egyik tagja segít levetkőztetni a babát).

Miután a Volatín névre keresztelt, Júdás halálát felidéző baba meztelenül marad, lufikat és labdákat dobnak le a főtér több erkélyéről és ezzel zárul a rendezvény. A Volatínon lévő ruhák emeleltt általában egy olyan szereplőt szimbolizálnak, akiről az elmúlt hónapokban sokat beszéltek az emberek. 

Borítókép: Twitter/@habidis


Címkék:

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!
Csak kattints a PayPal vagy a Patreon gombra.

Több Spanyolországgal kapcsolatos cikket olvasnál? Kattints az alábbi gombra és a Patreon oldalon már egy kávé egyszeri áráért hozzáférhetsz nem csak írott tartalmaimhoz. Ezzel egyben segíted is egyszemélyes munkámat.

(ha segítségedre van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot IDE KATTINTVA)

Hasznos illetve érdekes volt amit olvastál? Már egy kávé egyszeri árával támogathatod a TothBrigitta.com és egyéb felületeink működését!

Sokat segíthetsz egy megosztással is:

Scroll to Top